روزنامه جوان
کد خبر: 1246805
تاریخ انتشار: ۳۰ مرداد ۱۴۰۳ - ۲۳:۰۰
گفت وگوی «جوان» با حجتالاسلام «محسن ربانی» مبلغ دینی در امریکای لاتین
مسجد را برای کمسنترها جذاب کنیم
مسجد پایگاه پیوند انسان و خدا و نخستین پایگاه عبادی، سیاسی و فرهنگی در جامعه اسلامی و حلقه اتصال مسلمانان و رهبر آنان است
مینا روشن
جوان آنلاین: در تقویم امروز «روز جهانی مسجد» نامگذاری شدهاست. در ۳۱ مرداد سال ۱۳۴۸ (۲۱ آگوست ۱۹۶۹) یک صهیونیست در سایه حمایت این رژیم منحوس، اولین قبله مسلمانان یعنی مسجدالاقصی را به آتش کشید. بعد از آن، کشورهای اسلامی این روز را برای صیانت از مساجد بهعنوان مکانهایی مقدس «روز مسجد» نام گذاشتند.
به بهانه این روز که رهبر انقلاب آن را «یک روز انقلابی» دانستهاند، با حجتالاسلام «محسن ربانی» روحانی مبلغ در کشورهای امریکای لاتین و رایزن سابق فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در آرژانتین به گفتگو نشستهایم.
حجتالاسلام ربانی سال ۱۳۶۳ به عنوان مبلغ به آرژانتین اعزام شد. او در خلال دیدارهایش با مردم اسپانیاییزبان دریافت که محتوای عقیدتی و مذهبی اسلامی بسیار کمی در دسترس آنهاست. «قرآن کریم»، «اسلام چیست؟»، «حقوق زن در اسلام»، «۴۰ حدیث از امام صادق (ع)»، «سخنان حسینبن علی (ع) از مدینه تا کربلا»، «زیارت ناحیه مقدسه» بعضی از کتابهایی است که ربانی و همکارانش بعد از آن، به زبان اسپانیولی ترجمه کردهاند.
راهاندازی حوزه علمیه به زبان اسپانیایی، آموزش زبان اسپانیایی به طلاب ایرانی، فعالیتهای تبلیغی صوتی و تصویری در فضای مجازی از دیگر فعالیتهای این روحانی مبلغ بودهاست.
مسجد پایگاه عبادی، سیاسی و اجتماعی
حجتالاسلام ربانی، مسجد را بیمارستان معنوی بشر و مرکز انسانسازی و جامعهسازی میداند و میگوید: پیامبر (ص) فرمودند «بهترین مکانها مساجد است.» و «مساجد محل جلسات انبیا است.» امامخمینی (ره) فرمودند «مسجد سنگر است. سنگرها را حفظ کنید.» رهبر انقلاب نیز میفرمایند «بهترین مکان حفظ دین مردم همین مساجد است.»
مسجد پایگاه پیوند انسان و خدا و نخستین پایگاه عبادی، سیاسی و فرهنگی در جامعه اسلامی و حلقه اتصال مسلمانان و رهبر آنان است.
مسجد خانه خداست و خلق او
ربانی اهمیت مسجد در جوامع اسلامی را از جهات گوناگون اینطور بیان و عنوان میکند: «مسجد موجودیت اسلام را در جوامع حفظ میکند. حافظ هویت اسلامی و عامل همبستگی و اتحاد است. از ذوب شدن مسلمانان در جامعه فاسد جلوگیری میکند. اوقات فراغت مردم مسلمان و جوانانشان را به بهترین نحو پر میکند. کانون نهضتهای اسلامی علیه کفر و استبداد، و سنگر دفاع از ارزشهای اسلامی و مردم مسلمان است. محل رجوع مسلمانان برای رفع مشکلات و حل و فصل گرفتاریها و معضلات اجتماعی است. محل تربیت و تعلیم احکام، قرآن، سنت و سیره اسلامی است و...»
مسجدی که اسلام را در امریکای لاتین گسترش داد
ربانی ۱۴ سال در امریکای لاتین مسئول امور فرهنگی و مذهبی بودهاست. او کارش را از آرژانتین و با تهیه مکانی برای عبادت آغاز کرد. محلی که بعدها نامش شد «مسجدالتوحید» و نقش محوری در گسترش اسلام به کل منطقه امریکای لاتین داشته است. ربانی در این باره میگوید «مسجدالتوحید جایگاه والایی در بین تمام فرق و مذاهب اسلامی دارد و از مقبولیت تمام و کمال بین جوامع اسلامی و غیراسلامی برخوردار است. مسجدالتوحید مرکز وحدت بوده و در این خصوص و با هدف وحدتآفرینی ظرفیت، قابلیت و پتانسیل بسیار بالایی دارد.»
کارکردهای مسجد از دیروز تا امروز
در گذشته، با وجود عدم گستردگی دانش و فناوری و پیوستگی ارتباطی، و محدود بودن رفت و آمدهای بینالمللی، مسجد دامنه فعالیت، کارکرد و نقشی بسیار فراگیرتر و بیشتر از عصر حاضر داشتهاست. کارکردهای عبادی، تبلیغی، فرهنگی، هنری، سیاسی، اجتماعی، اقتصادی، اخلاقی، علمی، آموزشی، قضایی، نظامی.
ربانی با بیان این نکته میگوید: «طبق گزارشهای صهیونیستها مسجدالتوحید سرمنشأ، مؤسس و مادر ۸۳ مرکز اسلامی، فرهنگی و مسجد در کل امریکای لاتین بودهاست.»
برنامههای مساجد باید متنوع باشد
با وجود چنین ظرفیت عظیمی میبینیم که امروز بسیاری از مساجد خالی از جمعیت جوانان و نوجوانان است. حجتالاسلام ربانی معتقد است: «فقط اقامه نماز جماعت و خواندن دعا نمیتواند از مسجد مرکز تربیتی و فعال بسازد، بلکه باید علاوه بر آن برنامههای متنوع و متناسب روز را تدارک دید.»
برگزاری مستمر و مداوم نماز جماعت، تدریس احکام، آشنا کردن نوجوانان و جوانان با رساله مراجع تقلید و ترغیب آنها برای انتخاب مرجع و تهیه کتاب رساله و مطالعه آن، آموزش قرآن، جزو برنامههای اولیه مساجد است.