📝 نگاهی کوتاه به زندگی درخشان مرحوم آیت الله سید محمود هاشمی
#شاهرودی
@afsar13
🔸 سید محمود هاشمی شاهرودی شاگرد آیت الله سید محمد باقر صدر، رهبر مذهبی و سیاسی دهه 50 عراق، است.
ایشان در مرداد 1327 در كربلا متولد شد كه سه سال بعد به همراه خانواده به نجف رفت. او تحصیل خود را در مدرسه ایرانیان مقیم عراق آغاز كرد. اما در همان سال تحصیل پدر را از دست داد و به همراه خانواده تحت قیومیت عمویش به بغداد و كاظمین رفتند كه پس از اندک زمانی او بار دیگر به نجف بازگشت و تحصیل علوم حوزوی را آغاز كرد.
سید محمود حدود 20 سال داشت كه به درس خارج صدر رفت و پس از هفت سال مجتهد شد.
🔹 سید محمود از همان ابتدای پایان دروس مقدمات و سطح در حلقه شاگردان صدر قرار گرفت و آن گونه در این محفل گل كرد كه صدر بر تقریرات او بر وزن دو كتاب مشهور خود یعنی فلسفتنا و اقتصادنا بر او نام نابغتنا گذاشت و او را از میان شاگردانش برگزید تا به درس خارج امام خمینی و آیت الله خوئی برود.
شاگرد جوان اندک اندک مشهورترین طلبه صدر به حساب آمد. بدین ترتیب، او به همراه دیگر افراد حلقه چند نفره شاگردان صدر در آغاز دهه 50 با وجود تفاوت دیدگاه سیاسی صدر و خوئی خواهان اعلام مرجعیت استاد شد. شاهرودی از آن رو كه استاد مرجعیت را پذیرفته بود، اما حاضر به اعلام آن نبود، سعی كرد تا با انجام برخی مقدمات این اقدام را میسر كند. نگرش های سیاسی صدر باعث شد حزب بعث عراق با حمله به حوزه علمیه نجف برخی شاگردان او و همچنین سید محمود را بازداشت کند. اگرچه شاهرودی عضو حزب الدعوه صدر نبود، اما در آن 40 روز در زندان شكنجه شد كه آثارش همچنان بر دستانش به یادگار مانده است.
🔸 شاهرودی پس از آزادی، بار دیگر به محفل استاد بازگشت. وی در این مدت به نمایندگی از صدر به كنفرانس بانک اسلامی در جده رفت كه نظرات اقتصادی مطرح شده از سوی او مورد توجه مقامات كشور های اسلامی قرار گرفت.
آیت الله شاهرودی پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران به همراه هواداران و شاگردان صدر برابر مسجد خضرا در حمایت از آیت الله خمینی و بزرگداشت این انقلاب راهپیمایی به راه انداخت. در پی این اتفاق و تهدید وی توسط رژیم بعث عراق، او به كویت رفت و پس از آن در اوایل فروردین 1358 وارد ایران شد.
🔹 شاهرودی در ایران نه تنها وكالت عام آیت الله صدر را داشت، بلكه كانال ارتباطی میان رهبر ایران و نجف را هم عهده دار بود.
آیت الله صدر درباره او گفته بود: ایشان از مجتهدینی است كه اسلام و مسلمین به او چشم دوخته و امید بسته اند.
🔸 پس از ورود به ایران نیز در جایگاه استاد درس خارج قرار گرفت. چرا كه امام خمینی به او گفته بود تدریس در حوزه علمیه قم را بر هر چیزی ترجیح بدهد و بررسی مسائل فقهی خصوصاً در رابطه با احیای فقه حكومتی استوار بر ادله و استنباط صحیح جواهری را مشغول شود.
🔹 پس از ورود هاشمی شاهرودی به ایران، او به همراه برخی از معاودان عراقی و ایرانی های رانده شده از عراق مجلس اعلای انقلاب اسلامی عراق را راه اندازی كرد. شاهرودی در مقطع ابتدایی این مجلس به مدت سه ماه ریاست این مجلس را بر عهده گرفت و پس از آن 30 ماه سخنگوی این گروه شد. حضور او در مجلس اعلا، رژیم بعث عراق را به واكنش و برخورد با خانواده او در عراق واداشت.
🔸 آیت الله در اواخر دهه 60 كرسی ریاست موسسه دایره المعارف فقه اسلامی بر مذهب اهل بیت را از سوی رهبری بر عهده گرفت. وی همچنین در بهمن 1373 طی حكمی از سوی امام خامنه ای به عضویت شورای فقهای نگهبان برگزیده شد.
حضور او در این مقام و همچنین تدریس در حوزه علمیه قم باعث شد تا از او جهت عضویت در جامعه مدرسین دعوت شود. او به عنوان عضو شورای عالی برای مدت دو سال به مراجع تقلید و رهبری معرفی شد و پس از تأیید آنان در این جایگاه قرار گرفت.
🔹 شاهرودی از همان ابتدای حضور همچون عضوی فعال در جامعه مدرسین عرض اندام كرد و به فعالیت های سیاسی و تشكیلاتی پرداخت. توان و رده او به گونه ای ارتقا یافته بود كه پس از خرداد 1376 مسئول بازنویسی اساسنامه جامعه مدرسین شد و به مدت حدود دو سال نایب رئیس این تشكیلات گردید.
🔸 فعالیت های سیاسی شاهرودی فقط به جلسات جامعه مدرسین محدود نشد، بلكه او در درس خارج فقه و اصول خود از دنیای سیاست آمیخته به فقه هم مباحث عمیقی ذكر می کرد. او در سال 1376، به سخنرانی منتظری که شبهاتی در باب ولایت فقیهی امام خامنه ای مطرح کرده بود، پاسخ های مستدل داد و این فتنه را در نطفه خفه نمود.
🔹 آیت الله در سال 1378 به جایگاه قاضی القضاتی جمهوری اسلامی رسید. در سال۹۶ بعنوان رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام منصوب گردید. نایب رئیسی مجلس خبرگان رهبری، عضویت در شورای عالی انقلاب فرهنگی، تاسیس دانشگاه عدالت،مسئول هیئت حل اختلافات قوای سه گانه نیز ازجمله افتخارات این عالم متفکر اسلامی بود
▪️همه باهم فاتحه ای هدیه کنیم▪
Telegram.me/afsar13