༺❀🔳❀༻
⚜السَّلَامُ عَليْكِ يَا مُدَلِّلَة الْحُسَيْنِ الشَّهِيدِ عَليْهِ السَّلَامُ
سلام بر شما ای هدایت کننده به سوی امام حسین شهید (علیه السلام) !
⚜السَّلَامُ عَليْكِ يَا صَغِيرَة رُكْنِ الْهُدَى
سلام بر شما ای دختر رکن هدایت!
➖▫️➖▫️➖▫️➖
✨«يتِيماً ذا مَقْرَبَةٍ»
{یتیمی که خویشاوند باشد}
(سوره مبارکه بلد ، آيه ۱۵)
«یتیما ذا مقربة» شأن ذاتی حضرت فاطمة بنت الحسین، رقیة خاتون (سلام الله علیها) است.
◾️«أَلسَّلامُ عَلَى الْعِتْرَةِ الْقَریبَةِ»
سلام بر آن خانواده اى که نزدیک (و همراه سَروَرشان) بودند.
📓 فرازی از زیارت ناحیه مقدسه
ا┅═✧❁🏴 ❁✧═┅ا
✍ «یتیم» در ظاهر معنا به «جدا شده و منقطع از پدر» (۱) و در بطن معنا به «جدا افتاده و منقطع از امام» (۲) تفسیر می شود و شریفه ۱۵ سوره مبارکه بلد از «یتیم ذا مقربة» یعنی «یتیم صاحب قرابت» (۳) سخن به میان می آورد که شأن ذاتی حضرت فاطمة بنت الحسین، رقیة خاتون (سلام الله علیها) می باشد.
🖋«ذا مقربة» یعنی صاحب قرابت با رسول الله (صلوات الله علیه)؛ چنانکه آیات حضرت قرآن «ذوی القربی» را تنها در قرابت با رسول الله (صلوات الله علیه) تعریف می نماید: ذَا الْقُرْبى یعنی قرابة رسول الله (۴) و حدیث شریف نبوی نیز مؤید همین مطلب است: کلُّ سَبَبٍ وَ نَسَبٍ يَنْقَطِعُ يَوْمَ الْقِيَامَةِ إِلَّا سَبَبِي وَ نَسَبِي (۵).
➖لذا «يتِيماً ذا مَقْرَبَةٍ» یتیمی است که با رسول الله و آل الله (علیهم الصلاة والسلام) قرابت دارد و این شأن ذاتی حضرت ریحانة الحسین ، رقیة (سلام الله علیها) است.
✔️در وصف مبارک «ذا مقربة» معنایی عمیق نهفته است و آن اینکه وجود نازنین حضرت رقیة (سلام الله علیها) که آنی از پدرش حضرت اباعبدالله الحسین (علیه السلام) جدا نبوده است، بندگانی که از وجود امامشان منقطع شده و یتیم گشته اند، را به ساحت مقدس حضرت اباعبدالله الحسین (علیه السلام) که «پدر عباد» اند، متصل می نماید.
🥀جدا نبودن و اتصال علی الدوام این دردانه به وجود مقدس پدر، از این فرمایش حضرت اباعبدالله الحسین (علیه السلام) در وصف دخترشان استنباط می گردد که فرمودند:
▫️«دَعَاهَا فإنَّهَا مَشغُولةٌ بِذاتِ الله»: او را رهایش کنید که به ذات خدا مشغول است. این اشتغال در وجود نازنینشان مدام بود تا آنجا که نزد رأس مبارک حضرت اباعبدالله الحسین (علیه السلام) قبض روح شدند.
به عبارت دیگر، «یتیم ذا مقربة» اشاره دارد به وجود نازنینی دارد که:
⚜هم دلالت کننده به اسم الله اعظم أباعبدالله الحسین (علیه السلام) می باشد ؛ چنانکه در فرازی از زیارت مخصوصه حضرت رقیه خاتون (سلام الله علیها) به این شأن ذاتی ایشان اشاره شده است: «مُدلّلة الْحُسَيْنِ الشَّهِيدِ (علیه السلام)» (۶)
➖ و هم منقطعین از حضرت اباعبدالله الحسین (علیه السلام) را دستگیری نموده و به ساحت مقدس «پدر بندگان» (اباعبدالله) متصل می نماید و در یم بی انتهای مصرع حسینی (علیه السلام)، ارتقاء داده و آنان را بالا می برد.
چه آنکه ملقب شدن فاطمة بنت الحسین (علیهما السلام) به لقب مبارک «رقیة» از جانب پدر، که به معنای «"مُرتَقی"، بالا رفته شده و عروج يافته به معنا الاکمل» است، بر همین امر دلالت می نماید.
✨بنابراین «إکرام یتیم ذی مقربه»، بدین معناست که توسل به ساحت قدسیه حضرت رقیة المرتقی (سلام الله علیها)، موجب تقرّب و ارتقای عبد می گردد.
ا┅═✧❁منابع ❁✧═┅ا
(۱). هو انقطاع عمّا يتعلّق به و انفراد فى ضعف
(۲).«اليتامى المنقطعين عن إمامهم في الدنيا»
مرآة العقول في شرح أخبار آل الرسول ؛ ج۵ ؛ ص۶۴
(۳). يَتِيماً ذا مَقْرَبَةٍ، يعني ذا قرابة
تفسير الصافي ؛ ج۵ ؛ ص۳۳۱
(۴) .«وَ آتِ ذَا الْقُرْبى حَقَّهُ ..» (سوره اسراء آیه ۲۶)؛ ذَا الْقُرْبى یعنی قرابة رسول الله (صلوات الله علیه)
تفسير القمي ؛ ج۲ ؛ ص۱۸
(۵).پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) فرمودند: تمام حسب ها و نسب ها در روز قیامت قطع می شود؛ جز آنکه با من حسب و نسب (قرابت) داشته باشد
بحار الأنوار ؛ ج۲۵ ؛ ص۲۴۸
(۶).فرازی از زیارت مفجعة حضرت رقیه خاتون (سلام الله علیها)
༺❀🔳❀༻