#یک_سوال_یک_پاسخ_فاطمیه
سؤال : چرا حضرت علی(علیه السلام) بعد از به دست گرفتن حكومت فدك را بر نگرداند ؟
📋پاسخ:
حضرت علي عليه السلام به خاطر جو ناسالمي که توسط خلفاي پيشين فراهم شده بود و در جامعه بسياري از بدعت ها جاي سنت ها را گرفته بود و بسياري از حقايق اسلامي دستخوش تغيير شده بود به طوري که امام شافعي در "کتاب الامّ" از وهب بن کيسان نقل مي کند :
«كلّ سنن رسول اللّه قد غيّرت حتى الصلاة.»
« تمام سنت و شريعت پيامبر گرامي حتي نماز هم تغيير يافته است»
📚 كتاب الام:1/208.
امام مالک از جدش مالک نقل مي کند که گفته:
"ما أعرف شيئاً مما أدركت الناس إلا النداء بالصلاة."
از مردم جز دعوت به نماز، چيزي را نمي بينم.
📚 الموطّأ: 1/93 وشرحه: 1/122
از همين رو است طبق روايت بخاري در صحيح خود از عمران بن حصين صحابي پيامبرکه در بصره وقتي پشت سر علي بن ابي طالب عليه السلام نماز مي خواند،مي گويد: نماز علي ياد آور نمازي است که با پيامبر گرامي به جاي مي آورديم.
📚صحيح البخاري: (161 ح784) ، 1/200ط. دار الفكر ـ بيروت الاوفست عن طبعة دار الطباعة باستانبول. باب إتمام التكبير في الركوع من كتاب الأذان.
باتوجه به نکات ياد شده معلوم مي شود که در اثر انحراف جامعه اسلامي از مسير خود و کنار گذاشتن خليفه و جانشين بحق پيامبر گرامي (صلی الله علیه و آله) و روي کار آمدن کساني که صلاحيت نداشتند ، چه مشکلاتي بر سر شريعت اسلام آمده است و علي (علیه السلام) احساس نمود که اگر چنان که بخواهد ناهمواري هاي گذشته اصلاح نمايد و بدعت ها را برگرداند جامعه آن روز تاب تحمل آن را ندارند.
📝به عنوان نمونه: نماز تراويح که توسط خليفه دوم تاسيس شد و بنا به نقل بخاري، او به صراحت گفت:
"نعم البدعة"
چه بدعت خوبي است .
📚 صحيح بخاري ج 1 ص 342 .
حضرت علي عليه السلام در زمان حکومت خويش به امام حسن دستور داد که مردم را از خواندن اين نماز مستحبي به جماعت، جلوگيري کند ولي مردم همه فرياد در آوردند :
"وا عمراه، وا عمراه "
و حضرت نیز که دیدند به دلیل کوته فکری آنها این سخن در آنها بی تأثیر است لذا آنها را به در این مورد به حال خود رها فرمود.
◀️حال اگر امیرالمؤمنین که در اجرای احکام صریح اسلام با چنین مقاومتی روبرو می شوند مبادرت به برگرداندن فدک می نمودند قاعدتاً به پول پرستی و دنیا طلبی محکوم می گردیدند. لذا بهترین عمل همان بود که حضرتش انجام دادند.