آموزش
#تجوید
🔹تعریف تفخیم و ترقیق
در اینجا حروفی همچون «ر» را درشت میگویند الْحَمْدُ للّهِ را نازک میگویند، «اهدِنَا الصِّرَاطَ المُستَقِیم» را در گلو حجم میدهیم. در قواعد تجوید به حجم و درشتی صدای حروف «تفخیم» میگویند، یعنی پر بودن و درشتی صدا، نازکی صدا و حروفی که نازک تلفظ میشوند را «ترقیق» میگویند یعنی این حروف رقیق میشود.
تفخیم درشتی صدا و پر حجمی صدا و ترقیق نازکی صدا است که این دو در کنار هم زیبایی میآفرینند، مثلا میگوییم «إِیَّاکَ نَعْبُدُ وإِیَّاکَ نَسْتَعِینُ» همه اینها نازک هستند، در ادامه وقتی میگوییم «اهدِنَا الصِّرَاطَ المُستَقِیمَ صِرَاطَ الَّذِینَ حروف را درشت ادا میکنیم.
این کلید سوم زبان عربی بود که یک مقداری این را برای شما باز میکنم که کجا تفخیم و کجا ترقیق کنیم البته در اینجا فشردگی زمان را نیز مد نظر خواهیم داشت پس بسیار سطحی میگویم و از برخی جزئیات فاکتور میگیریم؛ چرا که لازم نیست به آنها بپردازیم.
۷حرفی که باید درشت تلفظ شوند
اول باید ببینیم کدام حروف در زبان قرآن زمانی که میخواهیم قرآن بخوانیم پر و درشت تلفظ میشوند به هفت حرف که همیشه پر هستند و درشت تلفظ میشوند باید دقت کنیم. «صاد»، «ضاد»، «طا»، «ظا» این چهار حرفی که در حروف الفبا دنبال هم دیگر هستند تقریبا یک شکل نوشته میشود درشت هستند.
دو حرف دیگر «خا» و «غین» که تقریبا شبیه همدیگر نوشته میشوند، دو حرف درشت هستند حرف هفتم هم حرف «قاف» است که درشت و پر تلفظ میشوند.
برای اینکه این حروف را فراموش نکنید یک مثلث واژگون بکشید و این حروف را داخل مثلث بنویسید، داخل این مثلث که رأس آن به سمت پایین است حروف «صاد»، «ضاد»، «طا»، «ظا» بنویسید، وسط آن «خا» و «غین» و گوشه راس مثلث که پایین است حرف «قاف» را قرار دهید. این حروف هفت گانه را همیشه درشت بگویید. این هفت حرف را حروف «استعلا» میگویند یعنی این حروف میل به بلندی دارند و صدای آنها درشت تلفظ میشود.
📜
@MosHaf_et