🔸ادامه 👇
❕و در آیه دیگر فرمود ؛
« ن وَ الْقَلَمِ وَ ما يَسْطُرُون » « ن، سوگند به قلم، و آنچه را با قلم مى نويسند » ( قلم 1 )
❕در تفسیر قمی در تفسیر آیه شریفه می خوانیم ؛
«بخوان و پروردگارت، ارجمندترين است؛ خدايى كه به وسيله قلم، ياد داد». به انسان، نوشتن را آموخت كه كارهاى دنيا در شرق و غرب زمين، با آن به سرانجام مى رسد. »
📚تفسير القمّي ، ج 2 ص 430، بحار الأنوار: ج 9 ص 252
❕می بینیم که این آیات و روایات ، با صراحت تمام بر ضرورت علم آموزی و دانش اندوزی برای تمام مردان و زنان و نقش قلم و نوشتن در این مسیر تاکید دارد ، روایت مورد اشکال ، چون خلاف آیات قرآن و روایات مسلم اسلامی است ، برای ما قابل پذیرش نیست ، چرا که امام صادق ع فرمود ؛
« روایتی که از ما نقل می شود و خلاف قرآن و سنت پیامبر است ، نپذیر » « لا تصدق علینا الا ما وافق کتاب الله و سنه نبیه »
📚وسائل الشیعه ج 27 ص 123
❕از سوی دیگر ، این روایت نه تنها موافق قرآن و روایات معصومین ع نیست ، بلکه مطابق با نقلهای اهلسنت است ، زیرا مضمون مذکور ، در کتابهای آنان نقل شده است ؛ « لا تعلموهن الکتابه و علموهن سوره النور و الغزل »
📚تفسیر قرطبی ، ج 12 ص 158 _ الکشف و البیان ، ثعلبی ، ج 7 ص 62
❕و ما موظفیم ، چنین روایتی را طرد کنیم چنان که می بینیم وقتی راوی از امام صادق علیه السلام سوال کرد که ؛
« دو خبر از شما می بینیم که یکی از آنها موافق اهل سنت و دیگری مخالف عقیده اهل سنت است ، کدام خبر را اخذ کنیم ؟ امام علیه السلام پاسخ داد ؛
« آن خبری را که با اهل سنت مخالف است ، آن را اخذ کنید چرا که رشد و هدایت در آن است »
📚 الکافی ج 1 ص 68
2⃣در روایت دوم هم که نقل شد نباید به زنان سوره یوسف را آموزش داد ، چون خوف انحراف آنها است ، این نقل نیز برای ما قابل پذیرش نیست زیرا ؛
🔸اولا ؛ با سند ضعیف نقل شده است ، چنان که علامه مجلسی ، متذکر این نکته می شود ؛
📚مراه العقول ج 20 ص 332
🔸ثانیا ؛ قرآن تمام سورهای خود را مایه هدایت تمام انسانها اعم از مرد و زن می داند ، و نقل مذکور که سوره یوسف را برای زنان مایه انحراف می داند ، بر خلاف آیات قرآن است ، چنان که خداوند می فرماید ؛
« يا أَيُّهَا النَّاسُ قَدْ جاءَتْكُمْ مَوْعِظَةٌ مِنْ رَبِّكُمْ وَ شِفاءٌ لِما فِي الصُّدُور » « اى مردم ، اندرزى از سوى پروردگارتان براى شما آمده، و درمان آنچه در سينه هاست » ( یونس 57 )
🔸ثالثا ؛ در روایاتی توصیه شده است که سوره یوسف ، به خانواده و زنان ، آموزش داده شود ، چنان که پیامبر گرامی فرمود ؛
« هر مسلمانى اين سوره را بخواند و به اهل و خانواده و بردگان خود آن را ياد بدهد خداوند سختيهاى مرگ را بر وى آسان گرداند، و نيرويى بوى دهد كه نسبت به هيچ مسلمانى حسد نبرد. » « علمها اهله ... »
📚مجمع البیان ، ج 5 ص 315
🔸رابعا ؛ محتوای سوره یوسف نه تنها مایه انحراف زنان نیست ، بلکه به آنان درس زندگی داده و مسیر هدایت و عبرت گیری را می آموزد ، لذا در تفسیر نمونه در این رابطه می خوانیم ؛
« در لابلاى اين داستان ( سوره یوسف ) عاليترين درسهاى عفت و خويشتن دارى و تقوى و ايمان و تسلط بر نفس را منعكس ساخته آن چنان كه هر انسانى- هر چند، بارها آن را خوانده باشد- باز به هنگام خواندنش بى اختيار تحت تاثير جذبه هاى نيرومندش قرار مى گيرد.
❕و به همين جهت قرآن نام زيباى « احسن القصص » (بهترين داستانها) را بر آن گذارده است، و در آن براى اولوا الالباب (صاحبان مغز و انديشه) عبرتها بيان كرده است.
👌لازم به تذكر است كه در چند حديث از تعليم دادن اين سوره به زنان نهى شده است شايد به اين دليل كه آيات مربوط به « همسر عزيز مصر » و زنان هوسباز مصرى با تمام عفت بيانى كه در آن رعايت شده براى بعضى از زنان تحريك كننده باشد و به عكس تاكيد شده است كه سوره نور (كه مشتمل بر آيات حجاب است) به آنها تعليم گردد.
❕ولى اسناد اين روايات روي هم رفته چندان قابل اعتماد نيست و به علاوه در بعضى از روايات عكس اين مطلب ديده مى شود و در آن تشويق به تعليم اين سوره به خانواده ها شده است ، از اين گذشته دقت در آيات اين سوره نشان مى دهد كه نه تنها هيچ نقطه منفى براى زنان در آن وجود ندارد بلكه ماجراى زندگى آلوده همسر عزيز مصر درس عبرتى است براى همه آنهايى كه گرفتار وسوسه هاى شيطانى مى شوند. »
📚تفسير نمونه، ج 9، ص ، 297
#پرسمان_اعتقادی
@Rahnamye_Behesht
#سایت_ما
ipasookh.ir