برای این که خدا نسبت به ما رحیم است و میخواهد به این وسیله رحمتش را برایمان تمام کند تا این دین، یعنی راه، روش و سبک صحیح زندگی برای ما باقی بماند تا نهایتاً سعادت ما تأمین شود ولو به قیمت قربانی شدن بهترین مخلوق او.
او چون محبت بی حدّ و مهربانی خاصی به ما دارد، میخواهد هر طور شده ما را در مسیر صحیح قرار دهد و سعادت ما را تأمین کند.
⚜️▪️▪️▪️▪️▪️؛
مأمون كه بر آن بود تا با زيركي خاص خود و كمك امّ الفضل و بهره برداري از جايگاه دامادي امام جواد (علیه السّلام)، به مهار وقايع روزگار خود خصوصاً علويان بپردازد، در روز پنج شنبه هفدهم رجب يا شعبان سال 218 از دنيا رفت و معتصم برادر وي با نگرشي ديگر به معادلات سياسي و اجتماعي با روحيه سپاهي گري و نظامي گري به قدرت رسيد. او وجود حضرت جواد علیهالسلام را هرگز تحمل نمي كرد، از اين رو پس از رسيدن به خلافت، امام را از مدينه به بغداد فرا خواند كه در حقيقت اين فرا خواني، آغاز محدوديت و محصور كردن امام به شمار مي آيد.
بنابر روايات امام رضا (علیه السّلام) ، امام جواد(علیه السّلام) قرباني خشم و غضب شد، خشم و غضبي كه ريشه در عجز و ناتواني دستگاه بني عباس در مقابل شخصيت و درايت حضرت داشت.
حكيم بن عمران مي گويد هنگامي كه حضرت به دنيا آمد امام رضا (علیه السّلام) به ياران خويش فرمود : براي من فرزندي به دنيا آمده كه مانند " موسي بن عمران " درياها را مي شكافد و چون "عيسي بن مريم" مادر او مقدس و پاكيزه و پاكدامن است . سپس فرمود: اين فرزند من از روي خشم و غضب كشته مي شود و اهل آسمانها بر وي مي گريند. خداوند بر دشمن ستمگر او غضب مي كند و در مدت كوتاهي آنانرا به عذاب دردناك مبتلا مي سازد(بحار الانوار ج50 ص15 )
معتصم پس از رسيدن به خلافت و گرفتن بيعت، از وضعيت امام جواد (علیه السّلام) و محل سكونت وي پرسيد كه در پاسخ به او مي گويند در مدينه به سر مي برند .
معتصم به "محمد بن عبدالملك زيات" كه سمت وزارت وي را در مدينه داشت ابلاغ كرد تا با احترام خاص امام جواد(علیه السّلام) را با ام الفضل از مدينه به بغداد روانه سازد.
محمد بن عبدالملك نيز نامه معتصم را به علي بن يقطين داد و او را مامور روانه ساختن امام جواد(علیه السّلام) به بغداد كرد.( بحار الانوار ج50 ص8 )
عمر مبارك امام در اين سال 218ه.ق بيست و سه سال بود و اين دومين سفر حضرت به بغداد بود. حضرت كه در سفر نخست به دستور مامون به بغداد فرا خوانده شده بود در واكنش به پرسش اسماعيل بن مهران كه عرض كرد :
اي مولاي من ، اكنون كه مدينه را ترك مي كني براي شما نگرانم. تكليف چيست وامام بعد از تو كيست ؟
امام جواد(علیه السّلام) با لبخندي معنا دار فرمود:" ليس حيث ظننت في هذه السنه "، آنچه را كه تو گمان مي كني (براي آن نگراني ) در اين سال واقع نمي شود .
امام در سفر دوم خود و احضار وي از سوي معتصم ، در پاسخ به پرسش اسماعيل بن مهران كه عرض كرد: اي مولاي من، جانم به قربانت، مدينه را ترك مي كني، تكليف ما بعد از تو چه خواهد بود ؟
امام فرمود: " الامر من بعدي الي ابني علي " امر امامت و پيشوايی بعد از من برعهده فرزندم علي (علیه السّلام) است.(الارشاد ص328 ، بحار الانوار ج50 ص118 )
تاريخ به نقش چند نفر در به شهادت رساندن امام جواد(علیه السّلام) اشاره مي كند كه آنان عبارتند از : معتصم عباسي، جعفر بن مأمون برادر معتصم ، ام الفضل فرزند مأمون و همسر امام جواد(علیه السّلام)، يحيي بن اكثم و احمد بن داود دو قاضي مشهور دربار.
بي شك نقش تحريك كننده فكري و فرهنگي را افرادي چون يحيي بن اكثم و احمد بن ابي داود كه در دوران مأمون در مناظرات از حضرت شكست خورده بودند ،مهيا ساخته بودند. نقش جعفر بن مأمون در شهادت حضرت، نقش تحريك عواطف خواهرش كه فرزندي از حضرت نداشت و مورد كم توجهي حضرت قرار مي گرفت بود و معتصم را مي توان دستور دهنده قتل، و ام الفضل را مجري آن بر شمرد.
⚜️▪️▪️▪️▪️▪️؛
🔳 ⚜️#شهادت_امام_جواد_علیه_السلام را محضر محترم اساتید ،پایوران و طلاب تسلیت عرض می کنیم.
⚜️
🔳⚜️🔳⚜️🔳⚜️🔳