🚩 نگاهی گذرا به
#حوزه_علمیه_اصفهان/ بخش دهم
💠 جریانها و ویژگیهای
#مکتب_فلسفی_اصفهان/ قسمت پنجم
🔰 جریانهای فلسفی اصفهان در دوران
#صفویه
5️⃣ مدرسه فلسفی ملارجب علی تبریزی (حکمت تنزیهی):
🔺 وی با پرورش شاگردانی مانند قاضی سعید قمی، فاضل سراب، ملاعباس مولوی، فرجعلی خان حکیم، ملاحسن لنبانی، ملا صادق اردستانی، محمدحسن قمی و امیر قوام الدین رازی و دیگران تأثیر بسیاری بر روند مکتب فلسفی اصفهان گذاشت، این جریان فکری از حیث روش، اسلوب و مفاد در تقابل با
#فلسفه_صدرایی بوده و حتی گاه اندیشههای متفردی نیز دارد.
6️⃣ مدرسه فلسفی مشائیان جدید (حکمت نومشایی):
🔺 همان گونه که حوزه فلسفی
#میرداماد خود به دو گروه شارحان آرای میر و گروه
#ملاصدرا و پیروانش انشعاب یافت، میتوان گفت که دستپروردگان میرفندرسکی نیز دو گروه شدهاند.
🔺 گروهی طریقه فلسفی حکیم تبریزی را در پیش گرفتند و گروهی کاملا به روش فلسفی
#شیخ_الرئیس وفادار ماندند و با تدریس و تربیت شاگردان و نوشتن حواشی و شروح بر آثار شیخ به پارهای از آراء ابداعی صدرا خرده گرفته و به دفاع از فلسفه استدلالی مشایی پرداختند.
🔺 از فیلسوفان مشایی و شارحان حکمت سینوی حوزه اصفهان میتوان به آقا حسین خوانساری، علامه سبزواری، میرزا رفيعا نائینی و حکیم لنجانی اشاره کرد.
🔺 از بین این شش مدرسه، مدرسه فلسفی ملاصدرا و ملا رجبعلی تبریزی با هم تقابل جدیتری داشته و نسبت به دو جریان دیگر استمرار تاریخی بیشتری داشتهاند.
🔺 هرچند نیمه دوم قرن یازدهم و بخشی از اوایل قرن دوازدهم آرای ملا رجبعلی تبریزی و شاگردانش بر حوزه فلسفی اصفهان سیطره داشت، ولی با ظهور بیدآبادی و نهایتا
#ملاعلی_نوری و شاگردانش
#حکمت_متعالیه به مهمترین و برجستهترین نفكر فلسفی در ایران و تفکر شیعی تبدیل شد. با این حال تفکرات ملا رجبعلی تبریزی در دورههای بعد نیز تأثیرگذار بود و به شکلگیری جریانهای فکری خاصی انجامید.
ادامه دارد ...
🌐
https://www.asbaat.ir/?p=3974
🆔
@asbaat_ir