🇮🇷
📝#یادداشت_کوتاه | اما و اگرهای قیمت دلار
❄️🌹❄️
🔻محمدرضا فرزین که از قدیمیهای حوزه بانکداری است هم در اولین گام با اعلام نرخ دلار ۲۸۵۰۰ تومانی برای بازار نیما و تثبیت این نرخ برای کالاهای اساسی، مواد اولیه و ماشینآلات، مورد آماج حملات منتقدان قرار گرفت.
در این رابطه نکات زیر قابل ذکر است:
1⃣
دلار نیمایی با نرخ ۲۸۵۰۰ تومانی ماهیتا با دلار ۴۲۰۰ تومانی متفاوت است اگرچه ظاهر شبیه به هم دارند. دلار ۴۲۰۰ تومانی بدون رضایت ریاست بانک مرکزی، برای همه مصارف ارزی و برای مدتی طولانی و با عرضه دلارهای نفتی صورت گرفت در حالی که دلار نیمایی توسط رئیس بانک مرکزی، برای کالاهای مهم و محدود و فعلا به مدت یک سال و از محل دلارهای غیر نفتی صورت گرفته است.
2⃣ افزایش نرخ ارز که تابلو ارزش پول ملی است، محصول تورم است ولی اگر افزایش نرخ ارز به صورت ناگهانی صورت گیرد یا به اصطلاح جهش داشته باشد خود اثرات تورمی زیادی بر بازار دارد. در حال حاضر در کشور ما تورم حدود ۴۰ درصدی وجود دارد و طبیعی است که نرخ دلار افزایش یابد ولی افزایش ناگهانی آن باعث شده است که رئیس کل بانک مرکزی با این تصمیم خود تلاش نماید جلوی جهش آن را بگیرد تا دور باطل تورم شکل نگیرد.
3⃣ بانک مرکزی تلاش دارد به جز کالای قاچاق و معاملات غیرقانونی و همچنین فرار سرمایه و امثالهم، تمام نیازهای ارزی کشور را در سامانه نیما تأمین کند. این رویکرد باعث میشود که مدیریت بازار ارز در اختیار بانک مرکزی باشد که نوسانات و تلاطم بازار را کاهش میدهد و یا اثرات سوء آن را به حداقل میرساند.
4⃣ اعلام زمان یک سال چشمانداز خوبی از درایت تصمیمگیران دارد، چرا که هم سرمایهگذاران میتوانند تا حدی به ثبات قیمت ارز مطمئن شده و تجهیزات و ماشینآلات خود را وارد کنند و هم رئیس کل بانک مرکزی اذعان کرده است که نباید همواره اقتصاد را دستوری جلو برد.
🔺نکته پایانی: به رغم امیدهایی که در تصمیم جدید بانک مرکزی وجود دارد ولیکن اقتصاد دستوری در ذات خود باعث ایجاد فساد میشود و با وجود اینکه ماهیت ارز جدید با ارز ۴۰۰ تومانی متفاوت است، اما استمرار آن میتواند منشأ فسادهای جدید باشد.
✍🏻علی کارگر
🆔
http://rubika.ir/meyar_pb
🆔
http://eitaa.com/meyarpb