📚
#سبک_زندگی_منتظرانه
آغاز
#گفتار_هفتم
⏺ اصلاح گری در فرد و اجتماع:
🔹 همه ما مشکلات اخلاقی، اجتماعی، خانوادگی و اقتصادی زیادی را در اطراف خود مشاهده میکنیم. اگر به تحلیل این معضلات بپردازیم، متوجه میشویم که بسیاری از این گرفتاریها به منشها، سبکها و شیوههایی بر میگردد که ریشه آنها به نوع جهان بینی مادی و ضد اسلامی غرب، رجوع میکند و حاصل پایبندی به آن ولو به طور ناخودآگاه، ظهور آسیبهای سبک زندگی غیر اسلامی جاری در میان جامعه اسلامی ماست. بنابراین اگر بخواهیم از کمند این ناهنجاریها که حتی کشورهای غربی را در بر گرفته، رهایی یابیم، باید در سبک زندگی خود تجدید نظر کرده و آن را بر اساس مبانی درست که همانا دین و برنامه الهی است، تدوین نماییم؛ چرا که به فرموده امیر المؤمنین علی علیه السلام: «دین است که مصونیت میبخشد». [۱] باید بدانیم سبکی میتواند ما را به سعادت دنیوی و اخروی برساند که بر پایه آن باشد، اما همان گونه که بارها گفته شد اساس دین بر امامت استوار است.
🔹 این بدان جهت است که دین، تنها مجموعه قوانین سعادت بخش برای بشریت است، لکن تا زمانی که به آن عمل نشده و در جریان زندگی انسانها قرار نگیرد توانایی خویش را نمی تواند نشان دهد. امام همان کسی است که با تأسیس حکومت اسلامی و با کسب قدرت ضمان اجرایی دین را فراهم میکند و از همین روست که انتظار حکومت عدل مهدوی، انتظار حاکمیت و جریان دین در متن بشر است، اما همین حالت همان گونه که قبلاً در معنای انتظار گفته شد با خود لوازمی را به همراه دارد و از جمله آن سرلوحه قرار دادن تقوای الهی و تخلق به دستورات الهی فرد و جامعه است که این خود، باعث تغییر در سبک فعلی زندگی و بهبود مسائل زندگی خواهد شد.
🔸 ائمه معصومین تقوای الهی و اخلاق را از وظایف منتظران امام زمان شمرده و فرموده اند:
«باید به انتظار باشد و با حال انتظار به پرهیزگاری و خلق نیکو رفتار کند و اوست منتظر» [۲] و فرمودند:
بر شماست رعایت کردن ورع، به درستی که ورع آن دینی است که ما ملتزم به آن هستیم و خدا را به وسیله آن بندگی میکنیم و همین را از اهل ولایت و محبت خود انتظار داریم. ما را به خاطر شفاعت کردن به سختی و زحمت نیندازید. [۳]
◀️ حاصل مطلب اینکه گمان ما بر این است که فرج و گشایش شیعیان پس از ظهور مهدی موعود عجل الله تعالی فرجه الشریف خواهد بود؛ در حالی که این امر اشتباه بوده و ناشی از برداشت نادرست ما از فرج و تنزل دادن آن در حد رفاه و آسایش است. شناخت امام عصر و تن دادن به ولایت او و چشم به راه حکومت عدل او بودن خود بخشی از فرج ماست؛ کما این که وقتی حسن بن جهم از امام رضا درباره فرج میپرسد؛ ایشان میفرماید: « أَوَ لَسْتَ تَعْلَمُ أَنَّ انْتِظَارَ الْفَرَجِ مِنَ الْفَرَجِ؛ [۴] آیا نمی دانی که در انتظار فرج بودن خود، جزئی از فرج و گشایش است؟ » و امام صادق علیه السلام نیز تأکید فرمودند که: «مَنْ عَرَفَ هَذَا الْأَمْرَ فَقَدْ فُرِّجَ عَنْهُ بِانْتِظَارِه» [۵].
بنابراین سبک زندگی منتظرانه، آغازی بر فرج نهایی او و همه کسانی خواهد بود که شوق ظهور دولت حق و محو دولت باطل را در دل میپرورانند. همه منتظران موعود باید بدانند که این روش از زندگی اگرچه ممکن است با سختیهایی همراه باشد، اما جالب است که بدانید خود این امر نشانه ای از یک اتفاق خوب است و روانشناسی نظیر آلپورت معتقد است: «شخصیت سالم لزوماً شخصیت بی خیال شاد نیست... زندگی شخصیت سالم چه بسا سخت و تلخ و آکنده از درد و رنج باشد». [۶]
💎 این فرمایش امام باقر است که وقتی عبدالحمید واسطی سختی ها و محرومیت های حاصل از انتظار ظهور دولت اهل بیت را به ایشان عرض میکند؛ حضرت می فرماید:
یَا عَبْدِ الْحَمِیدِ أَ تَرَی مَنْ حَبَسَ نَفْسَهُ عَلَی اللَّهِ لَا یَجْعَلُ اللَّهُ لَهُ مَخْرَجاً؟ بَلَی؛ وَ اللَّهِ لَیَجْعَلَنَّ اللَّهُ لَهُ مَخْرَجاً، رَحِمَ اللَّهُ عَبْداً أَحْیَا أَمْرَنَا؛ [۷]
ای عبد الحمید آیا تصور میکنی کسی که در راه خدا خود را بازداشته و در مضیقه قرار داده است خداوند در کارش گشایش قرار نمی دهد؟ حتماً! به خدا قسم که حتماً برای او گشایشی فراهم خواهد کرد، خدا رحمت کند بنده ای را که امر ما را زنده کند.
🔸 بنابراین همه منتظران ظهور امام زمان باید درک کنند که ترس از سختی ها نباید مانع از التزام به لوازم انتظار شود؛ چرا که در وجود آدمی، تواناییهایی وجود دارد که جز در موقعیت هایی نظیر برخورد با سختی ها و مشکلات ظهور نمی کند و شکوفا نمی شود.
[۱]: «ألدّین یعصم»؛ غرر الحکم و درر الکلم، ص۱۷
[۲]: غیبت نعمانی، ص۲۰۰.
[۳]: وسائل الشیعه، ج ۱۵، ص ۲۴۷
[۴]: غیبت طوسی، ص ۴۵۹.
[۵]: غیبت نعمانی، ص ۳۳۰.
[۶]: روانشناسی کمال، ص ۱۸.
[۷]: کافی، ج ۸، ص ۸۰.
✅ پایان
#گفتار_هفتم
@sobh_edalat