شریعتی کافر است؟
اخیرا ویدئو سخنرانی که به کافر بودن شریعتی اشاره دارد بازتاب وسیعی داشته است. در زمان حیات دکتر شریعتی و پس از مرگ رقت انگیز او در غربت نیز این برداشت ها و اختلافات بر سر شریعتی وجود داشت و اتفاقا مدل مرگ او بر این مسائل دامن زد. چندین نامه و موضع گیری آیت الله شهید مطهری در نقد شریعتی و موضوع احتمال همکاری وی با ساواک که توسط برخی مطرح می شد. سال ۱۳۵۶ شهید مطهری نامه تندی درباره مواضع و عقاید شریعتی خطاب به امام نوشت. البته صرفا آقای مطهری منتقد شریعتی نبود. بعنوان مثال مهندس بازرگان نیز انتقاداتی داشت و خانم دکتر پیمان نقل میکند که مهندس بازرگان پس از رحلت شریعتی میگفت از او بت نسازید وقتی بت شد دیگر نمیتوانید او را نقد کنید! آن نامه مشهور دو امضا بازرگان و مطهری که پس از تهدید دوستداران شریعتی، مهندس بازرگان مجبور شد امضا را پس بگیرد و حمله به مطهری توسط جوانان دانشجو در چهلم شریعتی همه و همه نشانگر مناقشه برانگیز بودن شخصیت و آرای شریعتی است.
اما رهبرانقلاب نظر دیگری دارد. ایشان در کتاب جریان ها و سازمان های مذهبی سیاسی رسول جعفریان در ذیل موضوع مخالفت های شهید مطهری با دکتر شریعتی می نویسند:
(این نظر رهبر انقلاب است)
نظرات مرحوم شهید مطهری درباره شریعتی - چه در آغاز آشنائیشان که تا دو سه سال از وی به نحو شگفت آوری ستایش می کرد و چه در سالهای بعد که از او به نحو شگفت آوری مذمت می فرمود - غالبا مبالغه آمیز ... بود. در همین مطالبی که ایشان به امام مرقوم داشته، نشانه های بزرگنمایی آشکار است. برخی دیگر از دوستان ما از جمله مرحوم شهید بهشتی نیز همین نظر را در باره اظهارات شهید مطهری داشتند.» (پاورقی صفحه 476 کتاب) ضمن اینکه رهبر انقلاب در همین کتاب اشاره میکنند که شاکله شریعتی سازگار همکاری با ساواک و دستگاه نبود.
البته نقد به آرای دکتر شریعتی بر جای خود به خصوص در دور زمینه پابرجاست: ۱. اسلام شناسی او قابل نقد جدی است
۲. آشنایی او با تاریخ اسلام و ایران
شریعتی دکترای دولتی از فرانسه داشت که مرتبه پایین تر از دکترای دانشگاهی است. اینکه برخی او را دکتری جامعه شناسی یا تاریخ از سوربون فرانسه معرفی می کنند غلط است.
#علیرضا_زادبر
https://eitaa.com/Politicalhistory