❇️ پاسخ به یک تهمت بزرگ،آیا شیخ فضل الله مخالف تاسیس مدارس جدید بود ⁉️
🔺 یکسند تاریخی👈 حمایت مالی و فقهی آیت الله شیخ فضل الله نوری از مدارس جدید
1⃣ چنانکه در متن سند فوق میبینید، آیت الله شيخ فضلالله نوری نسبت به مدارس جديد، تعبیر پرمعنای «خیر جاری بزرگ» را به کار برده و مردم را ترغیب میکند. سند مربوط به سال 1316ق و در اوايل تأسيس و ترويج مدارس جديد میباشد. ایشان مبلغ یکصد قران هم به این کار کمک کردند که در آن زمان مبلغ خوبی بوده است. این کمک به صندوق انجمن معارف صورت گرفته؛ انجمنی که مخصوص حمایت مدارس جدید بود. (این مدارس از نوع ایرانی اسلامی بود نه زیر نظر آمریکاییها، فرق ضاله و مختلط).
👈 در سمت چپ صفحه، نام و امضای شیخ فضل الله نوری پیداست و برای صندوق اعانه انجمن معارف نگارش یافته
📚 مجله معارف؛ ۴شنبه، ۱۵ ذی الحجه ۱۳۱۶ ه.ق.
2⃣ نکته مهم
به عنوان یک اصل کلی: رويکرد محوري و غالب در ميان عالمان ديني نسبت به مدارس جديد، تأييد و حمايت از اصل مدارس جدیدی بود که با فرهنگ ملی و اسلامی ما تناسب داشت، و درعین حال این امر سبب نمیشد که نسبت به پارهای دیگر از مدارس جدید که دارای انحراف بودند، مخالفت نورزند. انحرافها از سه حيث ميتوانست بوجود آيد: «موسسين و معلمين»، «مواد و محتواي آموزشي»،«محيط و فضاي آموزشي».
3⃣نتیجه: بر این اساس آیت الله شیخ فضل الله نوری نسبت به مدارس جدید ایرانی - اسلامی که دارای نوآوری بود حمایت میکرد ولی نسبت به مدارسی که زیر نظر فرق انحرافی مثل فمینیستها، بابیان، بهائیان و مسیونرهای تبشیری و آمریکایی بود، مخالفت میورزید.