💠 چرا هیأت کانون #جهاد_تبیین است؟
🚩 «هیأت جای چیست؟ جای جهاد. هیأت، کانون جهاد است؛ جهاد فیسبیلالله، جهاد در راه احیای مکتب اهلبیت(ع)، مکتب امام حسین(ع)، مکتب شهادت.
خب ائمّه(ع) چه جور جهادی میکردند؟ ائمّه(ع) جهاد نظامی که نمیکردند؛ جز معدودی -فقط حضرت امیرالمؤمنین(ع)، امام حسن مجتبیٰ(ع) و حضرت امام حسین(ع) با شمشیر جنگیدند- و بقیّه ائمّه(ع) که با شمشیر نجنگیدند؛ جهادشان چه بود؟ «جهاد تبیین»؛
همین که بنده مکرّر تکرار میکنم تبیین یا جهاد تبیین! تبیین کنید، روشنگری کنید.
هیأت، محلّ جهاد تبیین است. به نظر من از این «اَحیوا اَمرَنا» این نکتۀ بسیار مهم استفاده میشود.»
🔹مفهوم محوری رهبر معظم انقلاب در دیدار اخیر با مداحان اهلبیت(ع) کلیدواژه «جهاد تبیین» بود.
فارغ از مفهومشناسی، اهمیت، ابعاد و الزامات این مفهوم که هر کدام در جای خود باید مورد بحث و تأمل جدی قرار بگیرند؛ مسألۀ ما در این یادداشت مختصر، این است که چرا هیأت، کانون و محل جهاد تبیین است؟
در پاسخ به این سؤال، دلایل مختلفی را میتوان برشمرد، که از میان آنها سه دلیل عمده را میتوان ذکر کرد:
🔻۱. با توجه به اینکه «دو رکن اصلی هیأت، منبری و مداح» است، وجود این دو رکن، ترکیبی از عقلانیت استدلالی و عقلانیت توصیفی را در حد اعلای خود به وجود میآورد، که البته عقلانیت توصیفی در آن بسیار پررنگتر و اثرگذارتر است.
شاید مفهوم عقلانیت توصیفی مقداری نأمانوس باشد؛ عقلانیت توصیفی -برخلاف عقلانیت استدلالی که کار خود را با استدلالهای خشکِ نظری پیش میبرد- از جنس توصیف، پردازش و تصویرسازیِ هنری است «و مستمع را به عمق تاریخ میبرد».
هنر هم نسبت تنگاتنگی با مدّاحی که -«یک هنر منحصربهفرد است»- دارد، به همین خاطر نقش مداحی در جهاد تبیین، ویژه است.
«اگر چهار پایه اصلىِ مدّاحی - یعنی صدای خوش، آهنگدرست، لفظ خوب و مضمون حقیقی متناسب با نیاز - کامل باشد، بهترین وسیله تبیین است و تأثیرش از منبر و درس فقهیای که ما میگوییم بیشتر است».
🔻۲. «هیأت یک واحد اجتماعی است، یک مجموعه اجتماعی است که بر محور مودّت اهلبیت(ع) شکل میگیرد؛ محور این اجتماع کوچک یا بزرگ، مودّت اهلبیت(ع) و هدایت به سمت اهداف اهلبیت(ع) است؛ حقیقتِ هیأت این است، ماهیّت هیأت یعنی این».
با توجه به این نکته مهم که محبت و مودت به اهلبیت(ع) هویت هیأت است، سرمایۀ فراوانی از محبت و مودت در آن وجود دارد که میتواند زمینهساز معرفتافزایی در جامعه باشد. چرا که وقتی رابطه حبی و قلبی بین ما و اهلبیت(ع) وجود داشته باشد، تشنگی ما برای کسب معارف حضرات ائمه(ع) و شناخت و ترویج مکتبشان، به مراتب سهلتر و شیرینتر میشود.
البته وظیفه ما این است که یک «سلسله و زنجیره واقعی» از محبت و معرفت و اطاعت اهلبیت(ع)بسازیم و محبت و معرفت سرشار و جوشان موجود را در ساحت جامعه امتداد عملی دهیم. در واقع هیأت به مثابه یک حلقه میانی میتواند این کارویژه جامعهسازی را دنبال کند.
🔻۳. «استفاده از مخاطبۀ نقد؛ فرق هنر شما و خیلی از هنرهای دیگر این است که شما با مخاطبتان به صورت نقد مواجه میشوید؛ شما با او حرف میزنید، او احساساتش را به شما منتقل میکند؛ یعنی متقابل، به صورت دائم با همدیگر ارتباط دارید.»
به عبارت دیگر، هیأت وارد سبک زندگی افراد میشود و در تمام زوایای زندگی مخاطبان جا باز میکند. این در اثر مجالست و اُنس جمعی مؤمنین و محبین با یکدیگر است که بر محور امر و مودت اهلبیت(ع) یک اجتماع خودجوش و ماندگار را شکل میدهند که نتیجه آن پیوند دلها و ذهنها با همدیگر است و این تجمعِ پایدار است که میتواند فرهنگ و گفتمان بسازد و در جهاد تبیین، نقش محوری و کانونی داشته باشد.
✍️
#یونس_سبزی
💠 جامعه ایمانی مشعر
✅
@www1542org