🔰 اقتصاد حجاب⁉️
✍🏻 سید امین فروغینیک
🔻 در روزهای اخیر، مباحث پیرامون حجاب به دلیل برخی اتفاقات، دوباره نقل محافل خاص و عام شده است. در این میان، یکی از مسائلی که کمتر بدان پرداخته میشود، نگاه به مقوله حجاب از منظر اقتصادی است. یکی از وظایف اساسی حکومت اسلامی در قبال مومنین و مسلمین، آن است که بستر دینداری و فروعات آن از جمله حجاب را فراهم سازد. پرسش اصلی این است که آیا در سالیان اخیر، دولتهای مستقر و سایر متولیان امر توانستهاند در بعد اقتصادی، زمینه حفظ و ترویج حجاب را فراهم سازند؟
⏪ در گام اول باید دید چادر و سایر ملزومات حجاب در بازار ارزانتر و سهل الوصولتر است یا لباسهای نامناسب، بدن نما و ضد حجاب؟ به جرات میتوان گفت در حال حاضر یک زن محجبه برای خرید چادر یا مانتوی مناسب، حداقل باید دو تا سه برابر یک مانتوی کوتاه، بدن نما و نامناسب هزینه کند! به عبارت دیگر، هزینههای مالی حجاب داشتن به مراتب بیشتر از شُلحجابی یا بیحجابی است! همچنین، از حیث سهولت دسترسی و خرید باید گفت که دسترسی به لباسهای پوشیده سختتر و تنوع آنها کمتر است چرا که تعداد فروشگاههای عرضهکننده محصولات حجاب بسیار کمتر از فروشگاههایی است که لباسهای نامناسب میفروشند. بر این اساس، اگر کسی در مقام نهی از منکر، فردی را از پوشیدن لباس نامناسبی نهی کند و مخاطب بگوید «بجای این لباس، چه لباسی را پیشنهاد میدهید؟» قطعا در مقام امر به معروف و پیشنهاد لباس جایگزین، با مشکل مواجه میشود.
⏪ از سوی دیگر، تولیدکنندگان محصولات حجاب نیز همواره برای بقا میجنگند و روز به روز از تعدادشان کاسته میشود و کمتر دیده شده مورد حمایت یکی از ٢۶ نهاد متولی حجاب و عفاف قرار گیرند. در حالی که کشور ما از نظر سرانه مصرف پارچه چادر مشکی، رتبه اول دنیا را داراست، اما همچنان بخش عمده چادر مصرفی خود را از کشورهای شرق آسیا وارد میکند. جالب آنکه با استناد به سخنان فعالان این صنعت، واردات چادر مشکی در انحصار چند نفر بوده و همین مافیای واردات است که مانع از افزایش تولید چادر در داخل کشور میشود!!!
⏪ واقعیت آن است که علیرغم تاکیدات مقامات و دلسوزان نظام و تبلیغ و ترویج فرهنگ حجاب و عفاف توسط نهادهای متعدد، آنچه در عمل میبینیم آن است که تولید محصولات حجاب توسط تولیدکنندگان پارچه و پوشاک و رعایت حجاب توسط بانوان ایرانی، روز به روز گرانتر و سختتر شده است. آن هم در روزگاری که بسیاری از خانوادهها به لحاظ اقتصادی و معیشتی، در تنگنا قرار دارند. خلاصه آنکه نهادهای حاکمیتی وظیفه دارند در کنار تبلیغ، فرهنگسازی و حمایت قانونی، بستری فراهم سازند تا رعایت حجاب برای خانوادهها ارزان و آسان باشد.