🔴 ترجمه و توضیح آيه 48 سوره بقره:
وَاتَّقُوا يَوْمًا لَا تَجْزِي نَفْسٌ عَنْ نَفْسٍ شَيْئًا وَلَا يُقْبَلُ مِنْهَا شَفَاعَةٌ وَلَا يُؤْخَذُ مِنْهَا عَدْلٌ وَلَا هُمْ يُنْصَرُونَ (48)
🔹ترجمه آيه:
و پروا کنيد از روزی که مجازات نمی پذيرد فردی از فرد(ديگر) هيچ چيزی، و پذيرفته نمی شود از آن(فرد) وساطتی و گرفته نمی شود از آن(فرد) عوض(و معادلی) و نه آنها ياری می شوند.(48)
🔸توضیح آيه :
در اين آيه بحث از نفی شفاعت است، اما آيا اين آيه با آياتی که در پیِ اثبات شفاعت است، منافات دارد؟
🔹در پاسخ باید گفت که اين آيه در صدد نفی شفاعت از نوع وساطت های دنيوی است که معمولا بر اساس خويشاوندی، منافع مشترک، و دیگر مسائل مادی انجام می شود؛ اما در آخرت هر شخص در گرو اعمال خويش است و شفاعت در آنجا با شفاعت ها و وساطت های دنيايی تفاوت بسیار دارد.
🌼 برای فهم بهتر شفاعت بايد با معنای لغوی آن آشنا شويم.
شفاعت، از «شفع» به معنی «جفت» در مقابل «طاق» است. در حقيقت وساطت کسی که شفيع می شود، به اعمال فرد مورد شفاعت ضميمه می شود و به آن ارزشی می دهد که سزاوار پاداش مناسب بشود؛ ولی اگر کسی هيچ عمل شايسته ای انجام نداده، شفاعت او ممکن نيست؛ زيرا ملاک جزا، عمل انسان است، همان گونه که قرآن می فرماید: «کل نفس بما کسبت رهينة»؛ هر فردی در گرو اعمال خود می باشد.
🔰 بنابراین، کسی که کار شايسته ای انجام نداده، مانند دانش آموزی است که اصلاً درس نخوانده و توقع دارد که به او نمره قبولی بدهند! اگر او کمی درس می خواند و در امتحان نمره ای قابل ارفاق می گرفت، آن وقت معلم می گفت: به خاطر تلاش تو در دوره تحصيل، وساطت من ضميمه نمره ات می شود تا نمره ات بالا بيايد و مردود نشوی.
https://eitaa.com/ahlalquran