بسم الله
🔵
#آشنایی_با_خطبه 20
✅فضای صدور خطبه
از بعضى روايات استفاده مىشود كه حضرت امیر علیه السلام اين سخنان را در اولین جمعهی بعد از بيعت، بيان فرموده و مطابق با روايت کتاب كافى، نخست به مردم هشدار مىدهد كه به پيشوايان خود خيانت نكنند و وحدت صفوف خود را حفظ كنند و از آنچه مايه تفرقه است بپرهيزند، سپس با جملاتی دیگر اين معنى را تأکید كردهاند.
✅اهمیت خطبه
اهمیت مرک باوری و مرگ آگاهی در هدایت انسانها
✅مضامین خطبه
این خطبه راجع به غفلت زدایی نسبت به مرگ بوده و مشتمل بر این مضامین است:
1. اگر شما آنچه را كه مردگانتان بعد از مرگ مشاهده كردهاند، مىديديد ناله سر مىداديد و وحشت مىكرديد و به سخن حق گوش فرا مىداديد و اطاعت مىكرديد.
2. به زودى پردهها كنار رفته و همه چيز را مشاهده خواهيد كرد.
3. درست است که با چشم خود وقایع پس از مرگ را مشاهده نکرده اید لکن اگر چشم بصيرت داشته باشید، وسايل بينايى شما فراهم شده است، و اگر گوش شنوا داشته باشيد سخنان حق به گوش شما رسانده شده و اگر اهل هدايت باشيد وسايل هدايت فراهم گشته است.
4. اگر عبرت پذیر هستید، با این سخنان می بایست بیدار شوید زیرا بعد از رسولان آسمانی هیچ کس عهده دار تبلیغ از سوی خداوند نیست، پس در انتظار چه نشسته اید؟!
✅لطایف خطبه
1. جمله «وَ لَقَدْ بُصِّرْتُمْ إِنْ أَبْصَرْتُمْ وَ أُسْمِعْتُمْ إِنْ سَمِعْتُمْ وَ هُدِيتُمْ إِنِ اهْتَدَيْتُم» میتواند اشاره به سه راه غفلتزدایی باشد که عبارتند از حس و نقل و عقل (پیام امام، ج1، ص659).
2. تکرار «إن» شرطیه در «وَ لَقَدْ بُصِّرْتُمْ …» بیانگر وجود شک در دیدن و شنیدن و هدایتپذیری مردم است (ابن میثم، ج1، ص328) و این نشان از عمق غفلت مردمان است که با وجود این همه عبرت، باز هم در خواب غفلت به سر میبرند.
✅
مصادر خطبه
اصول کافی ج1، ص405
┄┄┅••=✧؛❁؛✧=••┅┄┄
✍️استاد علی رحیمی ؛ حوزه علمیه شیراز
https://eitaa.com/banahjolbalaghe