✳️مصاحبه ای داشتم با روزنامه شرق در خصوص اخبار حول اخراج حماس از قطر:
با توجه به احتمال خروج سران حماس از دوحه قطر و انتقال دفتر سیاسی آن، برخی رسانهها از چند گزینه پیشنهادی نظیر لیبی، الجزایر، ترکیه، ایران و نیز امارات متحده عربی برای میزبانی از دفتر سیاسی حماس خبر دادهاند. اما اینکه کدام کشور گزینه جدیتری خواهد بود، سؤالی است که برای بررسی بیشترش، محسن فایضی در گفتوگو با «شرق» از منظری متفاوت به آن پاسخ میدهد و بر این نکته انگشت میگذارد:
✅ «پیش از آنکه ایران، ترکیه یا هر کشور دیگری برای میزبانی از دفتر سیاسی حماس اهمیت داشته باشد، موضوع کلیدیتر ناظر به نقشآفرینی و وزن دیپلماتیک بالای دوحه و همچنین شرایط کشور میزبان است».
🔴باید میزبان جدید احتمالی بتواند مذاکرات مستقیمی را با طرفهای آمریکایی و اسرائیلی انجام بدهد». بنابراین از دید او: «تقریبا ایران نمیتواند گزینه میزبانی برای حماس در صورت انتقال دفتر سیاسی این جنبش باشد، مگر به اضطرار».
همزمان این تحلیلگر، موضوع مهم دیگر را نقش و نفوذ جدی قطر در تحولات فلسطین میداند و به عقیده او: «علاوهبر نقشآفرینی دیپلماتیک و وزن بالای سیاسی دوحه برای میانجیگری طی یک سال گذشته، قطریها مهمترین بازیگر در انتقال دارو، کالاهای اساسی و همچنین انتقال پول به نوار غزه بودهاند». به همین دلیل او تصریح میکند: «هر کشور دیگری بهآسانی نمیتواند شرایط لازم برای میزبانی از دفتر سیاسی حماس را داشته باشد؛ چراکه میزبان باید بتواند در کنار نقشآفرینی سیاسی و دیپلماتیک در حوزههای اقتصادی و تجاری و نیز سایر موضوعات جاری در تحولات فلسطین و غزه مطابق با دستورالعملها و هماهنگیهای بازیگران منطقهای و فرامنطقهای ورود کند».
❌ «تلاش آمریکا برای فشار به قطر برای خروج احتمالی دفتر سیاسی حماس صرفا برنامهریزی و زمینهچینی برای قطع کمکهای سیاسی، اقتصادی، تجاری و دیپلماتیک دوحه به این جنبش فلسطینی در جهت نابودی حماس در غزه است؛ چراکه فارغ از اینکه چه کشور دیگری میزبان حماس باشد، هیچ بازیگری نمیتواند نقش جدی و عملی قطر را برای حماس در حمایت از این جنبش ایفا کند».
متن کامل مصاحبه:
https://www.sharghdaily.com/fa/tiny/news-948445
@Thirdintifada