.
به بهانه ی آغاز بهار تعیلم و تربیت
✍ بصیر کوشکی
تقویم ایرانی ها از دقیق ترین تقویم های جهانی می باشد ، هرکدام از آیین های ایرانی کارکردی ملی ، اجتماعی ، فرهنگی و اقتصادی داشته اند .
آیین های ایرانی بر مبنای پاسداشت اخلاق ، معنویت ، شادی پایداری ایران و ایرانی ها بوده اند در این آیین ها همه چیز در خدمت انسان و زندگی انسانها و تامین خوشبختی و سعادت آنان بوده است .
آیین های دینی جزیی از همین آیین های ملی بوده اند که مبنای اصلی آنها ، خرد و خردورزی بوده است ، بطوریکه حتی نام خدای بزرگ به معنای دانای بزرگ و صاحب اندیشه و خرد بوده است .
در آیین و فرهنگ اسلامی نیز به علم و دانش توجه خاصی شده است بطوریکه نخستین امر به پیامبر اکرم ( ص ) ، امر به خواندن بوده است و معجزه اش نیز ،کتاب بوده ،کتابی که در آن به قلم و آنچه می نگارد قسم یاد می شود و ...
آیین ماه مهر که در تقویم ایرانی ها به نام جشن مهرگان معروف بوده است به مانند سایر آیین های ایرانی به مناسبت مطابقت و منطبق شدن نام روز و نام ماه برگزار می شده است . ( نام شانزدهمین روز از ماه مهر ، مهر روز بوده است ) اما در منابع و متون تاریخی (آثارالباقیه بیرونی ) ، جشن مهرگان به مناسبت پیروزی کاوه ی آهنگر بر ضحاک مار بر دوش بوده است ، ضحاکی که نماد و نماینده ی حکمرانی بیگانه و ظالم بر ایرانیان بوده است ، ضحاکی که تغذیه اش ، اندیشه و تفکر جوانان ایرانی بوده است و پاشنه آشیل ایران و ایرانی را ضعف اندیشه و ضربه بر تفکر ایرانیان دانسته است ، ضحاکی که به دلیل غفلت حاکم ایرانی از خرد و خردورزی بر ایرانیان حاکم شد ،( گریختن فره ی پادشاهی از جمشید) . ضحاک نماد حکمرانی و حکمران بیگانه ایست که سرانجام در تقابل با اندیشه پاک اهورایی وخویشکاری ایرانیان ، مغلوب میشود . جشن مهرگان در ارتباط با ایزد میتراست ، ایزدی که نماد وفای به عهد ، راستی و درستی بوده است . آیین های ایرانی همواره در راستای وحدت ، خردورزی ، همگرایی ، هم افزایی ، پایداری و شادکامی ایرانیان بوده اند . (جشن مهرگان در ارتباط جشن برداشت محصولات کشاورزی نیز بوده است ) .
نخستین روز از ماه مهر ، آغاز بهار تعلیم و تربیت و ماه مهر ، مهربانی و پا نهادن در وادی راستی و درستی است . آنچه ضروری و شایسته ی فرزندان ایران و ایرانیان است گفتمان سازی فرهنگی و اجتماعی در مدارس و زیر سقف کلاس های درس می باشد . گفتمانهایی که علاوه بر یاداوری تکالیف دانش آموزان به حق و حقوق آنها نیز بپردازد ، آموزش رایگان و برقراری عدالت بر مبنای قانون اساسی برای همگان ( اصل سی ام قانون اساسی ) ، بدور از مدارس طبقه بندی شده ، جزیی از حق و حقوق مسلم فرزندان این سرزمین است . تکالیف و حقوق دانش آموزان بایستی بصورت برابر در دو کفه ی ترازو قرار بگیرند به همان اندازه ای که بر تکالیف دانش آموزان توجه می شود به همان اندازه بر حقوق مسلم آنها تاکید شود .
گفتمان پرسشگری در مدارس و ایجاد فضایی برای رشد و پرورش قوه ی پرسشگری نیز جزیی از حق و حقوق دانش آموزانی است که ساختن آینده ی ایران در دستان آنهاست ، پویایی ، رشد و توسعه ی هر کشوری نیاز به پرسشگرانی دارد که بر مبنای عقلانیت و خردورزی تلاش می کنند به علوم روز و مورد نیاز جامعه دست یابند ، پرسش و پرسشگری حق همه ی دانش آموزان است و ضرورت دارد گفتمان پرسش ، پرسشگری و تفکر انتقادی همزمان با بازگشایی مدارس در زیر سقف کلاس های درس و در فضای عمومی مدارس ترویج شود .
گفتمان دیگری که ضرورت آن برای دانش آموزان و مدارس ، احساس می شود ، گفتمان مصالحه و فرهنگ مصالحه و صلح طلبی است ، با اینکه گفتمان مصالحه و صلح خواهی درمتون فرهنگی ما بسیار پررنگ ذکر شده اند اما متاسفانه به دلایل تاریخی و موقعیت خاص جغرافیایی ایران معمولا به معنای وادادگی و عقب نشینی بوده می باشند اما در دنیای امروز آنچه انسانها را به هم پیوند می دهد و ورود به عرصه ی جهانی و جهانی شدن را برای ما سهل می نماید ، همین گفتمان مصالحه و صلح طلبی می باشد در همین جهت است که بایستی بخشی از محتوا و مطالب کتب درسی به این موضوع مهم اختصاص یابد . گفتمان دیگری که بیان آن ضرورت دارد توجه به مقام و موقعیت مجریان و متولیان تعلیم و تربیت است ، معلمان ارجمندی که بایستی فارغ از هر گونه دغدغه ی معیشتی و در اوج منزلت اجتماعی در زیر سقف کلاسهای درس حاضر شوند و توجه به دانش آموزانی است که بایستی با طعم مهر و مهربانی وبدور از هر گونه رنج و فقر و در کمال آرامش ، راهی مدرسه و کلاسهای درس شوند ، مدارسی که برای همه یکسان و فارغ از هر گونه طبقه بندی باشند . مدرسه بایستی محل آموزش تمرین و تکرار مهارتهای زندگی ، اخلاق و معنویت ، علم آموزی ، حق طلبی ، مطالبه گری ، تفکر انتقادی ، پرسشگری ، جامعه پذیری ، بهداشت و ورزش باشد .
🅱
@baloutestan