علت مهاجرت روستاییان در دو دهه پایانی عصر پهلوی
یک برنامه مناسب باید در تمام زمینهها، بخشها، نهادها و زیرساختها متوازن و رشد آن هماهنگ باشد؛ اگر برنامه موجب رشد قسمتی شود و قسمتی دیگر ثابت بماند، قسمت رشدیافته موجب فشار بیحد به قسمت رشدنیافته میگردد و قسمت رشدنیافته موجب کندی و نارسایی میشود و در نتیجه رشد اقتصادی و توسعه کشور بیثمر و بیخاصیت میگردد و تمام سرمایهگذاری بیهوده میشود.
با توجه به مقدمه گفتهشده برنامه اقتصادی رژیم شاه بسیار نامتوازن بود و درحالیکه مناطق شهری و مرکزی رشد سریعی میکردند و مصرف در آنها بالاتر میرفت، مناطق حاشیهای و روستایی در معرض کمبود امکانات، بیسوادی، وضع بد بهداشتی و ... قرار داشتند.
برنامه دولت از لحاظ بهداشتی نه تنها کافی و مثمر ثمر نبود، بلکه حتی کاملا بین مرکز و پیرامون کشور نامتوازن تقسیم شده بود. برای درک بهتر این توسعه نامتوازن در سراسر کشور، نسبت جمعیت به هر تخت بیمارستانی در سال 1346، 940 نفر بود، ولی تختهای بیمارستانی در استانهای مختلف کاملا غیرمنطقی تقسیم شده بود؛ مثلا در استان مرکزی، 2556 تخت و در شهر تهران 1089 تخت، درحالیکه در فرمانداری کل ایلام 15 تخت و استانهای لرستان 175 تخت و سیستان و بلوچستان 105 تخت وجود داشت. در سایر استانها تعداد تختها کمتر بود؛ بدین ترتیب میتوان حدس زد که چه تمرکزی از پزشک، بیمارستان و تخت بیمارستانی در استان مرکزی و تهران وجود داشته است؛ همچنین این نسبت آمار تخت نسبت به روستاها بسیار فاحشتر و بغرنجتر بود.
وضعیت در بخش آموزش عمومی نیز همچون بهداشت، متناسب با نیازهای هر منطقه و جمعیت آن توسعه نیافت و میزان باسوادان و امکانات آموزشی در شهرهای بزرگ به مراتب بیشتر و بهتر از شهرهای حاشیهای و روستاها بود.
وضع بسیار نامطلوب اقتصاد روستایی از یک طرف و جاذبههای روزافزون شهرهای بزرگ و مرکزی به سبب رونق فعالیتهای اقتصادی و خدماتی، موجب تسریع مهاجرت نیروهای روستایی به شهرها گردید. در مورد علت مهاجرت روستاییان به شهرها در سالهای 1342 تا 1352 باید بیشتر بر مسئله توسعهنیافتگی روستاها و شهرهای کوچک و در مقابل، توسعه و رونق مرکز و تهران و عواملی همچون بیکاری دائم، دستمزد کم فعالیتهای زراعی، ناعادلانه بودن توزیع درآمدها، غیراقتصادی بودن امکانات کشاورزی و تحقیر اجتماعی روستاییان توجه نمود.
بدین ترتیب تمرکز امکانات بهداشتی، اقتصادی و آموزشی در شهرهای بزرگ، تأثیر عمیقی بر مهاجرت روستاییان به شهرها گذاشت؛ براساس سرشماری عمومی کشور در سال 1355، شمار مهاجران از مناطق روستایی سالانه به 380 هزار نفر میرسید که 97 درصد از آنان وارد شهرهای بزرگ و توسعهیافته میشدند. در میان این شهرهای بزرگ تهران و حومه با پذیرش 50 درصد کل مهاجران، مقام اول را بهدست آورد. در سالهای 1345 تا 1355 حدود 65 درصد کل مهاجرت به نقاط شهری به دو شهر تهران و مشهد انجام شد که علت اصلی آن جذب در مشاغل خدماتی است. افزایش فوقالعاده جمعیت شهر تهران بهخوبی نشاندهنده تبعیت این شهر از قانون تقدم و تسلط تکشهری در نظام شهری رژیم شاه است. علاوه بر این تمرکز جمعیت و استفاده از امکانات وسیع و همهجانبه فرهنگی، اقتصادی و صنعتی شهر تهران «به هیچ روی با آهنگ کلی توسعه کشور و رشد صنعتی همخوانی نداشت و تهران در جریان توسعه خود به سوی کلانشهر ازخودبیگانه و فاقد هویت ره سپرده بود و به عنوان ایستگاه اصلی انتقال ثروت کشور به خارج عمل میکرده است».