چکیده📕
📝 تربيت، فراهم كردن زمينههايی برای رشد استعدادها و نيروهای يک موجود برای رسيدن به كمال خویش است. تربیت در انسان ابعاد گوناگونی دارد که در این میان، تربيت دينی به ظاهری و باطنی تقسيم میشود.
🔸 البته اصالت، به تربيت درونی و اخلاقی انسان مربوط است و هميشه جسم، ابزار روح بوده است.
🔹 انسان در پرتو تربيت اخلاقی از رذايل و صفات نکوهيده میرهد و به فضايل و خصلتهای ستوده، آراسته میگردد. فضايل با تکرار اعمال شايسته بهتدريج در نفس رسوخ يافته، و افعال نيکو از فرد سر میزند و فرد از انحطاط و پستی، رهايی يافته و بهسوی تعالی رو مینهد.
🔸 عوامل زيادی در تربيت اخلاقی مؤثر است مانند ايجاد محيط تربيتی مساعد، تأمين صحيح نيازها،تکريم شخصيت، دعوت به ارزشهای اخلاقی، پرورش نيروی عقلانی، عبرتآموزی، مداومت بر عمل، تشويق و تنبيه، نظارت بر خود، پرورش ايمان، كسب رضايت خداوند و...
🔹 از جمله عوامل مؤثر در تربیت اخلاقی، شناخت است و مهمترين آن، شناخت خداوند است.
🔸 در ميان صفات الهی، دو صفت رحمت و عظمت نقشی ويژه دارند و انسان با يادآوری و شناخت عظمت باری تعالی در برابر او سر تعظيم فرود میآورد و تنها در برابر ذات اقدس حق تسليم میشود و تربيت با همين امر سامان میيابد و شناخت رحمت نیز، محبت را در دل ايجاد مینمايد و ايمان به خدا و عمل به تکليف الهی را در دل تقويت نموده و در تربيت اخلاقی انسان مؤثر است بهگونهای که باعث دوری از رذايل و كسب فضايل اخلاقی و در نتیجه بازدارندگی از گناه خواهد شد.
📿
کانال رسمی مرکز تخصصی اخلاق:
@AkhlaqHad