✅ تعامل با آمریکا دقیقاً یعنی چه؟
🔹آنهایی که این روزها مرتباً دم از لزوم تعامل با آمریکا برای رفع تحریمها و گرفتاریها میزنند، باید دست از این شعار دادن کلی بردارند و دقیقاً معلوم کنند منظورشان از تعامل چیست؟
🔸 آیا منظورشان این است که به محض اظهار تمایل ما به تعامل با آمریکا، آنها هم میگویند بسیار خوب، بیایید تعامل کنیم و بعد بلافاصله تمامی مسائل و مشکلات فیمابین را به کناری میگذاریم و میشویم دوست و رفیق و بعد هم دیگر زندگیمان را میکنیم. آیا منظورشان از تعامل این است؟ اگر این نیست، که طبعاً نمیتواند چنین چیزی باشد، پس چیست؟
🔹 حالا برای این که صرفاً گوشهای از نحوه تعامل آمریکا را با ایران، آن هم نه در دوران بعد از انقلاب بلکه در دوران قبل از انقلاب، مشاهده کنیم، یک نمونه از این تعامل را در اینجا بازگو میکنم، همه میدانیم که در دوران قبل از انقلاب، روابط ایران و آمریکا بسیار گرم و صمیمانه بود و هیچ مسأله و مشکلی بین رژیم پهلوی و ایالات متحده وجود نداشت. حال ببینیم در چنین فضا و شرایطی، نحوه تعامل آمریکا با رژیم پهلوی چگونه بود.
🔸بدین منظور، یک یادداشت روزانه امیراسدالله علم، وزیر دربار و نزدیکترین فرد به شاه، را در اینجا میآورم و «تو خود حدیث مفصل بخوان از این مجمل».
▫️دوشنبه ۱۳۵۵/۶/۱۵
«عرض كردم، يك خبر خيلي خيلي محرمانه از منابع انگليسيها شنيدهام كه به عرض ميرسانم. آن اين است كه منابع پنتاگون به كمپاني ژنرال ديناميك سازنده هواپيماي F.16 فشار آوردهاند كه بايد قيمتها را دو برابر براي ايران حساب بكني و بگويي كه حساب سابق ما اشتباه بوده، بعلاوه، انفلاسيون [تورم] در قيمتها تأثير گذاشته. چون ايران خيلي علاقهمند به اين هواپيماهاست، هر قيمتي بدهيد، ميخرد.
شاهنشاه خيلي به فكر فرو رفتند. بعد فرمودند، در دل خودم هم چنين شكي پيدا شده بود كه به تو گفتم از سفير آمريكا بپرس قيمت جمعي كه براي هواپيماها به كنگره گفتهاند، براي ۱۶۹ عدد يا براي ۳۰۰ عدد است؟ اما ما از اينها كاغذ داريم كه هر هواپيما را ۵/۶مليون دلار گفتهاند، چطور حالا زيرش ميزنند و ميگويند هر هواپيما ۱۸ مليون دلار، از سه برابر هم بيشتر!؟
▫️ عرض كردم، همينكاري است كه در مورد destroyer [ناوشكنهاي]Spruance كردند كه قيمت يك دفعه از ۲۸۰مليون دلار براي شش عدد، به ۶۰۰ مليون دلار رسيد و ما هم خريديم. قطعاً در آنجا هم پنتاگون نظر داشته كه زودتر ته حساب پولهاي نفت را بكشد بالا.
▫️شاهنشاه خيلي فكر كرده و فرمودند، تو مثل اينكه فراموش كرده بودي به سفير آمريكا بگويي كه قيمت ما بايد يا FMS يا قيمتي كه به اعضاي ناتو فروختهايد، باشد. عرض كردم، همينطور است. FMS را كه گفتم ولي قيمت ناتو را نگفتم (شاهنشاه به من نفرموده بودند، ولي نخواستم عرض كنم كه اين نكته را به من نفرموديد). فرمودند، اين را هم بگو.»
🔹آمریکاییها وقتی با بزرگترین و نزدیکترین متحد خود در منطقه اینگونه تعامل! میکردند، الآن چه طرح و نقشهای از تعامل! با ایران در ذهن خود دارند؟ واقعاً کسانی که مرتباً دم از لزوم تعامل با آمریکا میزنند، اصلاً چه مقدار آمریکا را میشناسند؟ چه مقدار از روابط ایران و آمریکا طی دوران قبل و بعد از انقلاب آگاهند؟
به هر حال آنها باید دست از این کلیگوییها بردارند و بگویند منظورشان از تعامل با آمریکا دقیقاً چیست و چگونه به اجرا درمیآید؟
*مسعود رضائی