﷽
⛔️شبهه👆
تصویر نامه ای از دفتر آیت الله مکارم شیرازی با موضوع مبلغ هدیه عبادات استیجاری و کفاره.
پی نوشت: پول بدهید تا برای شما نماز و روزه بگیرند؛ شما حتی می توانید آدم بکشید و با کفاره داده وجدان خود را راحت کنید.
❇️پاسخ
🥳 باز هم کشف جدیدی از بیکارانِ بی سوادِ فضای مجازی!
📌 درباره اصلی یا جعلی بودن نامه فوق قضاوتی نداریم اما اصل مطلب، یعنی تعیین نرخ مشخص برای نماز و روزه استیجاری و کفاره توسط دفاتر مراجع تقلید امری مرسوم است و سابقه طولانی دارد.
💠 اما واقعیت ماجرای نماز و روزه استیجاری چیست؟
👈 در دین اسلام، انسان تا وقتی که زنده است، حق ندارد هیچ تکلیفی را رها کند و واجبی را ترک کرده یا حرامی را مرتکب شود.
🔆 هیج عبادتی با پول قابل جایگزینی نیست.
🔸 اما زمانی که یک شخص مؤمنی از دنیا می رود، اگر اهل نماز و روزه بوده اما در طول زندگی تعدادی از نمازها و روزه هایش قضا شده، بر پسر بزرگ او واجب است که نمازها و روزه های قضا شده پدر (یا مادرش) را به جا بیاورد. این حکمی از احکام اسلام و در واقع حکم خداوند متعال است.
📌 دقت کنید که گفتیم در صوری قضای نماز و روزه بر پسر بزرگتر واجب است که پدر (یا مادر) اهل نماز و روزه بوده اند اما به دلایلی برخی از عباداتشان قضا شده و نتوانسته اند به جا بیاورند. نه اینکه نسبت به نماز و روزه بی اعتقاد یا بی تفاوت بوده باشند.
🔸 حال اگر فرزندان میّت نتوانند نماز و روزه قضای پدر و مادر را به جا بیاورند، افرادی را برای انجام این کار اجیر کرده تا به نیابت از آن میّت، عبادات قضا شده او را به جا بیاورند.
👈 دفاتر مراجع تقلید نیز در این میان به عنوان واسطه، افراد مؤمن و نیازمندی را که با احکام نماز و روزه آشنایی دارند و برای انجام این کار قابل اعتماد هستند را شناسایی کرده و با نرخ معینی به خانواده میّت معرفی می کنند.
🔆 دفاتر مراجع تقلید در این میان ذی نفع نیستند.
❓ حال شما بگویید مشکل این کار کجاست؟ این که خداوند راهی را برای جبران عبادات قضا شده قرار داده است، بد است؟
💠 اما درباره کفّاره:
👈 کفاره ها در اسلام عبارت است از آزاد کرده برده یا اطعام فقراء یا چندین روز روزه متوالی.
🔸 کسی که بر اثر بیماری یا عذری موجّه، چند سال متوالی یا تا آخر عمر نمی تواند روزه بگیرد، به جای روزه های قضا شده باید "کفاره عذر" بپردازد. یعنی به ازای هر روز، 750 گرم گندم به فقیر بدهد. بنابراین، این شخص عبادتش را با پول جایگزین نکرده بلکه عذری موجّه برای عبادت داشته که برای جبران آن باید به فقرا کمک کند.
🔸 کسی هم که عمداً و بدون عذر روزه نگرفته است، علاوه بر اینکه باید روزه های قضا شده را به جا بیاورد، باید کفاره بپردازد که کفاره آن نیز عبارت است از شصت روز روزه متوالی به ازای هر روز روزه قضا، یا اطعام شصت فقیر به ازای هر روز روزه قضا. در انجا نیز عبادتی که قضا شده، جایگزین مالی ندارد و باید حتما انجام شود.
🔸 کفاره قتل هم فقط در صورتی پذیرفته است که قتل از روی خطا و غیر عمد صورت بگیرد اما اگر قتل عمد باشد، شخص باید قصاص شود و مجازات اخروی وی هم در صورتی که توبه نکند پابرجاست. بنابراین در دین اسلام اینگونه نیست که شخص بتواند از روی سرخوشی عبادتهایش را با پول جبران کند یا اینکه به راحتی آدم بکشد و با کفاره از مجازات آن خلاص شود.
👈 دفاتر مراجع تقلید، هر سال نرخ ریالی کفاره ها را با توجه به قیمت گندم در بازار تعیین می کنند و برای سهولت امر مؤمنین، کفاره ها را از ایشان دریافت کرده و خودشان بین فقرائی که از قبل شناسایی کرده اند توزیع می کنند. در اینجا نیز دفتر مرجع تقلید ذی نفع نیست.
⚠️ چند روز دیگر ماه رمضان آغاز می شود و یک عده شروع می کنند به حرف زدن. می گویند به جای روزه به فقرا کمک کنید و ... اما چشمشان ای کفاره ها را که به دست فقرا می رسد نمی بیند! چشمشان زکات فطره آخر ماه مبارک که برای فقرا هست را نمی بیند!
همچنین اگر خدا راهی برای جبران کاستی ها نمی گذاشت، همین افراد همیشه در صحنه می گفتند دین اسلام اصلا عطوفت و مهربانی ندارد و خدا خیلی خشن و سخت گیر است!
#پاسخ_به_شبهات