∷ |
#حدیث_انتظار|
⁖ تصرّف غاصبانه، مجاز نيست!
◮ سياست هاى اقتصادى در حکومت امام مهدی(عج) (۱)
◈ سياست هاى اقتصادى در حکومت امام مهدی(عج) (۲)
◊ ۱ - ۲ - ۲. استرداد اموال عمومى و ثروت هاى نامشروع
يكى از خطرناك ترين آفاتى كه اقتصاد مطلوب اسلامى را تهديد میكند، تصرّف غاصبانه در اموال عمومى و انباشته شدن ثروت هاى نامشروع است. در حكومت امام مهدى عليه السلام، نه تنها تصرّف غاصبانه در منابع ملّى، مجاز نيست، بلكه همه اموالى كه از اين طريق به دست آمده، استرداد میگردند. از امام باقر عليه السلام روايت شده كه فرمود:
هنگامى كه قائم ما قيام كند، زمين هاى پيشكشى [سلاطين ] از بين میرود و تيولى نخواهد بود.
الاحتجاج : ج ۲ ص ۶۹ ح ۱۵۸
كلمه «قطائع» كه در متن حديث آمده، اشاره به زمين هايى از اراضى خراجى است كه زمامداران به نزديكان خود بذل و بخشش میكرده اند.
در حديثى ديگر از
#امام_باقر_علیه_السلام آمده:
هنگامى كه قائم ظهور میكند و به كوفه در مى آيد... زمين هاى سواد [*] را به اهلش باز میگردانَد.
بحار الأنوار : ج ۵۲ ص ۳۹۰ ح ۲۱۲
[*] نام دو منطقه
◈ بديهى است موارد ياد شده، تنها نمونه اى از اقدامات حكومتى امام مهدى عليه السلام جهت پيشگيرى از تصرّف در ثروتهاى ملّى و يا استرداد اموال نامشروع است. در موارد مشابه نيز قطعاً به همين صورت، عمل خواهد شد؛ بلكه بر اساس احاديث معتبر، همه زمين، مِلك حكومتى امام عليه السلام است و هنگامى كه ايشان ظهور كند، بر اساس مصالح عمومى جامعه اسلامى مىتواند در آن تصرّف نمايد. امام صادق عليه السلام در اين باره مىفرمايد :
🔅
#امام_علی_علیه_السلام مى فرمود : «هر كس زمينى از مؤمنان را احيا كند، براى اوست و مالياتش را در روزگار صلح بايد به حاكم [مسلمانان ] بپردازد و چون قائم ظهور كند، خود را آماده كند كه [ممكن است ] آن زمين از او گرفته شود».
₪ تهذيب الأحكام : ج ۴ ص ۱۴۵ ح ۴۰۴
بى ترديد، اين اقدام، نقش مؤثّرى در پيشگيرى از انباشته شدن ثروت و پديد آوردن عدالت اقتصادى خواهد داشت.
◊ ۱ - ۲ - ۳. به كار گيرى اندوخته هاى ثروتمندان
يكى از نخستين اقدامات امام مهدى عليه السلام در آغاز قيام، بهره گيرى از اندوخته هاى ثروتمندان، براى تأمين هزينه هاى پيكار با ستمگران است. در حديثى كه با سندهاى معتبر از امام صادق عليه السلام نقل شده، مى خوانيم:
شيعيان ما مجازند آنچه را در اختيار دارند، به نيكويى هزينه كنند، و چون قائم ما قيام كند، بر هر صاحب اندوخته اى، اندوخته اش را حرام مى كند تا آن كه آن را براى قائم بياورد و او، آن را عليه دشمنش به كار گيرد، و آن، همان سخن خداوند عليهم السلام است : «و كسانى را كه طلا و نقره مى اندوزند و آن را در راه خدا هزينه نمى كنند، به عذابى دردناك، بشارت بده».در تبيين اين سخن امام عليه السلام چند نكته قابل توجّه است.
₪ الكافى : ج ۴ ص ۶۱ ح ۴
⩸ ۱. مقصود از اندوخته هايى كه تصرّف در آنها توسّط امام مهدى عليه السلام تحريم مى شود، اندوخته هاى حلال است؛ زيرا حرمت تصرّف در اندوخته هاى نامشروع قبل از قيام و بعد از قيام ايشان، تفاوتى ندارد. بنا بر اين، سياست امام عليه السلام، اين است كه علاوه بر باز پس گرفتن اموال نامشروع از غاصبان آنها، اندوخته هاى حلالى را كه در اختيار توانگران پيرو اهل بيت عليهم السلام است نيز در صورت ضرورت، اخذ كند.
⩸ ۲. اين اقدام، تنها در آغاز قيام امام مهدى عليه السلام است؛ امّا پس از استقرار حكومت ايشان، پيشرفت اقتصادى جامعه به گونه اى است كه نيازى به اين گونه اقدامات نيست.
⩸ ۳. بنا بر نظريه فقهايى كه معتقدند در عصر غيبت، ولىّ فقيه جامع شرايط رهبرى، اختياراتى مشابه اختيارات حكومتى امام معصوم دارد، پيش از قيام امام مهدى عليه السلام نايبان عامّ ايشان نيز در صورت ضرورت، مى توانند اندوخته هاى حلال ثروتمندان را در جهت مصالح نظام اسلامى و مقابله با دشمنان به كار گيرند.
📖 دانشنامه امام مهدی(ع) بر پایه قرآن، حدیث و تاریخ ج۹ ص۴۵۷
#امام_زمان علیهالسلام
➖🪴➖🪴➖🪴➖🪴➖🪴➖
🆔
https://eitaa.com/Yaranmontazer
🌐
http://forum.roq.ir
📩1Yaranmontazer@gmail.com
📞
#ارتباط_ادمین:
@almahdiey7412