شبهه ای پیرامون آیه پایانی سوره مزمل در مورد محاسبه شب !!!!
🤔
#پرسش :
❓خداوند متعال در آیه آخر سوره مبارکه مزمل می فرمایید : شما هرگز نمی توانید اندازه طول شب و روز را شمارش کنید . در صورتی که امروزه با کمک علم نجوم می توانند این کار را محاسبه کنند . در صورت امکان لطفا توضیح دهید !!!!!
💠
#پاسخ💠
👌آیه مورد بحث این سخن خداوند است که فرمود :
" پروردگارت مىداند كه تو و گروهى از كسانى كه با تو هستند نزديك دو سوم از شب يا نصف يا ثلث آن را بپا مىخيزيد، و خداوند شب و روز را اندازهگيرى مىكند، او مىداند كه شما نمىتوانيد مقدار آن را (دقيقا) اندازهگيرى كنيد، لذا شما را بخشيد اكنون آن مقدار از قرآن كه براى شما ميسر است تلاوت كنيد، او مىداند به زودى گروهى از شما بيمار مىشوند، و گروهى ديگر براى به دست آوردن فضل الهى (و كسب روزى) به سفر مىروند، و گروهى ديگرى در راه خدا جهاد مىكنند، پس آن مقدار كه براى شما ممكن است از آن تلاوت كنيد، و نماز را بر پا داريد و زكات ادا كنيد، و به خدا قرض الحسنه دهيد، (در راه او انفاق نمائيد) و (بدانيد) آنچه را از كارهاى خير براى خود از پيش مىفرستيد نزد خدا به بهترين وجه و بزرگترين پاداش خواهيد يافت، و از خدا آمرزش بطلبيد كه خداوند غفور و رحيم است. " " وَ اللَّهُ يُقَدِّرُ اللَّيْلَ وَ النَّهارَ عَلِمَ أَنْ لَنْ تُحْصُوهُ فَتابَ عَلَيْكُمْ فَاقْرَؤُا ما تَيَسَّرَ مِنَ الْقُرْآن ... " ( زمر ٢٠ )
❕در تفسیر نمونه می خوانیم :
" این آیه اشاره به همان دستورى است كه در آغاز سوره به پيامبر داده شده ( مبنی بر عبادت شبانه ) تنها چيزى كه در اينجا اضافه دارد اين است كه گروهى از مؤمنان نيز در اين عبادت شبانه، پيامبر ص را همراهى مىكردند (به عنوان يك حكم استحبابى و يا احتمالا يك حكم وجوبى زيرا شرائط آغاز اسلام ايجاب مىكرد كه آنها با تلاوت قرآن كه مشتمل بر انواع درسهاى عقيدتى و عملى و اخلاقى است و همچنين عبادات شبانه خود را بسازند و آماده تبليغ اسلام و دفاع از آن گردند).
❕ولى به گونهاى كه از بعضى روايات استفاده مىشود جمعى از مسلمانان در نگهداشتن حساب" ثلث" و" نصف" و" دو ثلث" گرفتار اشكال و دردسر مىشدند (چرا كه وسيله سنجش زمان در آن عصر وجود نداشت) و به همين جهت ناچار احتياط مىكردند، و اين امر سبب مىشد كه گاه تمام شب را بيدار بمانند، و مشغول عبادت باشند، تا آنجا كه پاهاى آنها به خاطر قيام شبانه ورم كرد! لذا خداوند اين حكم را بر آنها تخفيف داد و فرمود:" او مىداند كه شما نمىتوانيد مقدار مزبور را دقيقا اندازهگيرى كنيد، به همين جهت شما را بخشيد، اكنون آن مقدارى كه از قرآن براى شما ميسر است تلاوت كنيد" (عَلِمَ أَنْ لَنْ تُحْصُوهُ فَتابَ عَلَيْكُمْ فَاقْرَؤُا ما تَيَسَّرَ مِنَ الْقُرْآنِ " لن تحصوه" از ماده" احصاء" به معنى شماره كردن است، يعنى شما نمىتوانيد دقيقا وقت شب را از نظر مقدار دو ثلث و نصف و يك ثلث تعيين كنيد، و به زحمت مىافتيد. "
📚تفسیر نمونه ج ٢٥ ص ١٩٢
❕روشن شد که مخاطب تعبیر " لا تحصوه " مسلمین در زمان پیامبر هستند که به خاطر محدودیت وسیله سنجش زمان در آن دوره نمی توانستند دقیقا یک سوم یا دو سوم شب را اندازه گیری کنند تا آن ساعت را عبادت کنند , لذا به مشقت می افتادند و از باب احتیاط تمام شب را به عبادت می گذراندند تا وظیفه خود را انجام داده باشند , خداوند آیه فوق را نازل کرد و این حکم را بر آنان تخفیف داد , چنان که در تفسیر قمی آمده و در روایتی از امام باقر علیه السلام هم می خوانیم :
"پیامبر این کار ( یعنی عبادت شبانه ) را انجام داد و مردم را بدان بشارت داد و این کار بر آنها دشوار شد. «علم أن لن تحصوه» یعنی فردی بلند میشد و نمی دانست که کی نصف شب خواهد شد و کی دوسوم آن و فردی از ترس اینکه این زمان را درک نکند، تا صبح بیدار میماند. بنابراین خداوند این آیه را فرو فرستاد «ان ربک یعلم انک تقوم» تا «علم أن لن تحصوه» منظورش این است که نمی دانید چه زمانی نصف و چه زمانی یک سوم شب خواهد شد. این آیه با «فاقروا ما تیسر من القرآن» نسخ شده است. " عن أبي جعفر (عليه السلام)، في قوله تعالى: إِنَّ رَبَّكَ يَعْلَمُ أَنَّكَ تَقُومُ أَدْنى مِنْ ثُلُثَيِ اللَّيْلِ وَ نِصْفَهُ وَ ثُلُثَهُ: «ففعل النبي (صلى الله عليه و آله) ذلك، و بشر الناس به، فاشتد ذلك عليهم». و قوله: عَلِمَ أَنْ لَنْ تُحْصُوهُ و كان الرجل يقوم و لا يدري متى ينتصف الليل، و متى يكون الثلثان، و كان الرجل يقوم حتى يصبح مخافة أن لا يحفظه، فأنزل الله إِنَّ رَبَّكَ يَعْلَمُ أَنَّكَ تَقُومُ إلى قوله: عَلِمَ أَنْ لَنْ تُحْصُوهُ يقول: متى يكون النصف و الثلث، نسخت هذه الآية: فَاقْرَؤُا ما تَيَسَّرَ مِنَ الْقُرْآن "
📚تفسیر قمی ج ٢ ص ٣٩٢
▫️ادامه 👇