📌 اقتصاد دریا در امواج سوءمدیریت
🔹اتصال به راههای آبی و دسترسی به آبهای آزاد از فرصتهای بزرگ اقتصادی محسوب میشود. درحالی که ۶۰۰۰ کیلومتر نوار ساحلی معادل ۴۰ درصد نوار مرزی کشور آبی است، ۹۵ درصد آن کاملا رها شده است. ۵ درصد دیگر هم مشترکاً شامل فعالیتهای اقتصادی و نظامی میشود.
دریا سهم بزرگی در تولید ناخالص ملی کشورهای جهان دارد. کشورهایی مثل ویتنام و چین، بیش از ۵۰ درصد تولید ناخالص ملی خود را از این طریق تامین میکنند؛ اما این میزان در ایران، کمتر از ۱۰ درصد است. بر اساس ظرفیتهای اقتصاد دریا، ایران از میان ۱۸۴ کشور، در جایگاه ۴۰ قرار دارد. ایران حدود یک درصد اقتصاد دریای دنیا را بدون احتساب منابع نفتی و گازی و حدود ۲.۵ درصد را با احتساب این منابع به خود اختصاص داده است.
🔹 کشورهای ساحلی از ظرفیتهای صنعتی، حمل و نقل و ترانزیت، گردشگری و تجاری سواحل بیشترین بهره را میبرند، اما در ایران اقتصاد دریا به صادرات نفت و همچینن شیلات محدود شده است. بیشترین درآمد از اقتصاد دریا مربوط به بخش گردشگری است. همچنین بیش از ۷۰ درصد از لحاظ ارزش و ۹۰ درصد از لحاظ تناژ ترانزیت جهان (بهدلیل امنیت بالا و قیمت پایین) از راه آب است.
🔹 اقتصاد دریامحور از برنامه ششم توسعه، در سیاستهای اقتصادی کشور لحاظ شده است؛ حتی در سال ۱۳۹۹ در مجلس فراکسیونی متشکل از نمایندگان مناطق ساحلی با نام اقتصاد دریامحور تشکیل شد اما به جایی نرسید. در برنامه توسعه هفتم و سایر برنامهها، باید سهم اقتصاد دریا مشخص شود و وظیفههایی برای رسیدن به این هدف برای دستگاههای مربوطه تعیین گردد.
✔️
@SiyasatOnline | 1401/6/19