🛑علت وساطت چین در توافق بین ایران و عربستان؛
♦️ در اهمیت این توافق برای چین نکاتی قابل توجه میباشد:
🔵 کشور چین کشوری است که معمولاً در مناقشات سیاسی وارد نمیشود و سیاست عدم دخالت را در پیش میگیرد.
🔵 ۱۶ آذر ۱۴۰۱ شیجینپینگ رئیس جمهور چین به عربستان سفر کرد و توافقاتی با کشور عربستان امضا شد که به زعم برخی به منزله قربانی کردن ایران توسط چین بود، چین برای رفع این سوءتفاهم که ناشی از سیاستهای اقتصادیاش بود، باید اقدامی انجام میداد تا علاوهبر حفظ توافقات گذشته، روابط با هر دوکشور را گسترش دهد.
🔵 این توافق یک توافق سهجانبه است نه دو جانبه. زیرا چین به عنوان مرجع تضمین این توافق است.
🔵 در سال ۱۳۸۱ شمسی توافقی بین ایران و عربستان انجام شد که به سرانجام نرسید. اینبار چین قصد دارد برای ثبات و پایداری این توافق مرجع تضمین باشد تا به سرانجام برسد، زیرا با استناد به تجربه قبلی ممکن است بدون تضمین چه بسا با کوچکترین مانع دوباره سرنوشت این توافق مانند توافق سال ۱۳۸۰ شود.
🔵 این توافق پیروزی دیپلماتیک در منطقه برای چین است، منطقهای که ژئوپلتیک آن تحت سلطه و نفوذ آمریکا بود،آمریکا همیشه سعی دارد تا سرنوشت یک منطقه را به یک مسئله تحت کنترل خود وابسته کند تا آن منطقه را به سوی خواستههای خود هدایت کند، چین میخواهد ثابت کند که جهان به مسئله اوکراین محدود نمیشود و کلید دوران پساآمریکا در منطقه توسط چین به عنوان یک قدرت اثرگذار زده شود.
🔵 با این توافق چین بازار انرژی خود را تضمین میکند، زیرا روابط دو کشور ایران و عربستان به قراردادهای این دو کشور با کشور چین گره زده شده که این خود یکی از عوامل ورود چین به این توافق است.
🔵 این توافق زمینه برای تاثیر چین در منطقه را فراهم میکند، منطقهای که بعد از جنگ جهانی دوم تحت نفوذ و سیطره آمریکا بود، از نظر آمریکا نظم فعلی بینالمللی، حاصل جنگ جهانی دوم و جنگ سرد است و چین یکی از کشورهایی است که به دنبال تغییر و برهم زننده نظم فعلی جهانی معرفی میکند.
🔵 روابط چین و آمریکا در موضوعات تجارت، تکنولوژی و جاسوسی دچار تنش شده است و این دو کشور در تلاشاند تا در فضای رقابتی و خارج از مرزهای خودشان نفوذ و تأثیر خود را گسترش دهند.
🔵 یکی از جنبههای مهم این توافق، باز شدن سفارتخانهها در دو کشور پس از ۷ سال میباشد که کشور چین نقش بسیار زیادی را ایفا میکند.
🔵 یکی از دلایل اصلی ورود چین به این توافق، علیرغم رفتارهای قبلی چین که در سیاست خارجی در مناقشات سیاسی بین کشورها دخالت نمیکرد در واقع سیلی محکم چین به آمریکا و دولت بایدن است که میخواهد ثابت کند چین یک قدرت رو به رشد است و به دنبال جایگزین شدند به جای آمریکاست.
🔵 کشور چین برای اثبات قدرت خود به منطقه و جهان رفتارهای مشابهی هم داشته است، مثال چین در همین راستا خواستار میانجیگری بین روسیه و اوکراین نیز شده است، سفر وانگیی دیپلمات ارشد و مدیر دفتر کمیسیون امور خارجی حزب کمونیست چین، در اول اسفند ۱۴۰۱ به مسکو مقدمهای برای پایان دادن به بحران اوکراین است تا نقش یک ابرقدرت را به جای آمریکا در منطقه بازی کند و سعی دارد در یک اقدام ابتکاری و دیپلماتیک قوی، فرمان میانجیگری بین روسیه و اوکراین را در دست بگیرد تا شروع جابجایی قدرت در منطقه به نفع چین را رقم بزند.
🔵 چین سعی دارد در زمانی که تحریمها علیه ایران در حال گسترش است، برای رهایی ایران از دام تحریمهای آمریکا و اروپا ورود پیدا کند، ایران نیز در تلاش است با استفاده از ظرفیت چین تحریمها را خنثی کرده تا سیاستهای انزواطلبی که آمریکا برای ایران دارد را درهم شکند.
#قائمون