﷽
#احکام_پوشاک
🔹اجیر شدن برای تولید لباس مختص حرام یا لباس مشترک
↩️ اجیرشدن برای تولید لباسی که عرفا در امر حرام استفاده می گردد:1
👈آیـت الله خامنـه ای: کسـب درآمـد از طریـق اجیـر شـدن بـرای دوخـت لباسـی کـه منفعـت معمولـی آن لبـاس اسـتفاده در امـور حـرام اسـت؛ حـلال نیسـت.
👈آیـت الله سیسـتانی: اجـاره بـرای انجـام عمـل حـرام صحیـح نیسـت. بنابرایـن، اگـر فـردی بـرای نواختـن موسـیقی حـرام یـا انجـام معامـات حـرام مثـل ربـا یـا انتشـار فحشـاء و امـور مبتـذل یـا هتـک آبـروی مؤمـن یـا غیبـت در مـوارد غیـر مشـروع یـا سـاختن وسـیله ای بـا مـال غصبـی اجیـر شـود، اجـاره حـرام و باطـل می باشـد. همیـن طـور،اجیـر شـدن بـرای انجـام کاری کـه بنابـر احتیـاط واجـب حرام اسـت -مثل تراشـیدن ریش، سـاخت مجسـمۀ انسـان و حیوانات- محل اشـکال اسـت و احتیـاط واجـب در تـرک آن می باشـد.
↩️ اجیرشدن برای تولید لباسی که عرفا هم استفاده حلال دارند و هم حرام(لباس مشترک)2
👈آیــت الله خامنــه ای: اگــر خیــاط می دانــد زنــی بــا لباســی کــه پوشــش مناســبی نـدارد؛ خـود را در معـرض دیـد نامحـرم قـرار می دهـد؛ دوخـت آن لباس فی نفسـه و اجـرت گرفتـن در برابـر آن اشـکال نـدارد بـه شـرطی کـه بـه منظور نشـان دادن به نامحـرم و کمـک بـه گنـاه آن لبـاس را نـدوزد.
👈آیـت الله سیسـتانی: اگر فرد برای تعمیر یا ساخت چیزی که استفادۀ حلال و حرام دارد اجیر شود و بداند که مستأجر آن را در جهت حرام بکار خواهد گرفت، اجاره به خودی خود صحیح و جایز است؛امّا چنانچه امر حرامی همچون ترویج فساد یا ترک نهی از منکر واجب بر کار اجیر مترتّب گردد، فرد حقّ ندارد برای انجام چنین کاری اجیر شود،پس اگر مثلاً فرد احتمال عقلایی دهد چنانچه وی اقدام به تهیّه یا تعمیر وسیلۀ مذکور ننماید، طرف مقابل مرتکب حرام نمیشود مثل اینکه کسی غیر از آن اجیر، توانایی تعمیر یا تهیّۀ آن را ندارد و مستأجر نیز توانایی یا تمایل به تهیّۀ وسیلۀ مشابه را ندارد، یا با وجود امکان تعمیر یا ساخت آن توسط فرد دیگر، چنانچه وی اقدام به تعمیر نکند، طرف مقابل از تعمیر آن یا تهیّۀ وسیلۀ مشابه منصرف میشود– از باب نهی از منکر با وجود سایر شرایط آن – جایز نیست برای انجام این کار اجیر شود.
شایان ذکر است، این مسأله در موارد مشابه نیز جاری است؛ همچون اجیر شدن آرایشگر برای آرایش چهرۀ زنی که میداند چهرۀ آرایش شدۀ خود را در معرض دید نامحرم قرار خواهد داد.
👈آیـت الله مـکارم: اگـر شـرط اسـتفاده از لبـاس در امـر حـرام نیسـت و خیـاط قصد کمـک بـه گنـاه را نـدارد و فقـط می داند زنی با لباسـی که پوشـش مناسـبی ندارد؛ خــود را در معــرض دیــد نامحــرم قــرار می دهــد؛ دوخــت آن لبــاس فــی نفســه و اجـرت گرفتـن در برابـر آن اشـکال نـدارد.
📚1_ سـوالات سـامانه جامع معاملات و شـغلها،سـوال 1493248 و 1470853 و 1303851؛ توضیح المسائل جامع، ج3، مسئله543،
2_سـایت لیـدر،احـکام صنفـی احـکام آرایشـگران،س7؛ توضیح المسائل جامع،ج3،مسئله548 ؛ مکارم،احکام بانوان،ص239،س864
┄┅─✵🍁✵─┅┄
✳️ شناسه پایگاه تخصصی فقه و احکام در ایتا، روبیکا، تلگرام، اینستاگرام و...
🆔
@ask_ahkam