آیا فمینیسم مسلمان ممکن است؟
هفته نامههای فرانسوی بیشتر به مسائل و شخصیتهای سیاسی-فرهنگی این کشور در مطالب خود توجه کردهاند؛ آنها هرکدام پروندهای را به یک موضوع ویژه اختصاص دادهاند که یکی از آنها پیرامون بحثی است که فمینیستهای مسلمان به راه انداختهاند.
هفته نامه "ابس"، با این پرسش آغاز می کند که آیا فمینیسم مسلمان ممکن است؟ و سپس مینویسد که رخدادهای شهر "کلن" در شب سال نو مسیحی، این اندیشه را پراکند که اسلام با آزادی زنان در تضاد است. در این پیوند "فمینیستهای اسلامی" پاسخ می دهند که قرآن برابری جنسی را ترویج می کند.
در فرانسه، آن هم چند سال پس از کشورهای "آنگلو ساکسون"، مفهوم "فمینیسم اسلامی" از سال 2012 و پس از چاپ یک اثر جمعی توسط دانشگاهیان و کنشگرانی که از کشورهای گونهگون از جمله ایران، پاکستان و مراکش میآمدند رواج یافت. هدف این زنان گشودن قرآن و تفسیر این کتاب و حدیثهای دیگر برای اثبات دیدگاهشان است.
یک تئوریپرداز آمریکائی "مارگو بدران"، ٣ برخورد را پیشنهاد می کند: اول این که باید آیه های قرآن را برای زدودن داستانهای غیرواقعی آن و از جمله بخش آفرینش و ماجرای باغ عدن را بازبینی کرد که بر برتری مرد تکیه می کند؛ سپس باید به شدت بر آن آیههائی تأکید ورزید که به روشنی از برابری زن و مرد سخن می گویند؛ سرانجام باید آن آیههائی را که بر اختلافات جنسی انگشت می گذارند و برای توجیه برتری مردان همواره از آنها استفاده شده است، در شرایط ویژه استفاده از آنها قرار داد؛ به عنوان مثال وقتی در سوره 4 آیه 34 ، میخوانیم که مردان قیم زنان هستند برای این که خداوند به آنان بیشتر از زنان داده، این به معنای تأمین امرار معاش زن در زمان زایمان و سالهای نخست رشد کودکش است و نه به معنای قیم زنان بودن در همه شرایط و در همه زمانها...به همین دلیل است که در سوره 9 آیه 71 ، گفته می شود: «مؤمنان! مردان و زنان، حامیان یکدیگرند.» همین بحث را یک زن "خاخام" به نام "دلفین هورویلور" نیز در مورد این که در تورات گفته می شود زن از یک دنده مرد به وجود آمده مطرح می سازد. او می گوید واژه "دنده" در فرانسه (کُت)*، با واژه (کُتِه)** "در کنار"، اشتباه گرفته شده است؛ یعنی حوا در کنار آدم آفریده شده و نه از دنده او.
همین بحث را یک زن "خاخام" به نام "دلفین هورویلور" نیز در مورد این که در تورات گفته می شود زن از یک دنده مرد به وجود آمده مطرح می سازد. او می گوید واژه "دنده" در فرانسه (کُت)*، با واژه (کُتِه)** "در کنار"، اشتباه گرفته شده است؛ یعنی حوا در کنار آدم آفریده شده و نه از دنده او.
در کنار بسیاری از بحث های دیگر این پرونده، مطلبی را هم از "شهلا شفیق" نویسنده و جامعه شناس ایرانی می بینیم که می نویسد چادر و یا حجاب مغایر با برابری است. او می افزاید با مذهب نمیتوان به برابری زن ومرد دست یافت، چرا که وقتی مذهب قانون شد همواره زن از آن صدمه می خورد. نویسنده می پرسد چگونه زن می تواند با حجاب اجباری و محدودیت آزادیهایش شکوفان شود؟ شهلا شفیق می افزاید "فمینیستهای اسلامی" می خواهند از حق پوشیدن حجاب به عنوان یک کنش سیاسی، هویتی یا مذهبی برخوردار شوند. حال این پرسش پیش میآید که چنانچه بر سر کردن چادر می تواند به تعالی روح کمک کند، چرا مردان چادر سرشان نمی کنند؟ آنها ریش می گذارند وبدین ترتیب سمبل مردانگی خود را نشان می دهند، در حالی که زنان می بایست پوست و موی خود را بپوشانند. مذهب باید یک امر خصوصی باشد و بنابراین تنها راه جلوگیری از به اجرا درآوردن قوانین دینی، برقراری لائیسیته است.
🔷🔶
@amoofidel 🔶🔷