🔴 آیا غرب آسیا در اولویت سیاست خارجی بایدن قرار دارد؟
💬
#فرهیختگان
🔹 خریدهای تسلیحاتی کشورهای عربی و حضور جنگطلبانی همچون مایک پمپئو وزیر خارجه و جان بولتون مشاور امنیت ملی در دولت، باعث شد ترامپ بدون توجه به اولویتهای اسناد امنیت ملی، بیشترین درگیری را در غرب آسیا و بهویژه با ایران داشته باشد.
🔸 اطرافیان ترامپ او را به این جمعبندی رسانده بودند که میتوان با فشار حداکثری ایران را تسلیم کرد و خاورمیانهای یکدست و مطلوب را تشکیل داد، اما این آرزو در نوامبر 2020 و پس از شکست او در انتخابات بر باد رفت.
✅ با کنار رفتن ترامپ، دولت بایدن که سیاست خارجی آن در اختیار عناصری از دولت اوباماست، بر سر کار آمده است. اینکه بایدن در غرب آسیا چه سیاستی را دنبال خواهد کرد، بهروشنی از سوی بایدن اعلام نشده است، اما برآیند اظهارات او و تیم سیاست خارجیاش نشان میدهد که خاورمیانه همچنان یک منطقه اصلی برای سیاست خارجی آمریکا خواهد بود، هرچند احتمالا برای تیم جدید در کاخ سفید اولویت اصلی نیست. بخشی از این وضعیت ناشی از موضوعاتی است که در آمریکا توجه به آن ضرورت بیشتری دارد.
🔹 اصلیترین موضوع در هفتههای گذشته در واشنگتن، مهار ویروس کرونا، سروسامان دادن به اقتصاد و همچنین کاستن از دوقطبی شدید اجتماعی بود که ترامپ آن را رقم زد. بهعبارت سادهتر، ترامپ با شعار «اول آمریکا» کاری کرد که بیش از هر اقدامی، دولت جدید آمریکا باید در داخل کشور اقدام به آواربرداری کند و سپس به اولویتهای سیاست خارجی فکر کرند.
🔸 سیاست خارجی نیز اوضاع متفاوت از وضع داخلی نیست. دولت آمریکا در گام نخست نیاز به ترمیم روابط کشورش با اروپا، آسیا و آمریکای لاتین دارد تا یکبار دیگر بتواند متحدانش را درکنار خود جمع کند. پس از آن باید بر رقبایش -که در چهارسال ترامپ قدرتمندتر شدهاند- تمرکز کند. بعد از این وضعیت، باید نیمنگاهی به غرب آسیا نیز داشته باشد. آمریکا بهطور حتم این منطقه را فراموش نخواهد کرد، اما این به آن معنا نیست که دولت بایدن بخواهد به غرب آسیا ضریب خاصی بدهد.
💢 آمریکا بهخوبی آگاه است که پس از احیای روابط با اروپا و سایر متحدان زخمخورده این کشور در دوره ترامپ، باید سراغ چینیها برود. مساله چین تبدیل به مساله حیاتی برای آمریکا شده و از همین رو نیز آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا مواجهه دولت ترامپ با چین را درست و منطقی دانسته است.
#بین_الملل