✍ کمیسیون فرهنگی در انزوا
🔺 بعد از حدود دو ماه آشفتگی در پی ماجرای گشت ارشاد و مرحوم «مهسا امینی» و اتفاقات بعد از آن، حالا زمان نگاهی دوباره به شیوه حکمرانی فرهنگی کشور فرارسیده است؛ موضوعی که بازنگری در ساختار نهادهای متولی فرهنگ مانند کمیسیون فرهنگی مجلس از شروط آن است.
باتوجه به تعدد نهادهای متولی در حوزه فرهنگ و همچنین اهمیت بالای این حوزه، بررسی عملکرد کمیسیون فرهنگی مجلس بهعنوان یکی از این نهادها دارای اهمیت ویژه است.
خوراک فرهنگی جامعه امروز زیر دست نهادهایی است که موازی با کمیسیون فرهنگی مجلس فعالیت میکنند و اتفاقا محدودیتها و موانع قانونی کمیسیون را نیز پیشرو ندارند.
یکی از این نهادها شورای عالی انقلاب فرهنگی است که مصوباتش بدون هیچگونه نظارتی نهتنها قابل اجرا، بلکه لازمالاجراست. اینکه مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی، بهمنزله قانون تلقی شود بهصورت مستقیم به فعالیت کمیسیون فرهنگی مجلس مربوط است.
خصوصا آنکه این کمیسیون بعد از بررسی طرحها و لوایح و گذراندن هفتخوان تصویب در مجلس تازه باید از سد شورای نگهبان بگذرد. تازه اگر کارشان به اختلاف نکشد و داستان به مجمع تشخیص مصلحت نظام ختم نشود!
در چنین شرایطی شورای عالی انقلاب فرهنگی مصوبات لازمالاجرای خود را با فراغ بال تصویب میکند بیآنکه نهاد ناظری آنها را محک بزند.
داستان زمانی جذابتر میشود که بدانیم اعضای کمیسیون فرهنگی گاهی بهصورت همزمان در شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز عضویت دارند؛ نمونه آن در دوره کنونی «امیرحسین بانکیپورفرد»، نماینده اصفهان در مجلس شورای اسلامی است که همزمان در کمیسیون فرهنگی مجلس و شورای عالی انقلاب فرهنگی عضویت دارد. در چنین شرایطی طبیعتا انتخاب این شورا برای گذراندن قوانین و تسریع در اجرای آنها انتخاب عاقلانهتری است!
علاوه بر کمیتههای تخصصی در کمیسیون فرهنگی، شاهد فعالیت فراکسیونها نیز در خانه ملت هستیم! فعالیت فراکسیونهای مختلف در حوزه موضوعی این کمیسیون باعث میشود نمایندگان بهجای عضویت مستقیم در کمیسیون فرهنگی، فعالیتهای خود در این حوزه را ضمن عضویت در دیگر کمیسیونها از طریق فعالیت در فراکسیونهای تخصصی که غالبا تعداد اعضایشان بیشتر از اعضای کمیسیون فرهنگی است، پیگیری کنند.
در بسیاری از ادوار مجلس، فراکسیونها توانستهاند حتی فعالیت کمیسیونهای تخصصی را به حاشیه برانند.
همه این مسائل در حالی است که با وجود اهمیت روزافزون مسائل فرهنگی و تاکیدات رهبر انقلاب در این حوزه، کمیسیون فرهنگی همواره با حداقل استقبال از سوی نمایندگان مواجه است و معمولا بعد از تعیینتکلیف دیگر کمیسیونها تازه نوبت به تعیینتکلیف این کودک گمشده میرسد!
این انزوا البته محصول همین عدمتمایل نمایندگان برای عضویت در این کمیسیون است که حتی در اظهارات آنها بهصورت صریح نمود پیدا میکند.
«مجتبی محفوظی» دبیر اول کنونی کمیسیون فرهنگی مجلس در ابتدای تشکیل مجلس یازدهم به فرهیختگان گفت:
«من حق دارم که کمیسیونم را خودم انتخاب کنم و انتخابم کمیسیون فرهنگی نبوده است؛ به این کاری که دوستانم انجام دادند و اسمم را در این کمیسیون قرار دادند، اعتراض دارم.
من خودم را عضو این کمیسیون نمیدانم؛ از شما میخواهم که این موضوع را خبری کنید. در اولویتهای من اصلا کمیسیون فرهنگی نبوده است؛ نه اولویت اول، نه حتی اولویت دهم. من در کمیسیون انرژی مجلس حضور دارم.»
این معضلات از طریق ساماندهی ساختار فرهنگی مجلس شورای اسلامی از یک طرف و سپس ساماندهی نهادهای فرهنگی فرامجلسی و متمرکز کردن و همچنین بهبود سازوکار قانونی آنها امکانپذیر است.
┄┅┅┅┅❀💠❀┅┅┅┅┄
💯سخنرانی های منتخب ، با مضامین بصیرتی و سیاسی را در کانال زیر جستجو کنید 👇👇👇
https://rubika.ir/Montakhab_Sokhanraani روبیکا
eitaa.com/Montakhab_Sokhanraani _ایتا