جهاد با نفس (۹۶)
منبر یک دقیقه ای🕙
[ نکاتی تقدیم می شود تا به سلیقه سخنران به مقدار یک دقیقه انتخاب و ارائه شود]
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
❇️مقدمه
جهاد با نفس بخشی از کتاب وسائل الشیعه است که آیت الله بهجت معرفی فرموده اند ،مبحث ۹۵ که بنا داریم از آن کتاب تقدیم کنیم عبارت است از این حدیث؛
امام باقر(ع)فرمود:
«وَجَدْنَا فِي كِتَابِ عَلِيٍّ (ع) أَنَّ رَسُولَ الله (ص) قَالَ وَهُوَ عَلَى مِنْبَرِهِ وَالَّذِي لا إِلَهَ إِلا هُوَ مَا أُعْطِيَ مُؤْمِنٌ قَطُّ خَيْرَ الدُّنْيَا وَالآخِرَةِ إِلا بِحُسْنِ ظَنِّهِ بِالله وَرَجَائِهِ لَهُ وَحُسْنِ خُلُقِهِ وَالْكَفِّ عَنِ اغْتِيَابِ الْمُؤْمِنِينَ ...فَأَحْسِنُوا بِالله الظَّنَّ وَارْغَبُوا إِلَيْهِ».
در كتاب على (ع) خوانديم كه پيامبر خدا (ص)بر فراز منبر فرمود: سوگند به خداى يگانه كه هرگز خير دنيا و آخرت به مؤمنى داده نشد، مگر به سبب خوش گمانى و اميدوارى او به خدا، و خوش اخلاقی او، و خويشتنداريش از غيبت مؤمنان... پس به خدا حسن ظن داشته باشید .(۱)
🟢بیان کلی
در آموزه های اخلاق اسلامی، به «حسن ظن» و امیدواری به خدا تشویق و ترغیب فراوان شده است.
پس شایسته است که هیچ مؤمنى از لطف خدا مأیوس نباشد، و نپندارد که خدا به او رحم نخواهد کرد و حتما از عذاب و عقاب او رهائى ندارد، و گمان نکند که بلاها و مصیبت هائى که در دنیا به او مى رسد، شرّ و عقوبت است.
➖و اینکه در حدیث فوق پیامبر(ص) در کنار «حسن ظن به خداوند» ترک غیبت و خوش اخلاقی را مورد اشاره قرار داده اند به نظر می رسد بین حسن ظن به خداوند و حُسن خلق و ترک غیبت ارتباطی وجود دارد و انسان اگر به لطف خدا نسبت به خودش خوش گمان و امیدوار باشد هیجان های درد سر ساز درونی اش که باعث حسادت، غیبت و بداخلاقی است فروکش خواهد کرد.
➖امام صادق(ع) فرمود؛«حُسْنُ الظَّنِّ أَصْلُهُ مِنْ حُسْنِ إِیمَانِ الْمَرْءِ وَ سَلَامَةِ صَدْرِهِ» حسن ظنّ و گمان نیک، ناشى مى شود از حسن ایمان، و سلامت قلب.(۲)
پس هرچه آدمى ایمانش محکمتر و سینه اش از تیرگى و سیاهى سالمتر است، حسن ظنّ او به خدا بیشتر است.
🔶آثار حسن ظن به خدا
آثار و نتایج حسن ظن به خدا بسیار فراوان است که مهمترین آنها آسایش و آرامش دل، از بین رفتن غم و اندوه، امید به زندگی، گره گشایی کارها، جبران شکستها و ناکامیها، پرهیز از شکوه و شکایت و سستی در کارها، جلب محبت خدا و بندگان، امید به لطف و کرم و بخشش خدا و پوشاندن نقص و عیب افعال و اعمال از سوی خدا و..... خلاصه اینکه حسن ظن به خدا قلعه و دژ محکمی است که انسان در پناه او محفوظ است.
➖«أَلَا إِنَّ أَوْلِيَاءَ اللَّهِ لَا خَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَلَا هُمْ يَحْزَنُونَ» آگاه باشید (دوستان و) اولیای خدا، نه ترسی دارند و نه غمگین میشوند!(۳)
💠داستان
خداى تعالى به یعقوب(ع) وحى کرد: آیا مى دانى چرا بین تو و یوسف جدایى افکندم؟ به خاطر این که گفتى: «انّى اخافُ انْ یأْکلَهُ الذِّئْبُ وَانْتُمْ عَنْهُ غافِلُونَ»؛ همانا مى ترسم گرگ او را بخورد در حالى که شما از او غافل باشید. (سوره یوسف، ۱۳)
چرا از گرگ ترسیدى و به من امیدوار نبودى؟ و چرا به غفلت برادرانش توجه داشتى ولى از محافظت من غافل بودى؟(۴)
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱. وسائل الشيعة ،ج۱۱،ص۱۶۴.
۲مصباح الشريعه،ج۱، ص۱۷۳
۳.یونس/۶۴
۴.جامع السعادات،۲۸۴.
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d