💥توضیح کارکرد سوم
✅️کارکرد سوم تزکیه آن است که _بعد از شناخت مرض و درد روحی که گناه و رذیله نام دارد_ به درمان آن رذیله کمک مینماید به نحوی که سالک مومن بتواند از شرّ آن رذیله خلاصی پیدا کند و به طهارت نفس دست پیدا کند و این نکته اصلیترین کارکرد تزکیه و خودسازی میباشد زیرا اصل تهذیب تطهیر شدن از رذیلهها میباشد.
در این بخش سالک بعد از آنکه رذیله را با مراقبت شناسایی کرد لازم است راهکارهایی که میتواند آن رذیله را ریشهکن کند را شناسایی و سپس در مقام عمل آنها را پیاده کند تا با مداومت بر آن راهکارها، رذیله قوت خود را از دست بدهد و درنهایت از بین برود زیرا مداومت در جهاد راه غلبه بر نفس و رذیلههای مبتلابه میباشد. امام علی علیه السلام فرمودند:
امْلِكُوا أَنْفُسَكُمْ بِدَوَامِ جِهَادِهَا. از طریق مداومت بر جهاد بر نفسهایتان مسلط شوید.
برای مثال وقتی فهمیدیم دچار تکبر شدهایم لازم است تواضع و راههایی که تواضع را تقویت میکند را انجام دهیم زیرا با ورود تواضع، تکبری نخواهد بود اما باید بدانیم باید بر انجام تواضع پافشاری و مداومت کنیم تا تواضع ملکه انسان شود.
✨️حال این سوال پیش میآید چرا امیرالمومنین علیهالسلام فرمودند:
سارع الی التحول عنها.
در جواب باید گفت اگر تسریع در از بین بردن رذیله صورت نگیرد دو مشکل پیش میآید:
الف: وقتی گناهی صورت بگیرد و انسان نسبت به آن بیتفاوت باشد _ یعنی دنبال مبارزه با آن نرود یا اینکه از آن توبه نکند _ نفس حالت بیداری پیدا میکند و انسان را به سوی گناهان دیگر سوق میدهد.
ب: و دوم آن است که سبب قوی شدن آن رذیله در وجود انسان میگردد یعنی ممکن است در وجود انسان عمیقتر و ریشهدارتر شود و تطهیر آن سختتر گردد.
به کانال
#اخلاق_عملی بپیوندید:
https://eitaa.com/joinchat/2943615170Cc0541e3711