🔰روایات پیرامون دشمنشناسی/ بخش اول
🔺آموزههای دینی صرفا یک سری تعبّدیات که انجام آنها ثواب دارد نیستند بلکه مجموعه آنها علاوه بر ساخت منظومه فکری انسان، سیاستها، راهبردها و برنامه زندگی فردی و اجتماعی را نیز مشخص میکنند تا انسان مسلمان با عمل به آنها زندگی دینمدارانه همراه با عزّت و کرامت داشته باشد و به سعادت اخروی نائل شود.
🔺یکی از موضوعاتی که قرآن کریم و روایات معصومین بسیار درباره آن سخن گفتهاند، کیفیت صحیح نگرش مسلمانان و به خصوص کارگزاران حکومتی درباره دشمن و نوع مواجهه با اوست. این دستورات برای شرایط امروز که درگیر جنگ منطقهای با دشمنان هستیم بسیار میتواند راهگشا باشد.
🔻انشاءالله در قالب سلسله یادداشتهایی به برخی از روایات اهل بیت(ع) در این رابطه اشاره خواهم کرد:
🔰دشمن را کوچک نشمار
🔺قالَ أمیرالمؤمنین على عليهالسلام:
🔺احذَرِ استِصغارَ الخَصمِ؛ فَإنَّه يَمنَعُ مِنَ التَّحَفُّظِ، وَ رُبَّ صَغيرٍ غَلَبَ كَبيراً
🔹از کوچکشمردن دشمن بپرهیز، زیرا این کار مانع از احتیاط میشود، و چه بسا کوچکى که بر بزرگى پیروز شده است!
📚 شرح نهجالبلاغه، ج۲۰، ص،۲۸۲ ح ۲۳۱
🔺در هیچ شرایطی نباید نسبت به دشمن آسوده خاطر بود و خود را از آن در امان دانست بلکه همواره باید محتاط بود و آمادگی کامل داشت. این موضوع البته اختصاص به عرصه نظامی ندارد بلکه تمام عرصههای علمی، سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و ... را هم شامل میشود.
🔺این جملات کوتاه اما پر معنای حضرت، میتواند یکی از مهمترین راهبردهای مسوولین ما برای مواجهه با دشمن باشد چرا که بر اساس این راهبرد مهم، باید کشور را همواره و در همه زمینهها در آمادگی کامل نگه دارند تا دچار غافلگیری(فریب سیاسی، فشار و تحریم اقتصادی، تهاجم فرهنگی، تهاجم نظامی) و خسارت از ناحیه دشمن نشویم.
1403/9/11
✍️محسن رضایی
🆔
@MohsenRezaei