نکته تفسیری صفحه ۱:
ای نام تو بهترین سرآغاز:
همه ی ما كارها و تلاش هایمان را با استفاده از وسایل و نیروهای گوناگونی آغاز می كنیم.
مثلاً هر روز، پیش از اینكه به مدرسه برویم، صبحانه می خوریم و با امید به نیروی جسمی و فكری خود راهی مدرسه می شویم؛ یا اینکه در هنگام سفر، از سلامت وسیله ی نقلیه ی خود مطمئن می شویم و با توجّه به وضعیّت مناسب جسمی و روحی خود، مسافرتمان را آغاز می کنیم.
آری، هر کاری با کمک اسباب و وسایلی آغاز می شود؛ امّا همه ی این اسباب و وسایل، پدیده هایی هستند که خدای جهان آفرین به وجود آورده و تنها با اجازه ی او انجام وظیفه می کنند. به همین سبب، آن خدای مهربان به بندگانش آموخته است که در آغاز هر کاری، پیش از توجّه به اسباب و علل ظاهری آن کار، به سبب آفرین اصلی توجّه کنند و از قدرت بی نهایت او کمک بخواهند؛ قدرتی که هیچ نیرویی در برابرش طاقت ایستادن ندارد و هر کاری را که بخواهد، انجام می دهد؛ خدایی که ما را بیشتر از هر كسی دوست دارد و می خواهد ما روز به روز موفّق تر شویم. پس چه خوب است كه همه ی ما در هر كاری، پیش از توجّه به نیروها و وسایل ناپایدار دنیا، كارمان را با یاد و نام خدای فناناپذیر و مهربان آغاز کنیم و همان طور كه بر چیزهای محبوب خود نامه ایی زیبا می گذاریم، امور مهم و دوست داشتنی مان را هم با نام «الله» كه تمام زیبایی ها و خوبی ها از اوست، زینت بخشیم؛ خدایی كه «رَحمّْن» یعنی بسیار مهربان است؛ بسیار مهربان تر از پدر و مادر عزیزمان که از سر مهربانی و بی آنکه به ما نیازی داشته باشد، به وجودمان آورد و مورد احترام خود قرار داد و نعمت هایش را از آسمان و زمین بر ما ارزانی كرد؛ نعمت دیدن، شنیدن، فكر كردن، راه رفتن؛ نعمت پیامبران و امامانی كه راه خوشبخت شدن را به ما نشان می دهند؛ نعمت پدر و مادری مهربان كه ما را از جان خود عزیزتر می شمرند؛ و هزاران نعمت دیگر كه اگر لحظه ای به آنها فكر كنیم، شگفت زده می شویم و زبانمان ناخودآگاه به شكر آن خدای مهربان باز می شود. خدایی كه «رَحیم» یعنی همیشه مهربان است و بهشت جاودان كه با آنهمه نعمت های زیبایش برای نیكوكاران آماده شده، نشانه ای از رحیم بودن اوست. آری، چه زیباست كه پیش از هر كاری، دهان خود را به نام مبارك او خوشبو كرده، این آیه ی زیبای كتاب خدا را تلاوت کنیم: «بِسمِ اللهِ الرَّحمّْن الرَّحیمِ». یعنی من كارهایم را با نام خدایی شروع می كنم كه بسیار مهربان است و بندگان خویش را همیشه دوست دارد؛ در زندگی ام از او كمك می خواهم و تمام پشتكار و نیرویم را به كار میگیرم تا كارهایم را به بهترین شكل به انجام رسانم.
حضرت محمّصلوات الله علیه فرموده است:
«هر كار مهمّی كه با نام خدا آغاز نشود، ناتمام و بی نتیجه خواهد ماند.» همچنین امامان ما در باره ی شروع كارها با نام خدا سفارش های زیادی كرده و فرموده اند كه پیش از غذا خوردن، وارد شدن به منزل، وضو گرفتن و سوار شدن بر وسیله ی نقلیه و هر کار دیگری حتماً «بِسمِ اللهِ الرَّحمّْن الرَّحیمِ» بگوییم تا خدا ما را در کارهایمان یاری کند.[1] همچنین پیشوایان ما توصیه كرده اند كه «بِسمِ الله» را بلند و شمرده بگوییم؛ نه آهسته و در دل. باید بدانیم كه «بِسمِ اللهِ الرَّحمّْن الرَّحیمِ» در ابتدای همه ی سوره های قرآن آمده و از آیات آن سوره است؛ مگر سوره ی توبه كه «بِسمِ الله» ندارد.[2]
[1] . اطیب البیان، ج 10، ص 133
[2] . زيرا سورة توبه با اعلام بيزاري و قطع رابطة مسلمانان با كافران پيمان شكن آغاز شده و بدين خاطر خداوند از شروع اين سوره با بسم الله الرحمن الرحيم خود كه نشان دهندة لطف و مهرباني اش مي باشد سخني به ميان نياورده است.
#تلاوتروزانهیکصفحهقرآن🕊👇