1
#مرتبط
⭕️ حجاب مانتو
#سوال❓دخترم میگه وقتی با مانتو حجاب دارم، چرا اصرار میکنی چادر بپوشَم؟
📝
#پاسخ:
✅ در تأیید و تکمیلِ کلام گُلدخترِ شما، اگر خانمها لباس یا مانتویی به تَن کنند که حدّ شرعیِ حجاب در آن رعایت شود، کفایت میکند. مانتویی که:
👈 1. تنگ و بدننما نباشد
👈 2. کوتاه نباشد
👈 3. طرح و رنگِ انگشتنما نداشته باشد
👈 4. پوشش سر هم بر قرار باشد
☝️با حفظِ شرایطِ فوق، حجاب و پوششِ فرزندِ شما، شرف دارد به چادریهای خودنما و فانتزی که سر تا پایِشان مشکی است اما صورتِشان رنگین کمان!
✅ ملاک و معیار در بحثِ حجاب این است که نگاهِ هوسآلودِ نامحرمان از من دور شود؛ حالا چه با چادر، چه با مانتو و چه با هر پوششِ دیگر. در مقامِ توصیه به حجاب اگر یک شخص زمینهاش را نداشت یا از جانبِ اطرافیان تحت فشار بود، اصرار به چادر نداشته باشیم.
🔔 البته چادر، حجابِ برتر است. معادلِ فارسیِ جلباب که در آیهی 59 سورهی احزاب آمده، "چادر" است. حضرتِ زهرا نیز همین پوششِ قرآنی را به تَن داشتند. علامهی مصطفوی در جلد 2 از کتاب التحقیق صفحه 95 بدین مضمون مینویسند:
✍️ "جلابیب از مادهی جلب گرفته شده بمعنایِ کشیدن و بُردنِ چیزی از یک طرف به طرفِ دیگر. جلباب مصدر است و کاربردِ مصدر در جائی است که بخواهیم مفهومِ مبالغه و کثرت را به مخاطب منتقل کنیم. جلباب یعنی کثرَةُ الجلب؛ یعنی کشیدنِ یک پارچه به تمامِ بدن و حداکثرِ اندامِ زن. جلباب با صیغه ی مصدری، وقتی معنا دارد که که شخص، بیشترین حدِ ممکن از بدنِ خود را بپوشاند".
☝️ طبقِ بیانِ فوق، هر لباسی که بیشتر و بهتر، اندامِ زن را بپوشاند به معنایِ جلباب نزدیک تر است. علامه طباطبائی در کتاب المیزان/ج16/ص339 میفرماید: "جلباب، لباسی است که کلِ بدنِ زن را می پوشاند".
✍️ سطح و رتبهی آیهی 59 سورهی احزاب با آیهی 31 سورهی نور، متفاوت است. بعبارتِ دیگر، هر آیه، مکلفِ مخصوص به خودَش را دارد.
1️⃣ مکلفِ آیهی 59 سورهی احزاب
👌 به آیهی 59 سورهی احزاب چشم بدوزید. این آیه، پوششِ سرتاسریِ جلباب (چادر) را الزام میکند. از ترکیبِ فعلِ امرِ "قُل" و فعلِ مضارعِ "یدنینَ" الزام و وجوب فهمیده میشود. الزامِ جلباب و حجابِ حداکثری به سه طائفه است:
👈 1. زنانِ پیامبر (لِأزواجِک): همسرِ پیامبر باید بیش از عوام الناس، به حجاب مقید باشد و پوششِ او چادر است و لا غیر.
👈 2. دخترانِ پیامبر (و بَناتِک): حکمِ زنانِ پیامبر عیناً در موردِ دخترانِ پیامبر نیز ساری و جاری است.
👈 3. زنی که از آنِ مؤمن است (نساء المؤمِنینَ): در این عبارت واژهی "نساء"، مضاف است و "المؤمنینَ" مضافٌ إلیه. این یعنی ایمان، صفتِ شوهر یا پدر یا برادرِ این زنان است.
🔔 به سه تعبیرِ "أزواجِکَ" و "بَناتِکَ" و "نساءِ المؤمنین" ـ که هر سه ترکیبِ مضاف و مضافٌ الیهی دارند ـ دقت کنید. الزامِ جلباب به این سه طائفه بخاطرِ مضافٌ الیهشان است. یعنی به ترتیب عایشه بودن، فاطمهی زهرا بودن و جعدهی خبیثه بودن بخودیِ خود، جلباب را واجب نمیکند. آنچه موجبِ الزامِ جلباب میشود زوجهی پیامبر بودنِ عایشه و بنتِ پیامبر بودنِ زهرا و همسرِ امام حسن بودنِ جعده است.
➕ با توجه به اینکه عبارتِ "نساء المؤمنین" در امتدادِ "أزواجکَ" و "بناتِک" آمده و از جهتِ اسلوبی به ایندو شبیه است، شاید بتوان گفت نساء در این آیه، زنانی هستند که به نکاحِ مومنانی در آمدند که همچون پیامبر در ایمان، شاخص هستند. مثلا همسرِ امام هستند. یا همسرِ عالم هستند. یا همسرِ چهرههای شاخصِ دینی هستند. این عده حجابشان الزماً چادر است و لا غیر.
✔️ جلباب (چادر) پرچم و نشانهی ایمان است، معرِّفِ ایمان و عفاف است: "ذالک أدنی أن یُعرَفنَ"؛ نتیجهی معروف شدن به ایمان و عفاف این است که موردِ اذیت قرار نمیگیرند: "فلا یؤذینَ". فاء در این عبارت، نتیجهی التزام به جلباب است. یعنی محصولِ تقید به جلباب، در امان ماندن از اذیتِ هوسرانان است.
👌 استفاده از پوششِ چادر یعنی نه گفتن به هوسرانان. البته این آیه، تلبس به جلباب (حجاب حداکثری) را برای مؤمنانِ عوام نهی نکرد.
2️⃣ مکلفِ آیهی 31 سورهی نور
👌 آیهی 31 سورهی نور، "المؤمنات" را به چهار چیز الزام میکند:
👈 1. غضِ بصر: يَغْضُضْنَ مِنْ أَبْصَرِهِنَّ
👈 2. حفظ فرج: وَ يحَفَظْنَ فُرُوجَهُنَّ
👈 3. اختفاء زینت: وَ لَا يُبْدِينَ زِينَتَهُنَّ إِلَّا مَا ظَهَرَ مِنْهَا
👈 4. روسری: وَ لْيَضْرِبْنَ بخُمُرِهِنَّ عَلىَ جُيُوبهِنَّ
☝️آیا مثلِ آیهی قبل، این الزامات، اختصاص به همسران و دخترانِ رسول و نیز مؤمنانِ عالیمقام دارد؟ یا مؤمنانِ عوام و عادی هم مخاطبِ این آیه هستند؟ و در یک کلام مصداقِ مؤمناتِ مکلف به این چهار الزام چه کسی است؟
ادامه👇👇