📌اخلاق توحیدی
علامه طباطبایی، ذیل آیه ۱۵۷ المیزان، نگاه اخلاقیاش را توضیح میدهد. لب حرف علامه این است که برای سلوک اخلاقی، توحید کامل و کافی است! خود توحید اخلاق را تصحیح میکند؛ لازم نیست شعبهشعبه و پروندهپرونده در ذهنت درست کنی!
المیزان، ج۱: ص۳۷۰ به بعد
https://lib.eshia.ir/12016/1/370
ترجمه المیزان، ج۱: ص۵۵۸ به بعد.
https://lib.eshia.ir/50081/1/558
سه مسلک
مسلک اول: یونانی
مسلک دوم: آخرتمحور
مسلک سوم: توحیدمحور
علامه بهصراحت مسلک اول را رد نموده و مسلک دوم را ناتمام میداند و مسلک سوم را تحت عنوان اخلاق توحیدی قرآن کریم ارائه میدهد. وی این مسلک؛ یعنی اخلاق قرآنی را فراتر از فضائل و رذائل معرفی کرده و معتقد است که انسان در این مسلک بر اثر تزکیه نفس به جایی میرسد که فضائل و رذائلی برایش مطرح نیست؛ بلکه افق دید او فقط متوجه خداوند متعال میباشد. ایشان مسلک سوم را مبتنی بر توحید ناب و کاملی که مختص به دین مبین اسلام است، دانسته و مینویسد: «المسلک الثالث مبنی علی التوحید الخالص الکامل الذی یختص به الاسلام». (طباطبایی، 1417: 1 / 360)
توحید اصلى است که درخت سعادت آدمى را رشد داده و شاخ و برگ اخلاق کریمه را در آن مى رویاند، و آن شاخه ها را هم بارور ساخته جامعه بشریت را از آن میوه هاى گرانبها بهره مند مى سازد. قرآن ایمان به خدا را چون درختى معرفى کرده که داراى ریشه است که قطعا همان توحید است . و نیز داراى خوردنیها معرفى کرده که در هر آنى به اذن پروردگارش میوه هایش را مى دهد، و آن میوه ها عمل صالحند. و نیز داراى شاخه هایى معرفى نموده که همان اخلاق نیکو از قبیل تقوا، عفت ، معرفت ، شجاعت ، عدالت و رحمت و نظایرآن است. (ترجمه المیزان، ج۱۱: ۲۱۰)
خلاصه:
https://www.porseman.com/!140222
@aliebrahimpour_ir