✍سازمان وکالت
✪◁امام جواد علیه السلام از طریق سازمان وکالت با شیعیان در ارتباط بود. او در سرزمینهای اسلامی از جمله بغداد، کوفه، اهواز، بصره، همدان، قم، ری، سیستان و بُست نمایندگانی داشت.تعداد وکیلان او را ۱۳ تن گفتهاند. آنان وجوهات شرعی شیعیان را به امام جواد علیه السلام میرساندند.
❥︎ ابراهیم بن محمد همدانی در همدان و ابوعمرو حذّاء در نواحی بصره وکالت آن حضرت را بر عهده داشتند. صالح بن محمد بن سهل به موقوفات آن حضرت در قم رسیدگی میکرد.همچنین زکریا بن آدم قمی،عبدالعزیز بن مهتدی اشعری قمی،صفوان بن یحیی،علی بن مهزیارو یحیی بن ابیعمران از وکلای امام جواد علیه السلام بودند.
❖ برخی از نویسندگان با استناد به شواهدی محمد بن فرج رخجی و ابوهاشم جعفری را از وکیلان او به شمار آوردهاند.°البته احمد بن محمد سیاری نیز ادعای وکالت داشت ولی امام ضمن رد ادعای او، از شیعیان خواست تا وجوهات را به وی ندهند..
❖◁گفته شده است که امام جواد علیه السلام به دو دلیل از سازمان وکالت برای ارتباط با شیعیان استفاده میکرد؛
تحت کنترل دستگاه حاکم بود.
برای دوره غیبت زمینهسازی میکرد
❥︎ پیشوای نهم شیعیان در ایام حج نیز با شیعیان دیدار و گفتگو میکرد. برخی از محققان بر این باروند که سفر امام رضا علیه السلام به خراسان، سبب شده بود تا روابط شیعیان با امامان خود گسترش یابد. از این رو شیعیانی از خراسان، ری و بست و سجستان در ایام حج به دیدار امام میآمدند
✪ شیعیان با جوادالأئمه، از طریق نامهنگاری نیز در ارتباط بودند. آنان در نامههایشان سؤالاتی را، که بیشتر در مسائل فقهی بود، مطرح میکردند و امام به آنها پاسخ میداد.
★ در موسوعة الامام الجواد، به جز پدر و پسر امام، نام ۶۳ تن از افرادی که حضرت با آنان مکاتبه داشته، گرد آمده است البته برخی از نامهها در پاسخ به گروهی از شیعیان نوشته شده است.
حسن بابایی
مدرس روشنگری استان اصفهان
☀️روشنا اصفهان:قرارگاه، مرجع تولید و نشر: رویدادها، عملیات های تبیینی فرهنگی هنری، عملیات روانی و رسانه ای.
🆔👉
@roshana_esfahan
•┈┈••••✾•🌿