🔻تب دنگی چیست و تشخیص آن
تب دنگی كه اصطلاحا به تب استخوان شكن نیز معروف است، در كشورهای گرمسیر و نیمه گرمسیر دیده شده است و از سال 1969 در منطقه كارائیب شامل كشورها Perto Rico و آمریكا و در جزایر Virgin اپیدمی هایی گزارش شده است و مواردی به عنوان موارد وارداتی از كشور هائیتی به آمریكا گزارش شده است.
آربوویروس مسبّب این بیماری، از جنس flavivirus با چهار سروگروپ مشخص است كه توسط پشه های آیدس به انسان منتقل می شود.
تب دانگ بیمارى ویروسى است كه به دو فرم ساده و خونریزى دهنده تظاهر مى كند كه ناقل آن پشه خاكى است كه در جنوب شرق آسیا به شدت رایج است. در گذشته این بیمارى در مناطق روستایى دیده مى شد. به دلیل مهاجرت هاى بى رویه مردم به شهرها تب دانگ به بیمارى شهرى مبدل شده و در شهرهاى بزرگ با شرایط بهداشتى نامناسب تظاهر مى كند. هم اكنون در مناطق وسیعى همچون اندونزى، سریلانكا و هندوستان بروز كرده است، به نحوى كه سال گذشته مواردى از آن در پاكستان گزارش شده است.
موارد تب دانگ در ۵ سال اخیر در منطقه جنوب شرق آسیا گسترش چشمگیرى یافته است، ولی تا به امسال موردى از این بیمارى در كشورایران گزارش نشده ولى با افزایش موارد بیمارى و تغییر منطقه جغرافیایى امسال در برخی از شهرهای ایران گزارش شده است.
علائم و نشانه های تب دنگی
تب دنگی یک بیماری ویروسی است که نشانهها و علائم مختلفی دارد. برخی از علائم و نشانههای رایج تب دنگی عبارتند از:
افزایش دمای بدن یکی از نشانههای اصلی تب دنگی است. معمولاً دمای بدن بالاتر از ۳۹ درجه سانتیگراد است.
درد عضلانی و مفصلی
درد و خفگی در مفاصل و عضلات بدن باعث ایجاد ناراحتی و سختی در حرکت میشود.
سردرد شدید
سردرد شدید و پیوسته از دیگر علائم تب دنگی است. این سردرد معمولاً در قسمتهای پشتی چشم ها و نیز در قسمت های دیگر سر احساس میشود.
خستگی و ضعف عمومی
افزایش خستگی و کاهش انرژی به علت عفونت بدن با ویروس دنگی باعث احساس ضعف و خستگی میشود.
کاهش دقت و تمرکز
افت دقت و تمرکز، کاهش توجه و مشکلات در حافظه میتواند نشانههای دیگری از تب دنگی باشد.
خونریزی
در برخی موارد، بیماران مبتلا به تب دنگی ممکن است خونریزی از لثه، بینی و یا لکههای خونی را تجربه کنند.
امکان دارد بیمار از ناحیه دهان، بینى و دستگاه گوارش دچار خونریزى شود كه اگر فرد در جریان بیمارى دچار مرگ نشود، ظرف ۲ هفته بیمارى بهبود مى یابد.
آسیب کبدی
در برخی موارد، تب دنگی میتواند به آسیب کبدی (هپاتیت) منجر شود که با نشانههایی مانند زردی پوست و چشمها، ادرار تیره و مدفوع رنگ روشن همراه است.
در صورت بروز هرگونه علائم مشکوک، توصیه میشود به یک متخصص پزشک مراجعه کنید.
تب دنگی از چه طریقی منتقل می شود؟
تب دنگی از طریق یک نوع پشه به نام “Aedes aegypti” به انسان منتقل می شود، وقتی که پشههای آلوده به ویروس تب دنگی خون انسان مبتلا را جذب کنند، ویروس در بدن پشه تکثیر میکند و سپس هنگام تغذیه مجدد پشه از خون انسان سالم، ویروس را به بدن انسان منتقل میکند.
این نوع پشه ها معمولاً در مناطق گرمسیری و آبی رخ میدهند، به خصوص در مناطقی که به شدت متأثر از بارشهای بارانی هستند. افرادی که در این مناطق زندگی میکنند، در معرض خطر ابتلا به تب دنگی قرار دارند.
مهم است که توجه داشته باشید که تب دنگی از طریق تماس مستقیم از فرد به فرد که بیماری برای او خطرناک است، نمیتواند گسترش یابد. تماس با بیمار یا استفاده از اشیاء مانند لباسها، ظروف غذاخوری و غیره، معمولاً منجر به انتقال تب دنگی نمیشود. انتقال تب دنگی از طریق پشهها به انسانها رخ میدهد. برای پیشگیری و کنترل تب دنگی، مهم است از وسایل محافظتی مانند پوشیدن لباسهای بلند و پوشیده استفاده کنید.
تشخیص دقیق تب دنگی به عهده پزشک شما است. اگر به علائم مربوط به تب دنگی مشکوک هستید، بهتر است به پزشک خود مراجعه کنید
روش های درمان تب دنگی
دارویى براى بیمارى تب دانگ استفاده نمى شود و كلیه درمانها تجربى است. به عنوان مثال، در صورت بروز خونریزى، تزریق خون تجویز مى شود. در فصل شیوع این بیمارى (گرما)، رعایت نكاتى از قبیل عدم مسافرت به این مناطق، الزامى است. لذا به افرادى كه قصد مسافرت به این مناطق را دارند توصیه می شود كه بهداشت فردى را رعایت و از آب آشامیدنى سالم استفاده كنند و قبل از سفر به پزشك مراجعه نمایند و تحت معاینه قرار گیرند.
برخی از روش های کنترل و درمان این بیماری عبارتند از
بیماران تب دنگی باید استراحت کافی داشته باشند و آنها باید از انجام فعالیتهای جسمانی سنگین خودداری کنند تا به بازسازی بدن خود کمک کنند.
مصرف مقدار زیادی مایعات برای جبران میزان آب و الکترولیتهایی که در اثر تب بیماری از بدن از دست می روند، بسیار مهم است.
🅾️ خبر ازنا و دورود
|سریع|مردمی|فراجناحی
👇👇👇👇👇
@azna_dorud