باسمهتعالی
📌 ضرورت
#ارزیابی #کیفی اثربخشی دورههای تابستانه حوزوی
👤علی ابراهیمپور
(قسمت اول از دو)
🍀 «امسال(98) علی رغم مشکلات مالی، 20هزار طلبه در برنامههای تابستانی شرکت کردهاند». این آماری است که آیتالله اعرافی 8مردادماه اعلام کرد. با احتساب 150هزار طلبه کل حوزههای علمیه ، میتوان گفت حدود 15درصد از کل طلاب حوزه، در اردوهای تابستانه شرکت میکنند. این رقمی قابلتوجه است.
🍀 تعطیلی تابستانه، فرصتی است که طلبهها، به برنامههایی بپردازند که به صورت روزمره در برنامهی علمی جایی ندارند. از جمله مهمترین برنامههای تابستانه که چندسالی است در سطح کشور رونق دوبارهای گرفته و مورد استقبال جدی طلاب و دانشجویان دغدغهمند جریان انقلاب اسلامی واقع میشود، دورههایی است که میکوشند نظامات اندیشهای اسلام را در قالب یک منظومه منسجم و یک بستهی شستهورفتهی روزآمد، به مخاطبان ارائه دهند.
🍀 هرچند «
#طرح_ولایت» دراینمیان سابقهی طولانیای در بین دانشجویان دارد، چند سالی است توانسته در حوزهها نیز وارد شود و «طرح ولایت طلاب» را برگزار کند. در کنار این، دورههای مختلفی نظیر «اسلام ناب»، «آثار شهیدمطهری»، «نظام اندیشه اسلامی» و... نیز به دنبال ارائه نظامات اسلامی به طلاب و دانشجویان هستند.
از طرفی، با توجه با نقش بنیادینی که دورههایی با چنین موضوعاتی در بینش و گرایش طلاب میتوانند داشته باشند و از طرف دیگر با توجه به تعداد قابل توجه طلابی که در این دورهها شرکت میکنند، «ارزیابی کیفی کارآمدی و اثربخشی» این دورهها برای حوزه علمیه اهمیت بالایی دارد؛ هم از جهت اقتصادی و هم از جهت مدیریت نیروی انسانی.
🍀 این دورهها خواه به صورت رسمی توسط حوزه و خواه توسط مراکز غیرحوزوی برگزار شوند، هیچکدام از منظراقتصادی، خودکفا نیستند و همگی از بیتالمال تغذیه میکنند. از منظر اقتصادی، اهمیت ارزیابی کارآمدی برای متولیان حوزه، برای خصوص دورههایی که خود حوزه به صورت رسمی آنها را برگزار میکند، دوچندان است؛ چراکه باید بداند بودجه بسیار اندک و حیاتی حوزه را دقیقا برای چه کاری خرج میکند؟
🍀 ورای مسئله مالی، اهمیتی است که این ارزیابی در مدیریت نیروی انسانی دارد. سرمایههای اصلی حوزه، طلبهها هستند؛ خصوصا طلبههای پایههای ابتدایی که آیندهی حوزه را تشکیل میدهند. این دورهها برای نیروهای حوزوی برنامهریزی و اجرا میشوند و حوزهی علمیه بهعنوان متولی طلاب، همچون پدری که از کلاسهای تابستانی فرزندانش مراقبت میکند، بایستی بهدرستی متوجه باشد که طلبههایش را به دست چه برنامهای میسپارد و این برنامهها عملا چه نتیجهای در پی دارند؟
🍀 علاوهبر اینها، ارزیابی عامل شناخت استعدادها و ظرفیتهای بالقوه طلاب و دورههاست. حوزه میتواند متناسب با توان و ظرفیتی که در این دورهها وجود دارد، برخی از اهداف آموزشیتربیتی خود را از طریق همین دورههای تابستانه پیگیری کند، بهعبارتی ارزیابی درست میتواند نقش این دورهها را از برنامههای فوقبرنامه به فعالیتهای اصلی، ارتقا دهد.
(ادامه در پست بعدی)
🌐
@aliebrahimpour_ir