سهشنبه ۲۰ اسفند ۱۳۹۸ - ۱۹:۲۹
۱۱:۳۵ - ۱۳۹۸/۱۲/۱۳
پرهیز از دوقطبی سازی مذهب-سلامت ۱
عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و معارف اسلامی گفت: مردم نباید دچار دو قطبیهای کاذب از جنس مذهب- سلامت شوند به این معنا که از یک سو عده ای اهمیت مسایل مذهبی را زیر سؤال ببرند و از سوی دیگر نیز عده ای نگویند که ما اساساً نباید به سمت اطبا و نظام پزشکی در درمان بیماری برویم.
حجت الاسلام دکتر محمد علی لیالی در گفت وگو با خبرنگار فارس در قم با بیان اینکه انسان بر اساس سنتهای الهی در معرض ابتلاء و امتحانات مختلف قرار میگیرد، اظهار کرد: خدای متعال در آیات مربوط به سوره مبارکه بقره میفرماید که ما شما را به پارهای از سختیها همچون ترس و گرسنگی و نقصان اموال و نفوس و آفات زراعت میآزماییم و بعد پروردگار عالم خطاب به پیامبر اکرم (ص) تاکید میفرماید که صابران را بشارت و مژده بده که این مساله خود نشان از اهمیت صبر و استقامت در برابر این سختیها و مشکلات از جمله بیماریهاست.
وی افزود: به هر حال باید توجه داشت که این دنیا، دنیای ابتلائات و رنج و سختیهاست و به تعبیر جالب شهید سید مرتضی آوینی ما در سیاره رنج قرار داریم و زندگی میکنیم. در طول تاریخ بشر نیز اگر به خوبی دقت کنیم ، متوجه میشویم که همواره در برهههای زمانی گوناگون، بیماریهای مختلفی وجود داشته که برخی از آنها مثل طاعون و وبا در مقاطعی باعث تلفات انسانی بسیاری هم شده است.
استاد حوزه و دانشگاه همچنین گفت: از این رو، بیماری ویروس کرونا در قیاس با وضعیتهای سخت گذشته، چندان مشکل ساز نیست البته به شرط این که مردم نیز با همدلی ملی خودشان مراقب بوده و به شدت نکات بهداشتی و درمانی و توصیههای پزشکان را رعایت کنند.
وی افزود: بنابر این مشخص میشود که در نظام خلقت این قضایا معمولاً وجود داشته و آن چه مهم است این که اولاً ما اینها را به عنوان بخشی از نظام طبیعت قبول کنیم و ثانیاً هم این که واکنش مناسب و معقولانه ای در مواجهه با آنها داشته باشیم.
امید به خدا هیچ گاه نباید قطع شود
وی ابراز کرد: از سویی بر اساس رویکرد دینی نیز ما همواره باید نگاه و امیدمان به پروردگار باشد و این را عمیقاً باور داشته باشیم که هم درد و هم دوا از خداست و لذا در دستورات دینی به ما گفته شده که برای مقابله با بیماریها به سمت درمان برویم اما در نهایت بدانیم که درمانگر اصلی خداست.
وی افزود: در واقع آن کسی که فرد بیمار را شفا میدهد، خدای متعال است گرچه مدبرات امر مثل پزشکان و حکما نیز وجود دارند، کما این که در طب قدیم، حکمای ایرانی و اسلامی بربالای محل طبابت خود این عبارت معروف را مینوشتند که دوا دست ما و شفا دست خداست.
شیوع ویروس کرونا منحصر به کشور و شهر ما نیست
لیالی همچنین گفت: در حال حاضر نیز که چند وقتی است ویروس کرونا در برخی از شهرهای ما از جمله شهر مقدس قم شیوع پیدا کرده، قبل از هر چیز باید بدانیم که این بیماری و این ویروس مختص ما نیست و در حال حاضر بنابر آن چه از طریق اخبار رسمی اعلام شده، تعداد زیادی از کشورهای دنیا گرفتار آن هستند و هر روز نیز اخبار جدیدی از میزان ابتلاء شهروندان آنها در رسانهها منتشر میشود.
وی اظهار کرد: از آن سو ضمن تاکید بر لزوم حفظ هوشیاری و مراقبت بهداشتی باید توجه داشت که برخلاف برخی هیاهوهایی که عمدتاً در شبکههای اجتماعی به راه اُفتاده ، کرونا بیماری چندان خطرناکی هم نیست، چه آن که بنابر گفته پزشکان و متخصصان امر، این بیماری، مدل ضعیف تری از آنفولانزایی است که خیلیها در طول زندگی خود به یکی از انواع آن گرفتار شده اند و چند ماه قبل نیز شاهد بودیم که در همین شهر قم، موج آنفولانزا تا حدودی فراگیر شد و حتی تلفاتی هم داشت اما مثل قضیه اخیر ، باعث نگرانی و اضطراب شدید مردم نشد.
تاکید بر باورهای دینی در کنار
مراقبتهای بهداشتی
عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و معارف اسلامی گفت: در چنین شرایطی آن چه مهم است این که هم در تفکر دینی و هم بر اساس اصول عقلی، در بیماریها انسان باید توکل و توسل داشته و در عین حال به سمت درمان رفته و مسایل بهداشتی را رعایت کند.
وی افزود: نکته مهم بعدی هم این است که بدانیم و آگاه باشیم که هراس از یک بیماری خودش بیماری بدتری است که به نظر میرسد در قضیه ویروس کرونا، متاسفانه بسیاری از ما گرفتار آن شده ایم و حال آن که در این گونه مواقع باید جامعه را آرام کرد و این را متذکر شد که به هر حال، همه وظایف خود را انجام میدهند و پزشکان و وزارتخانهها و افراد دخیل در حال انجام خدمت هستند و انشاءالله با آرامش و پرهیز از التهاب آفرینی، این موج نیز میگذرد و جامعه به روال عادی خود باز میگردد.