💢 نگاهی به ریشه های منازعه شرق مدیترانه
✍ مرکز مطالعات راهبردی و بین الملل CSIS
مدیترانه تابستان پرتلاطمی را پشت سر گذاشت. ۱۲ آگوست، هنگامی که دو ناوچه دور کشتی تحقیقاتی ترکیه "اوروج رئیس" حلقه زدند ، یک ناوچه یونانی با آن ها روبرو شد. در مانورهای نظامی در منطقه هم نیروهای ایالات متحده ، روسیه و فرانسه حضور داشتند. ایالات متحده ، آلمان و ناتو هرکدام سعی کردند میان یونان و ترکیه میانجیگری کنند. اعضای مدیترانه ای اتحادیه اروپا یک اجلاس برگزار کردند ، رئیس جمهور فرانسه امانوئل مکرون با نوشتن توییت با عنوان "Pax Mediterranea"بحران را هدایت کرد.
روسیه پیشنهاد کمک به کاهش تنش ها را داد و یونان یک برنامه گسترده خرید سلاح را اعلام کرد و در حالی که یونان و ترکیه دوبار گفتگو کرده اند، چشم انداز توافق اندک است و هیچ توافق مشخصی برای آن قابل تصور نیست. همه می دانند که این افزایش تنش ها ، به نوعی با انرژی مرتبط است. اکتشافات گاز طبیعی که از سال ۲۰۰۹ انجام شده است ، اهمیت منطقه را در نقشه انرژی جهانی بالا برده است. اما تعداد کمی از افراد می توانند بیان کنند که این درگیری چیست ، چرا آنقدر سریع تهاجمی شده و اینکه چگونه انرژی ممکن است با آن مرتبط شود.
علاوه بر اینکه کشورهای زیادی خواستار "دیپلماسی" ، "تنش زدایی" یا "گفتگو" هستند، هیچ یک ایده ی عملیاتی در این خصوص ارایه نمی کند و بیشتر یونان یا ترکیه را مقصر می دانند (بسته به جایی که شخص ایستاده است). نیاز فوری به باز کردن گره این درگیری ، درک این که طرفین بر سر چه مشاجره دارند و اینکه چگونه انرژی بر این درگیری ها تأثیر می گذارد ، وجود دارد. بدون آن ، هیچ تنش زدایی امکان پذیر نیست.
این "تعارض بر سر منابع انرژی" به هیچ وجه عادی نیست. آبهایی که یونان و ترکیه در این تابستان نیروهای دریایی مستقر کرده اند صدها مایل با کشفیات شناخته شده در دریای مدیترانه شرقی فاصله دارد. آنها کاملاً در مناطق منحصر به فرد اقتصادی (EEZ) اسرائیل ، قبرس و مصر حضور دارند. (میدانی در قبرس ، به نام آفرودیت ، که به منطقه EEZ اسرائیل گسترش می یابد.) مکانهایی در سراسر جهان وجود دارد که کشورها مدعی مالکیت منابع موجود در آن هستند و این ادعاهای رقابتی منجر به تنش یا درگیری می شود.
به همین ترتیب صحبت از یک "درگیری" گسسته ، نام اشتباهی است. هنگامی که تنش ها در مدیترانه شرقی شعله ور می شود ، به دلایل مختلف و در مناطق مختلف و در میان احزاب مختلف این موضوع جریان دارد. ادعاهای متفاوت و متکی بر استدلال های مختلف حقوقی یا سیاسی وجود دارد. به نظر می رسد تفکیک ریشه های این منازعه ضروری است: یک درگیری مربوط به قبرس است و دیگری در مورد نقش جزایر در تعیین مرزهای مناطق دریایی. هر دو تعارض ابعاد مختلفی دارند و با یک فضای سیاسی و ژئوپلیتیکی گسترده تر سر و کار دارند.
پی نوشت : نقشه منطقه مدیترانه شرقی و ادعاهای مرزی که نشان از پیچیدگی های ژئوپولیتیک با تنازع منافع طرف های متفاوت است.
▫️
csis.org/analysis/getting-east-med-energy-right
▫️
@persiangulfstudies
🌐 اخبار استراتژیک
📡
@StrategicNews_ir