هدف پوتین از استقرار سلاح های اتمی تاکتیکی در بلاروس چیست ؟
🔸️روسیه در واکنش به ارسال سلاح های حاوی اورانیوم ضعیف شده به اوکراین اعلام کرد که تسلیحات اتمی تاکتیکی خود را در بلاروس مستقر خواهد کرد .
🔸️ این اقدام روسیه بازتاب زیادی در رسانه های جهان داشته است و کانال تفسیرگر به اثرات راهبردی آن در این یادداشت خواهد پرداخت.
1️⃣ سلاح های اتمی تاکتیکی عملکردی مشابه سلاح های اتمی راهبردی دارند با این تفاوت که قدرت تخریب آنها کمتر است .
🔸️به عبارت دیگر این سلاح ها بسیار مرگبار هستند اما برای صحنه های نبرد و نابودی خطوط گسترده رقیب و لشگرهای پرشمار زرهی طراحی شده اند و میتوانند تا شعاع چند کیلومتر مربع را نابود کنند .
2️⃣ قدرت سلاح های اتمی تاکتیکی از یک کیلوتن تی ان تی تا ۱۰۰ کیلوتن تخمین زده می شود . این سلاح ها زمانی توسعه یافتند که قدرت تخریب سلاح های اتمی راهبردی و بمب های هیدروژنی آشکار گشت و کشورهای جهان متوجه شدند که دیگر نمی توان از تسلیحات غیرمتعارف راهبردی استفاده کرد، زیرا بقای کره زمین و حیات انسان ها به خطر می افتد.
🔸️به دلیل فوق کشورهایی چون آمریکا و روسیه به سمتی رفتند که تسلیحات نامتعارفی تولید کنند که بتوانند در صورت لزوم آن را به کار گیرند .
3️⃣ تسلیحات اتمی تاکتیکی هم از طریق هواپیما پرتاب می شوند و هم می توان آن را روی موشک های کروز و بالستیک سوار کرد .
4️⃣ روسیه از استقرار تسلیحات اتمی تاکتیکی در بلاروس چند هدف را می تواند دنبال کند ؛
۱- واکنش تند، جدی و در سطحی بالاتر به ارسال گلوله های اورانیوم ضعیف شده از سوی انگلیس به اوکراین که قدرت نفوذ بسیار بالایی در زره پوش ها و سنگرهای بتونی دارند .
۲- نزدیک تر کردن سلاح های اتمی به کشورهای اروپایی و تهدید آنها به خصوص لهستان که مسیر اصلی ارسال تدارکات غرب به اوکراین است.
۳- تهدید ناتو و ارسال این پیام که روسیه تحمل شکست ندارد و اگر لازم باشد در نبردهای میدانی از سلاح های اتمی تاکتیکی استفاده می کند .
۴- تضعیف روحیه نظامیان و افسران ناتو در اوکراین با استفاده از تهدید به استفاده از بمب های اتمی تاکتیکی در نبردهای میدانی.
۵- داشتن دست بالاتر در مذاکرات احتمالی پایان جنگ ( که البته فعلا هیچ افقی برای اتمام بحران دیده نمی شود ) .
5️⃣ با توجه به این که سلاح های اتمی تاکتیکی قدرت تخریب راهبردی ندارند ، استفاده احتمالی از آنها بدون تردید واکنش متقابل از نوع مقابله به مثل را از سوی کشورهای غربی در پی نخواهد داشت
🔸️اما پیش بینی می شود در صورتی که پوتین سلاح های راهبردی اتمی را در جنگ اوکراین شلیک کند، اولا برنده و بازنده ای پس از آن وجود نخواهد داشت و تمام اروپا و خود روسیه و نظامیانش درگیر تبعات آن می شوند و دوم این که احتمال واکنش متقابل از سوی غرب کاملا متصور است.
6️⃣ سلاح های اتمی تاکتیکی مانند سلاح های هسته ای راهبردی دارای آلودگی رادیواکتیویته هستند اما آلودگی آنها به مراتب کمتر است .
📌 در پایان باید گفت روسیه قصد دارد با این اقدام هم اروپا و هم اوکراین را تهدید کند ، زیرا کمک های نظامی کشورهای عضو ناتو مانع از پیروزی روسیه در ۱۳ ماه گذشته شده است و پوتین قصد دارد با تصرف مجدد خرسون و احتمالا اودسا به هر شکل ممکن جنگ و بحران ناشی از آن را زودتر خاتمه دهد اما چنین چیزی حداقل در کوتاه مدت پیش بینی نمی شود