از NPT تا برجام و FATF
اصرار بر تجربه های پرخسارت
✍آقای ظریف گفته است: "عضو FATF نمیشویم... ما از لیست کشورهای غیر همکار FATF خارج میشویم... در موضوع FATF نباید از ترس مرگ خودکشی کرد... هیچ محدودیتی برای خروج از کنوانسیونهای بینالمللی نداریم".
🔹این سخنان از چند جهت مخدوش است. اولا، از نگاه آمریکا و اروپا لازم نیست عضو FATF شویم؛ چرا که دولت با دست پخت تیم ظریف و امضای طیب نیا وزیر اقتصاد وقت، 41 تعهد منحصر به فرد (بعضا فراتر از تعهدات اعضا) به این کمیته داده و اغلب آنها را اجرایی کرده است.
♦️تعهدات یکطرفه دولت به FATF، استثنایی است. همانند کاری که در برجام انجام دادند و ما را از عضو ان پی تی، تبدیل به استثنا (با امضا و تایید خودمان) کردند. هر چند تعهدات ما قطعی و لازم الاجراست، مقامات FATF بارها تصریح کرده اند تضمین نمی دهند که ایران حتی در صورت اجرای تمام تعهدات، از فهرست کشورهای غیر همکار خارج کنند.
🔹ورود به کنوانسیون ها یا همکاری با آنها آسان است اما خروج از آنها، نه. نمونه آن، معاهده NPT که با مقدمه چینی وزارت خارجه، عضویت داوطلبانه و موقت ما تبدیل به دایمی شد. به یاد بیاوریم در برجام نیز ادعا می شد در صورت نقض و هرگاه اراده کنیم، می توانیم از آن خارج شویم، اما اکنون با ضرس قاطع می گویند نمی توانیم.
♦️جالب اینکه طبق معاهده NPT در کنار نظارت بر صلح آمیز بودن فعالیت های هسته ای کشور ها، بر ضرورت حق بهره مندی اعضا از تمام چرخه فعالیت هسته ای و غنی سازی (وهمچنین کمک به کشورها در این زمینه) تاکید شده است.
🔹اما ان پی تی عملا فقط تبدیل به معاهده محدودیت کشورهای مستقل شده؛ هرچند درباره ایران- از صدقه سر برجام- نظارت ویژه و سخت گیرانه تری فراتر از ان پی تی برقرار شده است.
♦️واقعی ترین "خودکشی از ترس"، بخشنامه وقیحانه بانکی برای عدم همکاری با افراد و نهادهای ایرانی حاضر در فهرست وزارت خزانه داری و خارجه آمریکاست.
🔹خودکشی از ترس مرگ همین است که دولت و وزارت خارجه، هم چوب و هم پیاز و هم خسارت را به کشور تحمیل کردند، هم 95 درصد برنامه هسته ای را تعطیل کردند، هم بازگشت شدید تر تحریم و لگد مال شدن برجام را به چشم دیدند، هم تورم 50 تا 150 درصد در اقلام مختلف را به جان خریدند و هم خود را مجبور به ادامه انجام تعهدات یکطرفه می دانند.
@IMANI_mohammad