🔰
سی روز سی آیه (22)
💠
روش های شیاطین (9) سرگرمی های فساد انگیز و خرافات
يا أَيُّهَا الَّذينَ آمَنُوا إِنَّمَا الْخَمْرُ وَ الْمَيْسِرُ وَ الْأَنْصابُ وَ الْأَزْلامُ رِجْسٌ مِنْ عَمَلِ الشَّيْطانِ فَاجْتَنِبُوهُ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ (المائدة : 90)
✍ ترجمه: اى اهل ايمان! جز اين نيست كه شراب و قمار و بتهايى كه نصب شده وپاره چوبهايى كه برای بخت آزمایی استفاده می شود، پليد و از كارهاى شيطان است؛ پس از آنها دورى كنيد تا رستگار شويد.
نکات:
🔹 1- در این آیه از 4 چیز به عنوان عمل شیطانی که پلید است نام برده شده است که باید از آنها اجتناب کرد. شراب و قمار در سطح عمومی نقش سرگمی و لهو دارد و البته برای برخی به عنوان تجارت بسیار مهمی تلقی می شود. انصاب و ازلام هم با توضیحی که خواهد آمده 2 مثال برای مواردی است که جامعه در تعاملات و سبک زندگی خود دچار خرافات و یا روابطی می شود که منشاء کینه و بغض نسبت به همدیگر است.
🔹 2- در زمان جاهليت بت پرستان سنگهايى در اطراف كعبه نصب كرده بودند كه شكل و صورت خاصى نداشت، آنها را "نَصب" مىناميدند در مقابل آنها قربانى مىكردند و خون قربانى را به آنها مىماليدند، و فرق آنها با بت همان بود كه بتها همواره داراى اشكال و صور خاصى بودند اما "نَصب" چنين نبودند. صیغه جمع این کلمه «انصاب» و «نُصُب» است. (تفسیر نمونه، ج4، ص260)
🔹 3- در جاهلیت نوعی از مشارکت در مصرف گوشت وجود داشت كه بصورت" بختآزمايى" ذبح و تقسيم ميگرديده و آن چنين بوده كه: ده نفر با هم شرطبندى ميكردند و حيوانى را خريدارى و ذبح نموده سپس ده چوبه تير كه روى هفت عدد از آنها عنوان "برنده" و سه عدد عنوان "بازنده" ثبت شده بود در كيسه مخصوصى مىريختند و به صورت قرعهكشى آنها را بنام يك يك از آن ده نفر بيرون مىآوردند، هفت چوبه برنده بنام هر كس مىافتاد سهمى از گوشت بر مىداشت، و چيزى در برابر آن نمىپرداخت، ولى آن سه نفر كه تيرهاى بازنده را دريافت داشته بودند، بايد هر كدام يك سوم قيمت حيوان را بپردازند، بدون اينكه سهمى از گوشت داشته باشند، اين چوبههاى تير را "ازلام" جمع "زَلَم" (بر وزن قلم) مي ناميدند، اسلام خوردن اين گوشتها را تحريم كرد، نه بخاطر اينكه اصل گوشت حرام بوده باشد بلكه بخاطر اينكه جنبه قمار و بختآزمايى دارد. (تفسير نمونه، ج4، ص:260-261)
🔹 4- همه این موارد به نوعی زندگی اجتماعی را تحت تأثیر قرار می دهد و موجب می شود تا یاد خداوند و جهت دهی زندگی به سمت خداوند و اراده او کمرنگ شود یعنی همان چیزی شیطان به دنبال اوست.
🔹 5- رجس به معنای قذارت و ناپاکی است و در مقابل طهارت گفته می شود. مثلاً در قرآن کریم نسبت به اهل بیت علیهم السلام می فرماید: «إِنَّما يُريدُ اللَّهُ لِيُذْهِبَ عَنْكُمُ الرِّجْسَ أَهْلَ الْبَيْتِ وَ يُطَهِّرَكُمْ تَطْهيراً» (احزاب:33) و از این معلوم می شود که جامعه شیطانی جامعه ناپاکی است و هر چه عوامل ناپاکی در جامعه زیاد شود آن جامعه جولانگاه شیاطین خواهد بود. خداوند غیر مؤمنان را ناپاک قرار داده است «كَذلِكَ يَجْعَلُ اللَّهُ الرِّجْسَ عَلَى الَّذينَ لا يُؤْمِنُونَ» (انعام:125) ولی در مقابل با جعل احکامی در صدد این است که مؤمنان را پاک گرداند، مانند: غسل،وضو و تیمم: «ما يُريدُ اللَّهُ لِيَجْعَلَ عَلَيْكُمْ مِنْ حَرَجٍ وَ لكِنْ يُريدُ لِيُطَهِّرَكُمْ» (مائده:6) زکات: «خُذْ مِنْ أَمْوالِهِمْ صَدَقَةً تُطَهِّرُهُمْ وَ تُزَكِّيهِمْ بِها وَ صَلِّ عَلَيْهِمْ إِنَّ صَلاتَكَ سَكَنٌ لَهُمْ وَ اللَّهُ سَميعٌ عَليمٌ» (توبه:103) رعایت حریم بین مرد و زن نامحرم: «وَ إِذا سَأَلْتُمُوهُنَّ مَتاعاً فَسْئَلُوهُنَّ مِنْ وَراءِ حِجابٍ ذلِكُمْ أَطْهَرُ لِقُلُوبِكُمْ» (احزاب:53).
✅ دفتر امور اجتماعی و سیاسی حوزههای علمیه 👇
https://eitaa.com/joinchat/1406075456Cc23175814d