به گزارش روزنامه ایران، احسان صالحی، دبیر شورای اطلاعرسانی دولت، درباره ادعاهای طرحشده از سوی رئیس دولتهای یازدهم و دوازدهم درخصوص خرید واکسن کرونا گفت: مرسوم است که رؤسایجمهور بعد از تنفیذ حکمشان تا رأی اعتماد مجلس به وزرا و تشکیل کابینه جدید در جلسات دولت حاضر میشوند؛ به استناد مطالب طرحشده در جلسه 20 مرداد 1400 که شهید رئیسی در آن حاضر بودند، در آن جلسه بحث مفصلی انجام میشود؛ چرا که در پیک دیگری از کرونا بودیم و تلفات روزانه به پانصد، ششصد نفر رسیده بود.
در جلسه بحث میشود که در همه دنیا از جمله ایران، میزان رعایت پروتکلها کاهش جدی داشته چون مردم خسته شدهاند بنابراین باید واکسیناسیون گسترده دنبال شود. وزیر امور خارجه وقت آقای ظریف که این روزها در کنار آقای روحانی رئیس دولت وقت مدعی شده، کار واردات 120میلیون دُز واکسن را انجام داده است، در آن جلسه حرفهای قابلتوجهی میزند. رئیسجمهور شهید در جلسه میگویند آقای ظریف، مسئله واکسن را دنبال کنید که هرچه زودتر وارد شود. آقای ظریف اولاً میگوید اسپوتنیک نمیتواند به ما واکسن بدهد. به سینوفارم هم 30میلیون دُز درخواست دادهایم که پول 5 میلیون آن تأمین شده است. برای 30میلیون دُز دیگر هم چینیها هیچ تعهدی به ما ندادهاند. پس این حرف آقای روحانی و ظریف که میگویند 120میلیون واکسن (60 میلیون دُز اسپوتنیک و 60 میلیون دُز سینوفارم) در این جلسه معلوم میشود که برای 60 میلیون واکسن روسی خود آقای ظریف میگوید آن که هیچ، عملی نیست. برای 60 میلیون دُز واکسن چینی هم میگوید، برای 30میلیون دُز، فقط پول 5 میلیون آن تأمین شده که همان را هم در جلسه سرپرست بانک مرکزی میگوید، برای انتقال پول آن راهی نداریم و برای 30میلیون دُز دیگر هم میگوید طرف چینی تعهدی نداده است.
این 30میلیون دُز واکسن چینی را هم توجه داشته باشید که دولت آقای روحانی فروردین 1400 درخواستش را داده بوده، حالا بعد از 5 ماه در این جلسه هنوز بحث سر این بوده که معلوم نیست چگونه باید پول آن داده شود. بخصوص که آقای روحانی با کنایه صحبت میکرد و میگفت ما کشور را آزمایشگاه واکسنهای خارجی نمیکنیم. اتفاقاً در همین جلسه ظریف به اینگونه صحبتها اعتراض میکند و میگوید طرف چینی ناراحت میشود. 20 مرداد این صحبتها مطرح شد و 27 مرداد آقای رئیسی به عنوان رئیسجمهور منتخب که هنوز کابینهاش تشکیل نشده بود با رئیسجمهور چین مذاکره تلفنی داشت و مشکل خرید واکسن را از چین حل کرد. 27 مرداد آقای رئیسی یک تماس تلفنی مهم و مفصل با رئیسجمهور چین برقرار کرد که این تماس در واقع آغاز همکاریهای راهبردی دو کشور در دولت جدید بود. بعد از این تماس، ظرف یک ماه 100میلیون دُز واکسن وارد کشور شد.
روزنامه ایران همچنین با بیان این که «در مقطعی در دولت روحانی، صادرات نفت ایران نزدیک به صفر شد»، نوشت: اخیرا آقای ظریف مدعی شده که افزایش چشمگیر فروش نفت در دولت شهید رئیسی، دستاورد این دولت نبوده بلکه نتیجه «شل کردن پیچ تحریم فروش نفت توسط بایدن» بود!
واقعیت این است که ایران بیش از هر زمان دیگری در 6 سال گذشته نفت صادر میکند و درآمد ایران سالانه به 35میلیارد دلار رسیده است. سناتور تد کروز آمریکایی که از فروش 2میلیون بشکهای نفت ایران در شرایط سخت تحریمها علیه ایران ناراحت و نگران است، مقامات سیاست خارجی آمریکا را به نشست استماع دعوت کرده و میپرسد که ایران چطور توانسته فروش نفت را از 300هزار بشکه در ابتدای دولت به دو میلیون بشکه در روز برساند و حدود 80 میلیارد دلار درآمد به دست آورد؟ در این بین، باربارا لیف، دستیار وزیر امور خارجه میگوید: اینکه دولت آمریکا ایران را تحریم نمیکند، نادرست است. ما تحریمهای نفتی را علیه ایران اعمال میکنیم و فقط 230 مورد تحریم علیه کسانی اعمال شده که در دورزدن تحریمها به ایران کمک میکنند.
آمار اداره اطلاعات انرژی آمریکا در ژوئن سال 2023 نشان داد که ایران با درآمد 54میلیارد دلاری از صادرات نفت در سال 2022، در میان اعضای اوپک، در رتبه پنجم ایستاد. وزیر نفت گفته است: برخی میگویند در دولت بایدن، تحریمهای فروش نفت آسان شده است به هیچ عنوان صحیح نیست بلکه از 600 تحریم جدی علیه ایران در دولت بایدن، 400 تحریم مربوط به نفت است.
آمارهای مؤسسه بینالمللی vortexa نشان میدهد که در مقطعی در دولت روحانی صادرات نفت ایران نزدیک به صفر شد و در ماههای آخر آن دولت، کمتر از 600هزار بشکه در روز بود. آن زمان، به علت فروش نرفتن نفت ایران، حجم نفت و میعانات گازی که در نفتکشها روی آب نگهداری میشد به اوج خود رسیده بود و 130میلیون بشکه نفت روی آب بود. دولت دوازدهم به صراحت اعلام کرد که در فروش نفت و گاز ناتوان است؛ اما حالا صادرات نفت ایران از 1.5میلیون بشکه در روز فراتر رفته که نسبت به اواخر دولت روحانی رشد 2.5 برابری نشان میدهد.