جلسه دوم :
هدف قیام حضرت سید الشهداء علیه السلام
بسم الله الرحمن الرحیم
السلام علی الحسین و علی اصحاب الحسین الذین بذلوا مهجهم دون الحسین (ع)
با عرض تسلیت ایام سوگواری و شهادت حضرت سیدالشهداء (ع) و یاران با وفای آن حضرت
هذا ما اوصى به الحسين بن علي الى اخيه محمد بن الحنفية: اني لم اخرج اشرا و لا بطـرا و لا مفسدا و لا ظالما و انما خرجت لطلب الاصلاح في امة جدي (ص) اريد ان امر بالمعروف و انهي عن المنكر و اسير بسيرة جدي و ابي علي ابن ابي طالب (ع) (بحارالانوار، ج44/صفحه329) در این کلام نورانی، حضرت هدف قیام خود را اصلاح امت با روش امر به معروف و نهی از منکر مطابق سیره و سنت پیامبر اعظم(ص) و حضرت امیر المؤمنین(ع) تعریف کرده است.
اصلاح یک پدیده زمانی ضرورت پیدا می کند که آن پدیده فاسد شده باشد. از بیان نورانی حضرت معلوم می شود که امت اسلام در آن دوران فاسد شده بود و نیاز به اصلاح داشت. البته مدارک و شواهد فراوان دیگری هم فاسد شدن امت را در ابعاد و جنبه های مختلف اعتقادی، اخلاقی، اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و فرهنگی تأیید و تأکید می کنند. در ادامه مباحث به شرح مختصر این مفاسد به عنوان عوامل و علت های ایجاد کننده حادثه خونین عاشورا خواهیم پرداخت.
امت از چه زمانی فاسد شد؟ تعیین زمان و تاریخ دقیق بسیار مشکل است؛ اما فساد حتی برخی از بزرگان صحابه در میزان ولایت پذیری آنان از پیامبر عظیم الشأن اسلام و در اخلاق ارتباطیشان با آن حضرت در تاریخ به طور مکرر و فراوان نقل شده است. کاسه های داغتر از آش فراوان بودند تا آنجا که خداون متعال تذکر می دهد:
يَـا اَيُهَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُواْ لَا تُقَدِّمُواْ بَينَ يَدَيِ ٱللَّهِ وَرَسُولِهِۦۖ وَٱتَّقُواْ ٱللَّهَ إِنَّ ٱللَّهَ سَمِيعٌ عَلِيم (حجرات/1)
در تاريخ می خوانیم رسول گرامی اسلام در جریان عزیمت به جنگ تبوک از حضرت امیر(ع) با حدیث منزلت دلجویی می کند: «أَنْتَ مِنِّی بِمَنْزِلَةِ هَارُونَ مِنْ مُوسَی إِلاَّ أَنَّهُ لاَ نَبِی بَعْدِی» وحکم قبلی خویش را به ایشان ابرام می کند و به کینه ورزی حسودان پاسخ می دهد. این ماجرا ها فساد اخلاقی بعضی از امت را در زمان خود پیامبر حکایت می کند. از ماجرای دوات وقلم و از تمرد و سرپیچی برخی ها از دستور حضرت در جریان سپاه اسامه بن زید مي گذرم و ذائقه ها را بیش از این تلخ نمی کنم.
وجود مقدس و حضور نبی مکرم(ص) مانع از بروز و جریانی شدن این فسادها می شد؛ اما پس از ارتحال جانسوز حضرت فساد امت در زمینه های مختلف به جریان های اجتماعی و فرهنگی تبدیل شدو اصول اسلام در سقیفه و خارج سقیفه مورد تاخت وتاز وتحریف قرار گرفت و بدعت ها در عالم اسلام جعل شد مقوله ای با عنوان اجماع و لزوم تبعیت از رأی جماعت در حوزه سیاست وضع و جعل گردید. بعد ها وارد حوزه فقه و اجتهاد شد و از اهل حل و عقد مدینه به کوفه و بعد به سراسر عالم اسلام سرایت یافت. اولین اصلی که در سقیفه مورد تحریف قرار گرفت اصل توحید به عنوان جوهر و اصل اساسی اسلام بود. امامت و ولایت شعبه ای از توحید در ربوبیت است که تاراج شد و گرنه مشرکان جاهلیت هم توحید در خالقیت را قبول داشتند؛ چنانکه خداوند متعال می فرماید:
وَلَئِنْ سَأَلْتَهُمْ مَنْ خَلَقَهُمْ لَيَقُولُنَّ اللَّهُ فَأَنَّى يُؤْفَكُونَ (زخرف/87) اگر از مشرکان بپرسی انان را چه کسی آفریده به یقین خواهند گفت: الله
به دنبال این تحریف ها و انحرافات، امواج فساد در ابعاد مختلف در جامعه اسلامی گسترش یافت. امواج فسادی که می رفت ریشه اسلام را از اساس نابود کند.
مردم پس از کشته شدن خلیفه سوم برای رهایی از آن وضعیت نابسامان و آشفته اجتماعی مانند گوسفندان تشنه از همه سلایق و جناح ها با ازدحام برای بیعت به سوی حضرت امیرالمؤمنین(ع) سرا زیر شدند. حضرت با اقبال مردم شرایط را برای شکستن امواج فساد با استفاده از قدرت حکومتی مساعد دیدند وحکومت را پذیرفتند و برای شکستن آن امواج علاوه بر قدرت حکومتی، از روش زندگی زاهدانه وخطبه های غرا و کوبنده استفاده کردند اما امواج فساد بقدری ریشه دار و قدرتمند بود که علی را پس از مدت اندکی مقاومت شکست وسردمدار فساد حکومت را قبضه کرد وبیست سال امواج فساد راتحکیم و تقویت نمود و پسر شرابخوارش را بر اریکه حکومت نشاند.
اکنون حسین(ع) جگر گوشه پیامبر ، جانشین علی و امام مسلمین تکلیف الهی بر دوش دارد با اصلاح امت، برای حفظ دین قیام کند و نیک می داند سلاح حکومتی برای شکستن امواج فساد کارآیی ندارد او برای شکستن امواج فساد در آن شرایط بسیار سنگین و طاقت فرسا سلاح خون و شهادت را برگزید و به آنان که دلسوزانه می خواستند مانع