.
🔹 تلاش لاریجانی برای کمرنگ کردن نقشی که در تحمیل خسارت محض داشت / قسمت اول
♻️ نامه لاریجانی، مغالطه و دیگر هیچ
🔰 حمید رسایی: هفته گذشته یکی از اخبار مورد توجه افکار عمومی، انتشار نامه خیلی محرمانه شورای نگهبان درباره موضوع ردصلاحیت علی لاریجانی و پاسخ مکتوب وی به این نامه بود. فارغ از متن نامه شورای نگهبان و دلایل عنوان شده برای ردصلاحیت علی لاریجانی در انتخابات ریاست جمهوری امسال که بندهایی از آن قابل نقد و بررسی بیشتر است اما پاسخ لاریجانی به این نامه هم در بخشهایی از جمله آنجا که به موضوع برجام و تصویب آن در مجلس برمیگشت (صفحه ۱۴ و ۱۵ نامه لاریجانی) همراه با مغالطه، تحریف تاریخ و خلاف واقع بود. این یادداشت بنا بر ضرورت و به منظور جلوگیری از تحریف تاریخ به همین بخش میپردازد.
نکته جالب اینجاست که در متن نامه شورای نگهبان، هیچ اشارهای به موضوع روند تصویب برجام و قانونشکنیهای لاریجانی در مسیر بررسی این توافقنامه در مجلس نشده، اما رییس سابق مجلس که خود میداند در این خصوص چه کارنامهای دارد، باب بحث را باز کرده و به توضیح درباره آن پرداخته.
آقای لاریجانی در این متن، ابتدا از نظر محتوایی و سپس از نظر شکلی آنچه در روند بررسی و روز رأیگیری توافق هسته ای در مجلس رخ داده پرداخته و در فرازی از آن به این نکات اشاره کرده است:
به دلیل سابقه ۲۵ ساله در شورای عالی امنیت ملی، در مقایسه با اعضای شورای نگهبان تسلط بیشتری روی موضوع هستهای دارم.
توافق هستهای در مجموع، توافقی خوب و قابل قبولی بوده و برای کشور نفع داشته است.
تخلف و عهدشکنی آمریکا دلیلی بر بدی توافق هستهای امضا شده نیست.
رد صلاحیتم به خاطر نظرات تخصصیام در موضوع هستهای، خارج از اختیارات شورای نگهبان است.
آقای لاریجانی در این بخش از پاسخ خود، تلاش کرده تا با یادآوری سابقهاش در شورای عالی امنیت ملی و سابقه بررسی موضوع هستهای در آن شورا، ابتدا خود را متخصص و اعضای شورای نگهبان را غیرمتخصص در این موضوع معرفی و در انتهای استدلالش، رد صلاحیتش را به دلیل بیان نظرات تخصصی در موضوع هستهای عنوان کند. در حالی که شورای نگهبان به بررسی فنی مذاکرات هستهای نمیپردازد بلکه وظیفه تطبیق قوانین و مصوبات مرتبط با آن بر قانون اساسی و شرع را برعهده دارد و از این جهت، اتفاقا سابقه و تخصص اعضای شورا بیش از لاریجانی است. علاوه بر این لاریجانی خود به عملکردش در رومد بررسی این طرح اشاره کرده که پر از قانون شکنی بوده است.
علی لاریجانی در همین نامه تلاش کرده تا توافقنامه عوامانه برجام را تطهیر و آن را به نفع کشور معرفی کند در حالی که اکنون دیگر لنگ برجام در برابر انظار عموم افتاده و زشتیها و پلشتیهایش عیان شده و مسببان آن مورد طعن و لعن مردم قرار دارند تا جایی که آیت الله جوادی آملی به همین دلیل آن را توافقی عوامانه نامیدند و رهبر انقلاب از آن به خسارت محض یاد کردند. رییس سابق مجلس هم این را خوب میداند تا جایی که در این نامه از واژه "برجام" استفاده نمیکند و دائما از "توافق هستهای" سخن میگوید.
نکته دیگر اشاره لاریجانی به خروج آمریکا از برجام و عهدشکنی آنهاست و این را بیارتباط با بدی توافق هستهای برجام دانسته. در اینکه آمریکا عهدشکن است، تردیدی نیست اما از جمله دلایل بدی این توافق که همواره توسط منتقدین تذکر داده شد و رهبر انقلاب هم در امضای مشروط خود بر آن تأکيد داشتند، همین نکته است که از نظر حقوقی در خصوص عهدشکنی طرف مقابل، هیچ تمهیدی اندیشیده نشده است.
آقای لاریجانی در ادامه نامه خود با اشاره به نکات دیگری، تلاش میکند تا با مغالطه و تحریف تاریخ، عملکردش در بررسی توافق هسنه ای و طرحهای مرتبط با آن را مبرا از قانونشکنی عنوان کند. وی در نامه خود به این موارد اشاره میکند:
برای بررسی توافق هستهای، جلسات متعددی نزد رهبر انقلاب، رییس جمهور و شورای عالی امنیت ملی برگزار شده است.
دو فراکسیون مجلس جلسات متعددی داشتهاند، در نهایت به دلیل اهمیت موضوع و کمبود زمان، دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی ورود و دفتر رهبر انقلاب هدایت کرد تا دو فراکسیون مجلس به تصمیم واحد رسیدند.
کمیسیون ویژه توافق هستهای و کمیسیون سیاست خارجی جلسات زیادی با حضور وزیر خارجه و رییس سازمان انرژی اتمی داشتند.
اشاره به تاریخ جلسات مختلف در کمیسیونها و صحن علنی مجلس که در آنها به موضوع هستهای پرداخته شده است.