🔴
تقارن ندای آسمانی در ماه رمضان «سال ظهور» با ایام عید نوروز؟
✍️ مصطفی امیری
▪️آیا در سال ظهور، ندای آسمانی با ایام فروردین مصادف میشود؟
✅ دیدگاه اول: تشکیک و تردید
▪️برخی معتقدند احاديثى كه «نوروز» را روز ظهور حضرت دانستهاند هيچيك از آنها سند معتبر ندارد و حتی در فرض صحت، شاید تقارن عاشورا و ماه محرم روز قیام علنی با ایام فرودین در سال ظهور مطرح است[1].
✅ دیدگاه دوم: جعلی است
▪️قائلین این دیدگاه معتقدند تقارن ظهور با عید نوروز از مستند حدیثی معتبر
برخوردار نیست و چنین استدلال میکنند: حدیث منسوب به مُعلی بن خُنیس، درباره فضیلت عید نوروز که در ضمن آن به تقارن ظهور با ایام فرودین، نیز اشاره شده، حدیث جعلی است و در دورهای به این راوی مورداعتماد امام صادق، نسبت دادند و به نام وی جعل کردند و سپس در کتاب مصباح شیخطوسی و مختصر این کتاب در آخر آن افزوده شده است[2].
✅ دیدگاه سوم: نماد و رمز
▪️برخی احتمال دادند نوروز یک روز و تاریخ مشخصی نیست. مقصود از نوروز، یعنی هر روز نو و نه اینکه قرار است الزاما ظهور در روز خاصی از فروردین واقع شود. البته شاید چنین شود. اما مقصود از نوروز یعنی روز نو؛ چه اوّل فروردین و چه هر روز دیگری از اوقات سال[3].
✅ دیدگاه چهارم: اثبات و تقویت
▪️اما برخی هم با نرمافزار تبدیل تاریخ و سایر قراین، اعتبار محتوایی احادیث نقل شده از معلی بن خنیس درباره تقارن و انطباق عید نوروز با عید غدیر در سال 10هجری را اثبات میکنند[4]و به تبع آن محتوای این دسته از احادیث، تقویت میشود:
▪️«یَوْمُ اَلنَّيْرُوزِ هُوَ اَلْيَوْمُ اَلَّذِي يَظْهَرُ فِيهِ قَائِمُنَا أَهْلَ اَلْبَيْتِ وَ مَا مِنْ يَوْمِ نَيْرُوزٍ إِلَّا وَ نَحْنُ نَتَوَقَّعُ فِيهِ الْفَرَجَ لِأَنَّهُ مِنْ أَيَّامِنَا حَفِظَتْهُ الْفُرْسُ وَ ضَيَّعْتُمُوهُ»[5]
▪️علامه مجلسی روایت تأیید نوروز را قویتر و مشهورتر میداند[6].
▪️و به دلیل مصادف بودن این روز با عید غدیر بر اساس تاریخ شمسی بر این باورند که ممکن است تکریم نوروز نیز از این جهت دارای اهمیّت بوده باشد[7].
✅ جمعبندی
▪️در بررسیها، اینکه ماه رمضان سال ظهور با ایام فروردین مصادف شود، در هالهای از ابهام است. اما در فرض صحت روایت مُعلی از امام صادق، قابل اعتنا است.
▪️لازم به ذکر است، صیحه آسمانی در ماه رمضان سال «زوج» قمری رخ میدهد[8].
✅ پینوشت:
1. ریشهری، دانشنامه امام مهدی، ج۸، ص۱۴۰-۱۴۱.
2. زمانی محجوب، «بازخوانی سند عید نوروز در روایات اسلامی»، فصلنامه تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی، ش۲۵، ص۳۸-۴۰.
3. سایت خامنه ای دات آی ار (
لینک).
4. موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران (
لینک).
5. مجلسی، بحارالأنوار، ج۵۲، ص۳۰۸.
6. مجلسی، بحار الأنوار، ج۵۶، ص۱۰۱.
7. سایت آیتالله شبیری زنجانی (
لینک).
8. زمان ظهور و قیام امام عصر (
لینک).
➖➖➖➖➖➖➖
لینک مادرایتا👇
https://eitaa.com/joinchat/3122724864Cdeade52bf9
(لینک مادرتلگرام)👇
https://t.me/Noori82325