#سبک_زندگی
#مبارزه_با_هوای_نفس
#حدیث_زندگی
#راهکار
#توصیه_عارفان
🌸 پنج گام عملی برای تهذیب اخلاقی
🌷 پنج گام عملی که زمینه را برای پرورش «فضائل اخلاقی» فراهم می سازد و انسان را به خدا نزدیکتر می سازد:
🍃 گام چهارم: محاسبه
🌺 چهارمین گامی که علمای اخلاق برای رهروان این راه ذکر کرده اند، محاسبه است. منظور این است که هر کس در پایان هر سال یا ماه و هفته و یا در پایان هر روز به محاسبه کارهای خویشتن بپردازد و عملکرد خود را در زمینه خوبی ها و بدی ها، اطاعت و عصیان، خداپرستی و هواپرستی دقیقاً مورد محاسبه قرار دهد.
درست مانند تاجر موشکاف و دقیقی که همه روز یا هر هفته و هر ماه و هر سال به حسابرسی تجارتخانه خود می پردازد و سود و زیان خویش را از دفاتر تجاری بیرون می کشد و ترازنامه و بیلان تنظیم می کند، به یک محاسبه الهی و معنوی دست زند و همین کار را در مورد اعمال و اخلاق خویش انجام دهد.
روشن است محاسبه چه در امر دین باشد یا دنیا یکی از دو فایده مهم را دارد: اگر صورتحساب، سود کلانی را نشان دهد، دلیل بر صحت عمل و درستی راه و لزوم تعقیب آن است؛ و هر گاه زیان مهمی را نشان دهد دلیل بر وجود بحران و خطر و احتمالاً افراد مغرض و دزد و خائن و یا خطا کار و ناآگاه در تجارتخانه اوست که باید هر چه زودتر برای اصلاح آن وضع کوشید.
💠 در حدیث معروف رسول خدا صلی الله علیه و آله می خوانیم: 🌿 «حاسبوا انفسکم قبل ان تحاسبوا و زنوها قبل ان توزنوا و تجهزوا للعرض الاکبر؛
🌷 خویشتن را محاسبه کنید پیش از آن که به حساب شما برسند و خویش را وزن کنید قبل از آن که شما را وزن کنند! (و ارزش خود را تعیین کنید پیش از آن که ارزش شما را تعیین نمایند) و آماده شوید برای عرضه بزرگ (روز قیامت)».
✍️ [بحارالانوار، ج67، ص73]
💠 در حدیثی از امیرمؤمنان علی علیه السلام می خوانیم:
🌿 «من حاسب نفسه وقف علی عیوبه و احاط بذنوبه و استقال الذنوب و اصلح العیوب؛
🌷 کسی که محاسبه نفس خویشتن کند، بر عیوب خویش واقف می شود، و از گناهانش با خبر می گردد (و به دنبال آن) از گناه توبه می کند، و عیوب را اصلاح می نماید».
✍️ [غرر الحکم]
📚 آیت الله مکارم شیرازی، اخلاق در قرآن، ج1، ص254 تا 259
🆔
@ShamimeOfoq