💠
مروری بر رابطه انتقادی مرحوم حاج سید احمد خمینی و مرحوم هاشمی رفسنجانی
رابطه «حاج احمد خمینی» و هاشمیرفسنجانی در دوران ریاست جمهوری او بین سالهای ۱۳۶۸ تا ۱۳۷۳ بسیار جای کار دارد و مهم است، زیرا فراتر از دعاوی باید دید واقعیتهای عینی و تاریخی چه میگویند.
اگرچه حاج سید احمد خمینی اصل سخنرانیهای انتقادی خود علیه دولت هاشمی را در دهه ١٣٧٠ ایراد کرد اما از همان آغاز دولت هاشمی نسبت به تغییر سیاستهای کلانی که در دولت جدید رخ میداد حساسیت نشان داده و در انتقاد به آنها بهطور ملایمتری سخن میگفت.
1⃣
تغییر نگاه فرهنگی (انقلابی) به اقتصادی (سازش)
مهمترین انتقادی که حاج احمد خمینی از ابتدای دولت هاشمی بر آن روا میدانست تغییر نگاه فرهنگی به نگاه اقتصادی بود:
🔺«آنهایی که دم از سازش با آمریکا میزنند در خط امام نیستند». (روزنامه اطلاعات، ۶٨/١١/١۴)
2⃣
استقراض خارجی
هاشمی برای انجام سیاست توسعه مورد نظر خویش بشدت به منابع مالی بسیار بیشتری احساس نیاز میکرد که به همین دلیل از همان آغاز برای انجام برخی پروژهها درصدد «استقراض خارجی» برآمد. این اقدام دولت هاشمی با اعتراض یادگار امام مواجه شد. البته هاشمی اوایل، اصل استقراض را انکار یا گاهی تلاش میکرد تعاریف جدیدی از آن ارائه کند یا آن را توجیه کند:
«اینکه آقایان میگویند بعد از اجرا ما زیر بار قرض خواهیم رفت اصلاً این نیست ... ما به استقراض مستقیم اجازه ندادهایم. اگر استقراضی باشد یا در آن ٧ میلیارد و نیم است که اجازه دادهایم یا در این طرح است که گفتم [عمدتاً سرمایهگذاری در نفت و گاز و دریاست]... اتفاقاً سیاست ما در اینجا این است که اول طرحهای گذشته را تمام کنیم... ما الان ۵٠٠ میلیارد تومان طرح نیمهکاره داریم. میدانید ۵٠٠ میلیارد تومان تقریباً ٨ برابر بودجه امسال ما است که اینها همه در این برنامه باید تکمیل شود. ماندن اینها خیانت است، همانطور که ماندن آنها باعث خسارت شده است. سال به سال گرانتر میشود. تورم مال اینهاست ... ما اینقدر سرمایهگذاری بدون نتیجه کردهایم ... به هر حال نگرانی از استقراض نداشته باشید. اسم استقراض را هم خواهش میکنم از پشت تریبون عمومی نبرید، این به آن معنا استقراض نیست». (روزنامه جمهوری اسلامی، ۶٨/٠٩/١٨ ص ١٠)
3⃣
انحراف از مسیر امام خمینی(ره)
کمتر از ٢ سال از ریاستجمهوری هاشمی میگذشت که حاجسید احمدخمینی با توجه به سیاستهای دولت جدید انتقاد خود را به دلیل «انحراف از مسیر امام خمینی(ره)» توسط دولت جدید مطرح کرد. با آشکار شدن بخشی از این اختلافها در رسانهها، خبرنگار اشپیگل از آیتالله هاشمی درباره نگرانی «یک جریان قوی» که احمد خمینی عضو آن هست درباره انحراف از مسیر امام میپرسد. هاشمی اگرچه بروز برخی اختلافها را میپذیرد اما مسیر را ادامه راه امام در شرایط جدید بعد از جنگ معرفی میکند. او خود را وفادار به قانون برنامه ۵ ساله که تصویب مجلس را دارد معرفی میکند.
هاشمی همچنین درباره این نظر که غرب شما را بهعنوان «مرد عمل» میشناسد که میخواهید رویهها را اصلاح کنید و ایران را از انزوای بعد از انقلاب خارج کنید چنین پاسخ میدهد که راه همان راه امام است.(روزنامه جمهوری اسلامی، ٧٠/٠١/٠٧ ص ١٣)
آیتالله هاشمی در بهار سال ١٣٧٠ در یکی از خطبههای نمازجمعه به برخی «نیروهای انقلاب» اعتراض کرد که آنها به گونهای سخن میگویند که دل مردم را خالی میکنند و استکبار هم از آن بهره میبرد. استنباطی که از این سخنان هاشمی در محافل سیاسی صورت گرفت این بود که هاشمی به سیداحمد خمینی انتقاد کرده است اما هاشمی در پاسخ به این مساله چنین میگوید: «من اگر بخواهم کسی را مخاطب قرار دهم همانکس را نام میبرم. مجبور نیستم طوری بگویم که مبهم باشد و حاج احمدآقا از دوستان و همکاران من است».
(روزنامه جمهوری اسلامی، ٧٠/٠٣/١١ ص١٣)
4⃣ «دگر» ایدئولوژی هاشمی در دوران ریاستجمهوری
5⃣
انتقاد شدید هاشمی از جریان «چپ» و «رادیکال» به رهبری حاجاحمد خمینی
6⃣
غائله نمایش مبارزه با گرانفروشی دولت هاشمی و اعتراض حاجاحمد خمینی
7⃣
نقدهای چندگانه سیداحمد خمینی؛ از عدم آزادی بیان تا بازگشت سرمایهداری
8⃣
نقد اشرافیت و فشار دولت هاشمی بر خردهفروشان و فریب افکار عمومی
9⃣
خطبه شدیداللحن و تاریخی سوم آبان هاشمی علیه «فرزندان انقلاب»
0⃣1⃣
پاسخ جدی حاجاحمد خمینی به تهدیدات هاشمی
مهمترین نقدی که از او منتشر شد مربوط به صحبتهایی بود که اواسط اسفند ٧٣ در یک دیدار عمومی ایراد شد و هفتهنامه امید ٢١ اسفند [۵ روز پیش از رحلت حاج احمد] آن را منتشر کرد. مطلبی که موجب نایابی این نشریه در مراکز توزیع شد.
☫🇮🇷«عصر سلیمانی»🇮🇷☫
https://eitaa.com/joinchat/132382781Cdf44f57577